Η παρουσία του διάσημου έλληνα βιολονίστα και διευθυντή ορχήστρας Λεωνίδα Καβάκου στους χώρους του Κοινοβουλίου ξάφνιασε ευχάριστα όσους βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. Ο διακεκριμένος μουσικός με τη διεθνή ακτινοβολία ήταν προσκεκλημένος του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος και ανέλαβε την ξενάγησή του στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία!

Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά» που έχει οργανωθεί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Τον δέχθηκε στο γραφείο του όπου μίλησαν για την ιστορικότητα του κτιρίου, ενώ είχε την ευκαιρία να δει και την Ολομέλεια εν λειτουργία σε ώρα νομοθετικής εργασίας – ευτυχώς χωρίς καβγάδες – από τα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων.

Ο κ. Τασούλας απένειμε στον βιρτουόζο του βιολιού το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων για τη σημαντική του προσωπική συμβολή στην προαγωγή και αναγνώριση της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για την ανθρωπιστική του συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Πληροφορούμαι ότι ο κ. Καβάκος δήλωσε εντυπωσιασμένος από όσα είδε και άκουσε κατά την ξενάγησή του. Τι τον εντυπωσίασε περισσότερο – και ευλόγως – από τα σπουδαία εκθέματα που είδε;

Οι πρωτότυπες παρτιτούρες που υπάρχουν στην έκθεση με μουσικά έργα που αναφέρονται στον απελευθερωτικό αγώνα, όπως του Ροσίνι με θέμα «Η Πολιορκία της Κορίνθου» του 1827 και άλλα. Ηταν μουσικά έργα που παίζονταν σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με πρωτοβουλία των φιλελληνικών σωματείων για να συγκεντρώνονται πόροι ενίσχυσης του αγώνα των Ελλήνων, κάτι που όπως του είπε ο κ. Τασούλας, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά, μοιάζει με αυτό που κάνει τώρα ο ίδιος ο κ. Καβάκος για τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής στον ηπειρωτικής καταγωγής διεθνούς φήμης βιολονίστα – κατάγεται από τη Βήσσανη Ιωαννίνων – στο Fatsio στο Παγκράτι με αυστηρά νηστίσιμο (ελληνικό) μενού.