Twitter: Οι παγίδες που κρύβονται στην ελευθερία που υπόσχεται ο Έλον Μασκ
Οι ειδικοί προειδοποιούν για την επαναφορά απαγορευμένων λογαριασμών και την παραμέληση της μετριοπάθειας.
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Ο DJ Alfredo, είδωλο της dance σκηνής της Ίμπιζα, πέθανε σε ηλικία 71 ετών
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Καλωσορίσατε πίσω Ντόναλντ Τραμπ, Κέιτι Χόπκινς, Ντέιβιντ Άικ και Άλεξ Τζόουνς; Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λογαριασμούς του Twitter που θα μπορούσαν να αποκατασταθούν, αν ο νέος εν αναμονή ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, ο «απόλυτος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου», Έλον Μασκ, εφαρμόσει αυτά που πρεσβεύει, γράφει ο Dan Milmo στον Guardian.
Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί έχουν ανασταλεί μόνιμα από την πλατφόρμα, για παραβάσεις που περιλαμβάνουν την – πιο διαβόητη – υποστήριξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του περασμένου έτους.
Η αποκατάστασή τους φαίνεται τώρα να είναι και πάλι στο παιχνίδι, δεδομένου ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου συμφώνησε την εξαγορά της πλατφόρμας, που τους μπλόκαρε, με 44 δισ. δολάρια και δήλωσε ότι «η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας».
Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επανέλθει στο Twitter και επιμένει στο αντίπαλο δίκτυο Truth Social, αλλά ο Μασκ μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να ανακτήσει τους περισσότερους από 88 εκατομμύρια οπαδούς του.
Μιλώντας σε ένα συνέδριο της TED αυτό το μήνα, ο Μασκ δήλωσε ότι είναι «πολύ προσεκτικός με τις μόνιμες απαγορεύσεις» και ότι θα προτιμούσε ένα σύστημα «timeout» για τους κατόχους λογαριασμών που παραβιάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές συμπεριφοράς του Twitter.
Με δεδομένο ότι ο λογαριασμός της Χόπκινς, μιας βρετανίδας δεξιάς σχολιάστριας, απογορεύτηκε μόνιμα για παραβίαση της πολιτικής «συμπεριφοράς μίσους» του ιστότοπου, η επιστροφή της θα μείωνε αμέσως την αυστηρότητα των κανόνων που ισχύουν για την αποτροπή απειλών κατά ατόμων με βάση «τη φυλή, την εθνικότητα, την εθνική καταγωγή, την κάστα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τη θρησκευτική πίστη, την ηλικία, την αναπηρία ή τη σοβαρή ασθένεια».
Ο Imran Ahmed, διευθύνων σύμβουλος του Center for Countering Digital Hate (CCDH), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι η επαναφορά των λογαριασμών που απαγορεύτηκαν για σοβαρές παραβάσεις θα ήταν λάθος. «Αν έχουν απαγορευτεί για επανειλημμένες παραβιάσεις, ο μόνος τρόπος για να τους επαναφέρει ο Μασκ είναι να πει ότι οι κανόνες δεν υπάρχουν πια, κάτι που θα έδειχνε τρομακτική έλλειψη κρίσης».
Στο ίδιο συνέδριο, ο Μασκ δήλωσε επίσης ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να μιλούν ελεύθερα «εντός των ορίων του νόμου» και ότι το Twitter θα πρέπει να ακολουθεί τους νόμους των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται.
Ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές αναστολής λογαριασμών του ιστότοπου, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα «ιστορικά» tweets της Χόπκινς, στις αναρτήσεις της οποίας περιλαμβάνεται η παρομοίωση των μεταναστών με κατσαρίδες, θα μείνουν εκτός νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως το επερχόμενο νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το οποίο θα απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να προστατεύουν τους χρήστες τους από επιβλαβές περιεχόμενο.
Ο William Perrin, ειδικός σε θέματα πολιτικής, το έργο του οποίου επηρέασε το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το βρετανικό νομοσχέδιο, λέει ότι ο Μασκ πρέπει να προσαρμόσει την προσέγγισή του. «Πολλά αμερικανικά στελέχη πίστευαν ότι ο κόσμος λειτουργεί όπως η Αμερική και δεν είναι έτσι», λέει. «Η Δυτική Ευρώπη έχει την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία επικεντρώνεται στην ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και είναι πολύ διαφορετική από την πρώτη τροπολογία… Το βρετανικό καθεστώς έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους ανθρώπους από το επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο και αυτό είναι κάτι με το οποίο ο Μασκ θα πρέπει να συμμορφωθεί».
Ωστόσο, ο Silkie Carlo, διευθυντής της βρετανικής ομάδας εκστρατείας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής «Big Brother Watch», λέει ότι το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένας χάρτης λογοκρισίας, επειδή θα δώσει στην κυβέρνηση την εξουσία να θέτει τα όρια του αποδεκτού λόγου στο διαδίκτυο, ρυθμίζοντας τις αναρτήσεις που θεωρούνται «νόμιμες αλλά επιβλαβείς».
«Η ιδιοκτησία του διαδικτυακού δημόσιου χώρου από δισεκατομμυριούχους δεν είναι μια νέα εξέλιξη, αλλά φέρνει στο επίκεντρο την ανάγκη να ενδυναμωθούν οι πολίτες και να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο», επισημαίνει.
Και προσθέτει: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μάς οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση με το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το οποίο θα δώσει περισσότερη εξουσία στα χέρια ενός μικρού αριθμού ανθρώπων για να αστυνομεύουν τις διαδικτυακές μας συζητήσεις».
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι 27 χώρες μέλη εφαρμόζουν την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, η οποία απαιτεί από εταιρείες, όπως το Twitter και το Facebook, να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Την Τρίτη, ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, προειδοποίησε τον Μασκ ότι πρέπει να συμμορφωθεί με την DSA (Αλγόριθμος Ψηφιακής Υπογραφής).
Η πρόοδος στις ΗΠΑ είναι πιο αργή, εν μέρει λόγω της πρώτης τροπολογίας που προστατεύει την ελευθερία του λόγου, αν και γίνονται προσπάθειες στο Κογκρέσο να εισαχθεί νομοθεσία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Η Rebecca Allensworth, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt των ΗΠΑ, λέει ότι η πρώτη τροπολογία θα προστατεύσει το Twitter και τον Μασκ από οποιαδήποτε πίεση σχετικά με τις πολιτικές μετριοπάθειας. «Ο αμερικανικός νόμος για την ελευθερία του λόγου είναι ουσιαστικά μόνο η πρώτη τροπολογία, η οποία περιορίζει μόνο τους κυβερνητικούς φορείς, όχι μια εταιρεία όπως το Twitter ή ένα πρόσωπο όπως ο Έλον Μασκ. Στην πραγματικότητα, το ίδιο το Twitter (και ο Μασκ) μάλλον απολαμβάνουν τουλάχιστον κάποια δικαιώματα της πρώτης τροπολογίας, ενάντια στην ανάμειξη της κυβέρνησης στις επιλογές μετριοπάθειας και αποπληροφόρησης».
Παρ’ όλα αυτά, ίσως το πιο συνεπές πρόσφατο σχόλιο του Μασκ είναι η αναφορά στο ότι λειτουργεί «εντός των ορίων του νόμου». Η αναφορά του Μασκ στην ελευθερία του λόγου, στη δήλωσή του, αντανακλά μια δέσμευση για διαφάνεια. Αναφέρθηκε στην «πιστοποίηση όλων των ανθρώπων», η οποία έχει επιπτώσεις στην ανωνυμία στην πλατφόρμα, αν και έκανε επίσης μια αναφορά στην εξάλειψη των bots – αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί που στέλνουν τακτικά αναρτήσεις – που αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για τον Μασκ.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Damian Collins, τον συντηρητικό πρόεδρο της κοινής επιτροπής για το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τα bots υπερκαλύπτουν την ελευθερία του λόγου από τους πραγματικούς κατόχους λογαριασμών στο Twitter και παίζουν με τους αλγόριθμους της πλατφόρμας για να καταστείλουν τις αντίθετες φωνές.
«Έχει γίνει ένα μέρος, όπου η ελευθερία του λόγου πνίγεται από συντονισμένες στρατιές λογαριασμών bot, που διαδίδουν παραπληροφόρηση και διχασμό», σημειώνει ο Collins.
Στη δήλωσή του, ο Μασκ δεσμεύτηκε επίσης να καταστήσει τον αλγόριθμο του Twitter – ο οποίος επιμελείται αυτό που βλέπουν οι αναγνώστες – ανοικτό κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες – και οι ρυθμιστικές αρχές – θα μπορούν να εξετάζουν τις λειτουργίες του τρόπου με τον οποίο το Twitter διανέμει περιεχόμενο, αλλά υπονοεί επίσης ότι οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προσαρμοσμένους αλγόριθμους για να προωθήσουν και το δικό τους περιεχόμενο. Η ιδέα να δοθεί στους χρήστες περισσότερος έλεγχος των αλγορίθμων έχει ήδη εγκριθεί από τον συνιδρυτή της πλατφόρμας, Jack Dorsey.
Ωστόσο, τα εμπορικά συμφέροντα θα μπορούσαν να αποτελέσουν περιορισμό για τον Μασκ. Έχει θέσει το θέμα της κατάργησης των διαφημίσεων στην premium υπηρεσία του Twitter, «Blue», αλλά οι διαφημίσεις αντιπροσωπεύουν το 90% των ετήσιων εσόδων του Twitter, ύψους 5 δισ. δολαρίων. Θα χρειαστεί ταμειακές ροές για να εξυπηρετήσει το χρέος ενός πακέτου χρηματοδότησης ύψους 46,5 δισ. δολαρίων και αν οι διαφημιστές πρόκειται να βοηθήσουν, θα θέλουν μια θετική πλατφόρμα.
«Για τα εμπορικά σήματα των πελατών μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί ένα θετικό συναίσθημα. Καμία μάρκα δεν θέλει να συνδέεται με μίσος, εκφοβισμό ή αρνητικά συναισθήματα», λέει ο Farhad Divecha, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ «Accuracast».
Όπως επισημαίνει: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το Twitter θα μπορούσε να γίνει ελεύθερο για όλους… Αν διαπιστώσουμε ότι η μετριοπάθεια του περιεχομένου των χρηστών στην πλατφόρμα επιδεινώνεται, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να συμβουλεύσουμε τους πελάτες μας να μην διαφημίζονται στο Twitter».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις