Ουκρανία: Mπαράζ ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων προετοίμασε το έδαφος για τους βομβαρδισμούς
Έκθεση αναδεικνύει πώς οι σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις συνδυάζουν τα ψηφιακά και τα φυσικά χτυπήματα
- Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ετοιμάζει ο Τραμπ
- Άτυπη συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη και Ράμα στη Βουδαπέστη
- Επαναστατικός 3D βιοεκτυπωτής εκτυπώνει ανθρώπινους ιστούς «κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν»
- «Όχι» Φαραντούρη σε πρόταση Φάμελλου για συνάντηση των 4 υποψηφίων πλην Κασσελάκη
Καταιγισμός ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων που ξεκίνησε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία δείχνει να υποστήριξε τη στρατιωτική επιχείρηση και την online προπαγάνδα της Μόσχας, αποκαλύπτει έκθεση της Microsoft.
Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις, ορισμένες από τις οποίες δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι το χάκινγκ έχει παίξει σημαντικότερο ρόλο στη σύγκρουση από ό,τι είχε γίνει δημοσίως γνωστό, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.
Ο ψηφιακός βομβαρδισμός ξεκίνησε έναν χρόνο πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και ενδέχεται να προετοίμασε το έδαφος για διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αναφέρουν ερευνητές της Μicrosoft στην έκθεση της εταιρείας για τον «υβριδικό πόλεμο» στην Ουκρανία.
Η επίθεση ενισχύθηκε φέτος με 37 ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις το διάστημα 23 Φεβρουαρίου – 8 Απριλίου.
Τα ευρήματα αναδεικνύουν πώς οι σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις συνδυάζουν τα ψηφιακά και τα φυσικά χτυπήματα, επισήμαναν ειδικοί.
Διαβάστε επίσης: Αμερικανική προειδοποίηση για «κυβερνοόπλο» που μπορεί να χτυπήσει βιομηχανικές μονάδες
«Οι ρώσοι στρατηγοί και κατάσκοποι έχουν προσπαθήσει να καταστήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις τμήμα της πολεμικής επιχείρησης την ώρα που δυσκολεύονται στο πεδίο της μάχης» δήλωσε ο Τόμας Ριντ, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς».
Κοινοί στόχοι
Σύμφωνα με τη Microsoft, η στρατιωτική και η ψηφιακή επιχείρηση της Ρωσίας λειτούργησαν «παράλληλα εναντίον μιας κοινής ομάδας στόχων». Η εταιρεία διευκρίνισε πάντως ότι δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αν αυτός ο συσχετισμός ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης λήψης αποφάσεων ή οφείλεται απλά σε κοινούς στόχους.
Για παράδειγμα, χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η Microsoft δείχνει ότι την 1η Μαρτίου, την ημέρα που ρωσικός πύραυλος χτύπησε τον πύργο τηλεοπτικών μεταδόσεων του Κιέβου, εταιρείες μέσων ενημέρωσης στην ουκρανική πρωτεύουσα επλήγησαν από επιθέσεις κυβερνοκατασκοπείας και διαγραφής δεδομένων.
Σε μια άλλη περίπτωση, χάκερ που δείχνουν να συνδέονται με τη Ρωσία εισέβαλαν σε κρίσιμες υποδομές της πόλης Σούμι, δύο εβδομάδες πριν αναφερθούν στην περιοχή εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.
Διαβάστε επίσης: Η Ουκρανία απέτρεψε κυβερνοεπίθεση που θα προκαλούσε μπλακάουτ
Την επομένη, ανέφερε η Microsoft, ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε κυβερνητικό δίκτυο της πόλης Βινίτσια. Δύο ημέρες αργότερα, το αεροδρόμιο της πόλης ισοπεδώθηκε από πυραύλους.
Ο Βίκτορ Ζόρα, ανώτατος αξιωματούχος ασφάλειας στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ότι συνεχίζονται οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης.
«Πιστεύω ότι μπορούν να σχεδιάσουν περισσότερες επιθέσεις σε αυτούς τους τομείς» είπε ο Ζόρα στους δημοσιογράφους. «Δεν πρέπει να υποτιμούμε τους ρώσους χάκερ, πιθανότατα όμως δεν πρέπει και να υπερτιμούμε τις ικανότητές τους».
Ευχαρίστησε δε την Microsoft, τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας για τη συνδρομή τους στο θέμα της κυβερνοασφάλειας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις