Ελαιόλαδο: Μικτή η εικόνα των τιμών στη Μεσόγειο – Πώς κινήθηκαν στην Ελλάδα
Στοιχεία για το εμπόριο ελαιολάδου σε οκτώ χώρες από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Σταθερές παρέμειναν οι τιμές ελαιολάδου σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αυξημένες καταγράφονται σε Τυνησία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ, μειωμένες είναι οι τιμές σε Ισπανία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ στις 19 Απριλίου 2022 οι μέγιστες τιμές διατηρήθηκαν στην Ελλάδα στα 3,50-3,65 ευρώ/κιλό και στην Ιταλία στα 4,40 ευρώ/κιλό, ενώ αντίθετα στην Τυνησία εκτινάχθηκαν από 3,38 στα 3,63 ευρώ/κιλό.
Εξαίρεση παρουσιάστηκε στην Ισπανία όπου οι μέγιστες τιμές έπεσαν (μάλλον προσωρινά) από 4,60 έφτασαν στα 3,49 ευρώ/κιλό ενώ, αντίθετα, οι ελάχιστες αυξήθηκαν από 3,22 σε 3,39 ευρώ/κιλό.
Οι διακοπές του Πάσχα για Καθολικούς και Ορθοδόξους φαίνεται ότι οδήγησαν σε ανάλογες διακοπές και τις αγοραπωλησίες ελαιολάδου στις Ευρωπαϊκές Μεσογειακές χώρες, αφήνοντας τις πιθανές εξελίξεις για μετά τις διακοπές. Πάντως -όπως εκτιμά ο ΣΕΔΗΚ- ο ορίζοντας των εξελίξεων παρουσιάζεται αρκετά θολός αφού η ενεργειακή κρίση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά και την προσφορά αλλά και την ζήτηση.
Παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου 2021/22
Τους πρώτους τρεις μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2021/22 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021), οι εξαγορές εντός της ΕΕ μειώθηκαν κατά 8% και οι εξωκοινοτικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Ο παρακάτω πίνακας, που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, αποτυπώνει το εμπόριο ελαιολάδου και πυρηνελαίου σε οκτώ χώρες τους πρώτους τρεις μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2021/22 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021).
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 9% στην Αυστραλία, 27% στη Βραζιλία, 40% στον Καναδά, 22% στη Ρωσία και 13% στις ΗΠΑ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Επίσης, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3% στην Ιαπωνία και 8% στην Κίνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις