Υιοθέτησε μια Παραλία: Εθελοντές του WWF καταγράφουν το τσουνάμι πλαστικών στις ακτές
Σε ένα μέτρο ακτογραμμής αντιστοιχούν κατά μέσο όρο πάνω από 11 μικρά και μεγάλα σκουπίδια.
Έναν χρόνο ζωής συμπληρώνει αυτές τις ημέρες το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια Παραλία» του WWF Ελλάδας για την παρακολούθηση της ρύπανσης στις ακτές.
Συνολικά 98 ομάδες εθελοντών υιοθέτησαν 110 παραλίες και συγκέντρωσαν σε έναν χρόνο πάνω από 126.000 σκουπίδια, για τα οποία καταχώρησαν στοιχεία σε δημόσια προσβάσιμη βάση δεδομένων.
Το «Υιοθέτησε μια Παραλία» δεν αφορά απλώς την απομάκρυνση των απορριμμάτων αλλά και την καταγραφή των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών τους σύμφωνα με επιστημονικά πρωτόκολλα.
Είναι ένα παράδειγμα του λεγόμενου citizen science (επιστήμη των πολιτών), της επιστημονικής έρευνας που διενεργείται με τη βοήθεια εθελοντών.
Κάθε ομάδα του προγράμματος υιοθετεί μία συγκεκριμένη παραλία και εκπαιδεύεται από στελέχη του WWF στην παρακολούθηση και καταγραφή των απορριμμάτων. Η δράση επαναλαμβάνεται περιοδικά 2 με 4 φορές τον χρόνο για τη δημιουργία χρονοσειρών και τα δεδομένα από τις καταγραφές καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του προγράμματος, ώστε να είναι διαθέσιμα σε όλους.
Αποτσίγαρα, καλαμάκια, φελιζόλ
Σε διάστημα ενός έτους καταγράφηκαν 126.410 απορρίμματα μεγέθους άνω των 2,5 εκ., τα οποία συλλέχθηκαν από περίπου 11.000μ ακτογραμμής.
Αυτό σημαίνει ότι σε ένα μέτρο ακτογραμμής αντιστοιχούν κατά μέσο όρο πάνω από 11 μικρά και μεγάλα σκουπίδια.
Το 84% των σκουπιδιών αυτών είναι από πλαστικό, ενώ πάνω από το 50% αφορά μόλις 4 αντικείμενα: αποτσίγαρα, κομμάτια πλαστικών από 2,5 έως 50cm, πλαστικά καπάκια ποτών και νερού και καλαμάκια.
Στην προσπάθεια συμμετέχει μεταξύ άλλων το δημοτικό σχολείο Αβδήρων
Μάλιστα, τα προαναφερθέντα υλικά, μαζί με τα μικρά κομμάτια διογκωμένης πολυστερίνης (φελιζόλ) αποτελούν τα πέντε πιο συχνά ευρήματα στις «υιοθετημένες» παραλίες της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις, ο αριθμός των ευρημάτων ανά 100 μέτρα ακτογραμμής είναι έως 248 φορές μεγαλύτερος από όσο ορίζει η ελάχιστη τιμή των 20 απορριμμάτων/100 μέτρα που ορίζονται από την Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική ως ανώτατη οριακή τιμή για τον αριθμό των παράκτιων απορριμμάτων προκειμένου να θεωρείται μια ακτή καθαρή.
Ακόμα όμως και στην παραλία όπου καταγράφηκαν τα λιγότερα απορρίμματα, ο αριθμός των ευρημάτων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από το ελάχιστο αυτό όριο (σχεδόν διπλάσιος), κάτι που αποδεικνύει το μέγεθος της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές ακτές.
«Η πλαστική ρύπανση συνεχώς διογκώνεται και δεν πρόκειται να εξαλειφθεί, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Ο περιορισμός της πλαστικής ρύπανσης πρέπει να καταστεί προτεραιότητα, όχι μόνο σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, με τον καθένα από εμάς να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, υπεύθυνος του προγράμματος Υιοθέτησε μια Παραλία.
Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» συνεχίζεται και όποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή, καλείται να επικοινωνήσει στο adoptabeach@wwf.gr.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. Η διαδικασία της καταγραφής των θαλάσσιων απορριμμάτων διεξάγεται βάσει του κοινώς αποδεκτού πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ομάδας για την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης από απορρίμματα.
Η πλήρης ετήσια έκθεση αποτελεσμάτων του προγράμματος «Υιοθέτησε μια Παραλία» (Μάιος 2021- Ιανουάριος 2022) είναι διαθέσιμη εδώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις