Βασίλισσα Noor: Ο γάμος με τον Hussein, η Ιορδανία, η σύλληψη του γιου
Ποια ήταν η πρώην βασίλισσα της Ιορδανίας, Noor
Γράφει ο Δημήτρης Λαμπράκης
Η πρώην βασίλισσα της Ιορδανίας Noor Al-Hussein, κατά κόσμον Lisa Najeeb Halaby, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1951 στην Washington D.C. των ΗΠΑ. Κανένα άστρο δε φάνηκε να συνοδεύει τη γέννησή της, όπως μυθολογικά λέγεται για τους ανθρώπους που μια μέρα προορίζονται για κάποιο θρόνο, καθώς οι γονείς της ήταν απλοί λαϊκοί άνθρωποι. Ο πατέρας της Najeeb Halaby, ένας αμερικάνος με καταγωγή από Συρία και Λίβανο, μηχανικός και κυβερνητικός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια της θητείας του Τρούμαν και αργότερα του Τζον Κέννεντι, και η μητέρα της Doris Carlquist, μια αμερικανίδα σουηδικής καταγωγής, έδωσαν στη νεαρή Lisa κοσμοπολίτικες ρίζες για να βλαστήσει μια μέρα -και μάλιστα για να ανθίσει- στην ιστορική περιοχή Λεβάντε, τόπο όπου θρυλείται ότι ξεκίνησε προ 200.000 ετών ο σύγχρονος πολιτισμός.
Η… γήινη καταγωγή της Lisa έμελλε να συναντηθεί με την «επουράνια» του Hussein bin Talal, απευθείας απόγονο του προφήτη Μωάμεθ 40ης γενιάς. Στις 15 Ιουνίου του 1978 παντρεύτηκαν στο Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας και η Lisa έγινε η περίφημη βασίλισσα Noor της Ιορδανίας, μέχρι το θάνατο του Hussein το 1999.
Αξίζει να παραθέσουμε ένα συγκινητικό ποίημα, που η Noor αφιέρωσε στην επέτειο των 23 χρόνων από τον θάνατο του συζύγου της, στο twitter της:
Do not stand
By my grave, and weep.
I am not there
I do not sleep
I am the thousand winds that blow
I am the diamond glints in snow
Do not stand
By my grave and cry
I am not there
I did not die.
Μη στέκεσαι
Πλάι στον τάφο μου, δακρυσμένος
Δεν είμαι εκεί
Δεν είμαι κοιμισμένος
Είμαι οι χίλιοι άνεμοι που φυσούν
Διαμάντια που λαμποκοπούν στο χιόνι
Μην στέκεσαι
Πλάι στον τάφο μου, δακρυσμένος
Δεν είμαι εκεί
Δεν είμαι πεθαμένος.
Από το 1979 παραμένει ακόμα ενεργή
Η Noor αποτελεί το μακροβιότερο μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τους Αγνοούμενους ICMP. Από το 2011, είναι πρόεδρος της οργάνωσης United World Colleges UWC και θερμή υποστηρίκτρια της καμπάνιας για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων με την ονομασία Global Zero. Για τη συνολική προσφορά της, το 2015 της απονεμήθηκε από το πανεπιστήμιο Princeton –όπου είχε φοιτήσει προπτυχιακά στο τμήμα Αρχιτεκτονικής, λαμβάνοντας το σχετικό πτυχίο- το βραβείο Woodrow Wilson. Για την ιστορία, στο Princeton η διπλωματική της εργασία ήταν 32 σελίδες, ενώ υπήρξε μέλος της πρώτης γυναικείας ομάδας χόκεϋ, όπως αναφέρθηκε στον επίσημο λογαριασμό του πανεπιστημίου στο twitter. Πληθώρα τίτλων τιμής της έχουν επίσης αποδοθεί από διάφορες χώρες, γεγονός μάλλον τυπικό όμως για βασίλισσες.
Το 1979 ιδρύει τον οργανισμό με την ονομασία King Hussein Foundation, που περιλαμβάνει 8 μικρότερους οργανισμούς και τον «προσωπικό της» Noor Al Hussein Foundation. Έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε οικολογικά ζητήματα και ιδιαίτερα στο ζήτημα της προστασίας των ωκεανών, ζήτημα για το οποίο μάλιστα έδωσε το 2017 στη Βαλέττα της Μάλτας μια σχετική ομιλία, στα πλαίσια του 4ου συνεδρίου, διοργανωμένου από την Ε.Ε. με τίτλο «Ο Ωκεανός μας».
Η σύλληψη το 2021 του πρωτότοκου γιου της
Η Noor υπήρξε η 4η (και τελευταία) γυναίκα του βασιλιά Hussein bin Talal και μαζί του έκανε 4 παιδιά. Λίγες βδομάδες πριν το θάνατο του βασιλιά, ο ίδιος όρισε ως διάδοχό του, τον πρωτότοκο γιο που απέκτησε απ’ τον 2ο του γάμο, τον Abdullah II bin Al-Hussein. Στις 21 Απριλίου ο πρωτότοκος γιος της, πρώην Πρίγκιπας Hamzah bin Hussein, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση. Ο λόγο είχε να κάνει με την παρουσία του σε συναντήσεις με ανθρώπους που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.
Η Ιορδανία μπορεί να είναι σε καλή οικονομική κατάσταση, σε σχέση με τις υπόλοιπες μεσανατολικές χώρες, απέχει πολύ όμως από το να καταφέρει να δημιουργήσει μια civil society, αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να αναπτυχθεί η δημοκρατία, όπως παρατήρησε και η ίδια η Noor σε συνέντευξή της στον Charlie Rose ένα περίπου μήνα μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός της τοποθέτησης από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα (RSF) της Ιορδανίας στην 129η θέση σε σύνολο 180 χωρών για το 2021.
Ο Δημήτρης Λαμπράκης σπουδάζει δημοσιογραφία στη New Media Studies
- «Μόνος στο Σπίτι»: Βρήκε αγοραστή η διάσημη έπαυλη του «Home Alone»
- Ρωσία: Ρώσοι επιστήμονες επικρίνουν την απάντηση των αρχών για την πετρελαιοκηλίδα
- ΗΠΑ: Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
- Η Airbnb θέλει να… κατακτήσει τον κόσμο – Οι νέες αγορές που στοχεύει
- Ολυμπιακός: Το εντυπωσιακό βίντεο της Euroleague με τις 45 καλύτερες φάσεις στο 2024
- Καιρός: Προβλήματα στην κυκλοφορία στη Λ. Ποσειδώνος