ΕΚ: Μεγάλοι οι κίνδυνοι παράνομης υιοθεσίας παιδιών που φεύγουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας
Τον Μάρτιο, η UNICEF μιλούσε για σχεδόν 100.000 παιδιά, τα μισά από αυτά με αναπηρίες, που ζουν σε ιδρύματα και οικοτροφεία στην Ουκρανία, τα οποία ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο εντός της ΕΕ.
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Το νομικό και κοινωνικό κίνδυνο της παράνομης υιοθεσίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της Ουκρανίας, που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο, συζήτησαν με ειδικούς σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη των επιτροπών Νομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, «είναι καθήκον μας να εντείνουμε τις ενέργειές για να βοηθήσουμε τα παιδιά από την Ουκρανία από ιδρύματα, που φεύγουν από τον πόλεμο. Πρέπει να τους προστατεύσουμε από τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν, όταν ξεφεύγουν από τον πόλεμο. Μαζί με τη βία, την εκμετάλλευση, τη διακίνηση και τις απαγωγές, ο κίνδυνος της παράνομης υιοθεσίας είναι επίσης σημαντικό ζήτημα».
Τον Μάρτιο, η UNICEF μιλούσε για σχεδόν 100.000 παιδιά, τα μισά από αυτά με αναπηρίες, που ζουν σε ιδρύματα και οικοτροφεία στην Ουκρανία, τα οποία ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο εντός της ΕΕ.
Σύμφωνα με το ertnews.gr, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων πρόσθεσε ότι το χάος και η έλλειψη ελέγχου που προκύπτουν από μια δραματική κατάσταση, είναι το τέλειο περιβάλλον για να επικρατήσει η παράνομη υιοθεσία και να κυριαρχήσουν οι μαφίες που ασχολούνται με παιδιά τα οποία φεύγουν από τις βόμβες.
Συμφωνήθηκε ότι η διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών, των δικαιωμάτων τους, της αξιοπρέπειας και της προστασίας τους από την κακοποίηση αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα.
Όλα τα παιδιά που διασχίζουν τα σύνορα θα πρέπει να ενσωματωθούν στα εθνικά συστήματα παιδικής προστασίας, εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά για τα ευάλωτα παιδιά και τα παιδιά με αναπηρίες.
Οι ειδικοί ζήτησαν υποχρεωτικό μηχανισμό ελέγχου και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών στις χώρες υποδοχής. Υπενθύμισαν ότι η υιοθεσία μεταξύ των χωρών δεν θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια ή μετά από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με την υπόθεση ότι ένα ασυνόδευτο παιδί έχει ζωντανούς γονείς ή συγγενείς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις