Μυρίζει μπαρούτι στο ΑΠΘ: «Τα ΜΑΤ εντός του πανεπιστημίου δεν είναι κανονικότητα»
Οι φοιτητές με πανό και συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο και ζητούν την αποχώρησή της
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) λόγω της παρουσίας ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ εντός και εκτός του πανεπιστημιακού χώρου, οι οποίες βρίσκονται εκεί λόγω των εργασιών που γίνονται εδώ και έξι ημέρες στο «Στέκι στο βιολογικό».
Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (27/4) κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται στο σημείο, ενώ από τις 11 και μετά φοιτητές, μέλη συλλόγων, έφτασαν στην πλατεία Χημείου, όπου δεν τους επετράπη να προχωρήσουν προς τη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ), όπως μεταδίδει το thesstoday.gr.
Παράλληλα, οι φοιτητές με πανό και συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο και ζητούν την αποχώρησή της.
«Αποκλειόμαστε από το πανεπιστήμιό μας – Το πανεπιστήμιο ανήκει σε φοιτητές και καθηγητές»
Νωρίτερα, μέλη φοιτητικών συλλόγων ζήτησαν από τους άνδρες των ΜΑΤ να τους επιτρέψουν την είσοδο ώστε να αναρτήσουν ένα πανό. Ο γραμματέας του ΔΣ φοιτητικού συλλόγου νομικής, Τάσος Παπαδόπουλος, αναφέρει από την πλευρά των φοιτητών πως «το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και στους καθηγητές».
Όπως επισημαίνει: «Σήμερα βρισκόμαστε από το πρωί στο ΑΠΘ όπου αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που μόνο πρωτόγνωρη δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Μετά από αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων για κινητοποιήσεις στη ΣΘΕ βρισκόμαστε εδώ πέρα που αποκλειόμαστε στο πανεπιστήμιό μας από τις αστυνομικές δυνάμεις, η παρουσία των οποίων είναι έντονη για ακόμη μια φορά».
Και καταδικάζοντας την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που στόχο έχει όπως σημειώνει «σε συνεργασία με την πρυτανεία και την κυβέρνηση να νομιμοποιηθεί η παρουσία τους μέσα στο campus, να προετοιμαστεί το έδαφος για την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας την επόμενη περίοδο που ετοιμάζεται και θα έρθει το επόμενο διάστημα. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στα κυβερνητικά σχέδια. Θα παραμείνουμε στο σημείο».
Στο σημείο βρέθηκαν και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα οποία συνομίλησαν με τον επικεφαλής της ΕΛΑΣ ζητώντας την αποχώρηση των ΜΑΤ, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια της διοίκησης να διαχειριστεί την εκρηκτική κατάσταση.
Κοσμήτορας σχολής Οικονομικών: «Η αστυνομική παρουσία εντός του campus δεν μπορεί να είναι μία κανονικότητα»
Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ αλλά και καθηγητής του Οικονομικού, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ανέφερε πως «Οι καθηγητές είναι παρόντες και το ίδρυμα είναι ανοιχτό. Ως λειτουργόν ίδρυμα έχουμε την ευθύνη ως μέλη της Συγκλήτου να είμαστε παρόντες όποτε υπάρχουν ζητήματα, όπως είναι προφανές. Η αστυνομική παρουσία εντός του campus δεν μπορεί να είναι μία κανονικότητα ούτε η λύση για να βρεθεί διέξοδος σε όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα».
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπερασπιστούμε τις υλοποιήσεις των συλλογικών αποφάσεων αλλά πάντα σε μία συνεννόηση με όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η μονιμοποίηση της αστυνομίας δεν διασφαλίζει αυτή την κατάσταση. Σίγουρα με αυτό που πήγε να γίνει για κάποιους ως πρόβα τζενεράλε της παρουσίας της αστυνομίας γίνεται ακριβώς το ανάποδο. Πανεπιστημιακές αστυνομίες και λοιπά σώματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα».
Βολές κατά της διοίκησης του ΑΠΘ
Σημειώνεται πως πριν περί τις 12.30 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειακός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάσης Αγαπητός, ο καθηγητής Χημείας του πανεπιστημίου και γραμματέας του ΕΣΔΕΠ, Σωτήρης Σωτηρόπουλος και φοιτητές οι οποίοι τόνισαν πως η αστυνομία δεν έχει χώρο εντός του πανεπιστημίου, ενώ εξαπέλυσαν βολές κατά της διοίκησης του ΑΠΘ.
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα στη ΣΘΕ σημειώθηκαν επεισόδια με χρήση χημικών ανάμεσα σε φοιτητές και δυνάμεις των ΜΑΤ.
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»