FAO: To φθινοπωρινό σκουλήκι συνεχίζει να καταστρέφει καλλιέργειες μεγάλης αξίας
Η Παγκόσμια Δράση του FAO για τον έλεγχο του φθινοπώρου σκουληκιού παρατάθηκε έως το τέλος του 2023
Τα τελευταία χρόνια, το φθινοπωρινό σκουλήκι, ένα παράσιτο των φυτών, συνεχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας μαζικές καταστροφές στις καλλιέργειες παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπισή του. «Τρέφεται» με περισσότερες από 80 καλλιέργειες και επηρεάζει την υγεία των φυτών σε περισσότερες από 70 χώρες, ενώ πολλές άλλες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εισαχθεί στον τόπο τους.
Για τον λόγο αυτό, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) πρόκειται να επεκτείνει την προσπάθειά του σε παγκόσμιο επίπεδο ενάντια σε ένα από τα πιο διεισδυτικά φυτικά παράσιτα στον κόσμο – τον φθινοπωρινό σκώληκα – που εξακολουθεί να καταστρέφει καλλιέργειες αξίας δισ. δολαρίων.
«Το φθινοπωρινό σκουλήκι δεν γνωρίζει σύνορα και συνεχίζει την ταχεία πορεία του σε όλη την υδρόγειο», είπε ο γενικός διευθυντής του FAO QU Dongyu, καθώς ενέκρινε πρόταση για παράταση του χρονοδιαγράμματος αντιμετώπισής του μέχρι τα τέλη του 2023.
Μόλις το 2016, μόνο έξι αφρικανικές χώρες ανέφεραν το παράσιτο, το οποίο καταβροχθίζει δεκάδες διαφορετικές καλλιέργειες. Σήμερα, 78 χώρες στην Αφρική, την Εγγύς Ανατολή, την Ασία και τον Ειρηνικό έχουν προσβληθεί από το παράσιτο αυτό. Μόνο στην Αφρική, το φθινοπωρινό σκουλήκι εκτιμάται ότι προκαλεί έως και 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια απώλειες απόδοσης.
Η εξάπλωση του φθινοπωρινού σκουληκιού οδηγεί σε εντατική χρήση φυτοφαρμάκων, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη και περιβαλλοντική υγεία. Σε απάντηση, η Παγκόσμια Δράση του FAO για τον Έλεγχο του Φθινοπωρινού Σκουληκιού συντονίζει ολοκληρωμένα μέτρα σε όλη την Αφρική, την Εγγύς Ανατολή και την Ασία.
Τα υβρίδια αραβοσίτου που είναι ανθεκτικά στο σκουλήκι διατίθενται πλέον από το Διεθνές Κέντρο Βελτίωσης Σιτάρι και Αραβοσίτου (CIMMYT) για δοκιμή σε αφρικανικές χώρες.
Οι προσπάθειες κατάρτισης, σε συνεργασία με κυβερνητικούς εταίρους, έχουν φτάσει σε περισσότερους από 140.000 συμμετέχοντες, κυρίως αγρότες και εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας.
Οι εκθέσεις σχετικά με τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων είναι ελπιδοφόρες. Στη Μπουρκίνα Φάσο, οι απώλειες απόδοσης που προκαλούνται από το φθινοπωρινό σκουλήκι αναφέρεται ότι είναι σταθερά ή κάτω από το 5% από το 2020 και τα βιοπαρασιτοκτόνα και ο βιολογικός έλεγχος έχουν δείξει έως και 90% αποτελεσματικότητα πεδίου κατά του παρασίτου.
Παρά τα επιτεύγματα αυτά, υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το παράσιτο συνεχίζει να εξαπλώνεται, εκθέτοντας νέους αγρότες και τα μέσα διαβίωσής τους.
Να σημειωθεί ότι ο FAO ξεκίνησε την Παγκόσμια Δράση για τον Έλεγχο του Φθινοπωρινού Σκουληκιού (2019-2022) τον Δεκέμβριο του 2019 ως επείγουσα απάντηση στην ταχεία εξάπλωσή του.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.