Υπερδνειστερία: Τι είναι και γιατί είναι σημαντική για τη Ρωσία – Η εμπλοκή της στον πόλεμο θα σημάνει εξάπλωση της σύγκρουσης
Δηλώσεις Ρώσου στρατηγού για την Υπερδνειστερία προκάλεσαν ανησυχία για τις επικίνδυνες διαστάσεις που μπορεί να λάβει ο πόλεμος στην Ουκρανία
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία της Υπερδνειστερίας -η οποία έχει το δικό της σύνταγμα, στρατό, νόμισμα και σημαία, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ από τη διεθνή κοινότητα- θα μπορούσε να εμπλακεί στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Υπερδνειστερία είναι ένα βαριά οπλισμένο κομμάτι της Μολδαβίας που φιλοξενεί φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.
Ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός στοχεύει στον «πλήρη έλεγχο» της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας αλλά και στην πρόσβαση στην Υπερδνειστερία.
Το TASS επικαλέστηκε τον εκτελούντα χρέη διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας υποστράτηγο Ρουστάμ Μινεκάεφ, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ του Ντονμπάς και της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.
Τη Δευτέρα σημειώθηκαν εκρήξεις στην Τιράσπολη, την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, τις οποίες το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας χαρακτήρισε «σχεδιασμένη πρόκληση» από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Τι είναι η Υπερδνειστερία και γιατί είναι σημαντική για τη Ρωσία.
Ένα αυτονομιστικό κρατίδιο: Η Υπερδνειστερία είναι ένα στενό κομμάτι γης με μέγεθος περίπου 1.350 τετραγωνικά μίλια, ανάμεσα στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Μολδαβία – λίγο μεγαλύτερο από το Ρόουντ Άιλαντ, τη μικρότερη πολιτεία των ΗΠΑ.
Εκεί ζει περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ρωσόφωνοι.
Ιστορία: Η Υπερδνειστερία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας μετά από διετή πόλεμο (1990-1992) που ξέσπασε κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι Ρώσοι επενέβησαν για να υποστηρίξουν την Υπερδνειστερία, αλλά ποτέ δεν την αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος. Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Μολδαβίας και των αυτονομιστών έληξε με κατάπαυση του πυρός το 1992, αλλά περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν έκτοτε στην Υπερδνειστερία.
Οι εξηγήσεις που ζήτησε η Μολδαβία
Η Ρωσία παρακολουθεί την Υπερδνειστερία: Η δήλωση του υποστράτηγου Μινεκάεφ, η οποία εκθέτει τη στρατηγική της Ρωσίας για τη «δεύτερη φάση» του πολέμου, προκάλεσε άμεση ανησυχία στις μολδαβικές αρχές, οι οποίες κάλεσαν τον Ρώσο πρέσβη.
Οι δηλώσεις για την Υπερδνειστερία είναι «αβάσιμες και έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ρώσο πρέσβη, οι Μολδαβοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι η χώρα είναι «ουδέτερο κράτος και η αρχή αυτή πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους τους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Ρόλος στον πόλεμο: Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές υποψιάζονται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στηριχθεί στην Υπερδνειστερία για υλικοτεχνική υποστήριξη – και να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση, για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας για να καταλάβει την πόλη-λιμάνι της Οδησσού.
Στη συνέχεια, εάν το Κρεμλίνο αποφάσιζε να προσπαθήσει να συνδεθεί πλήρως με την Υπερδνειστερία, θα σήμαινε δύο πράγματα:
- ότι η Ουκρανία θα γινόταν μια χώρα εντελώς αποκομμένη από τη Μαύρη Θάλασσα, και
- ότι ο πόλεμος του Πούτιν θα εξαπλωθεί επισήμως στη Μολδαβία, μια υποψήφια για την ΕΕ χώρα που είναι στενά συνδεδεμένη με τη Ρουμανία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις