Απαραίτητη η πλήρης λειτουργία του Μητρώου Εμβολιασμών
Ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλιο η αιτία πρόωρου θανάτου σε ενήλικες στην Ελλάδα, λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης
Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται στη χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών για νόσους που μπορούν να προληφθούν, όμως στον εμβολιασμό ενηλίκων παρατηρείται σημαντική υστέρηση.
Ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, όπως η γρίπη, ο κοκκύτης, ο πνευμονιόκοκκος, o έρπης ζωστήρας αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας και πρόωρων θανάτων στον ενήλικο πληθυσμό, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη συλλογικής δράσης όσο ο πληθυσμός γερνά και τα χρόνια νοσήματα αυξάνονται.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για καθιέρωση εμβολιαστικών στόχων, πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών και ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας υγιούς αντίληψης στον πληθυσμό για το όφελος που προσφέρει ο εμβολιασμός.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, 22-30 Απριλίου, που φέτος έχει θέμα την «μακροβιότητα και βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού».
Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ευημερία, στην εξοικονόμηση των πόρων υγείας, στον μετριασμό απώλειας ωρών εργασίας, στην μείωση της ζήτησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και της ανθεκτικότητας του πληθυσμού στην αντιβίωση. Σήμερα, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας της COVID-19, τα οφέλη αναδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ο εμβολιασμός συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των επιπτώσεών τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Σημειώνει επίσης πως σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εμβολίων (Vaccines Europe), σημαντική παράμετρος για την αποκόμιση του μέγιστου οφέλους των εμβολιαστικών προγραμμάτων είναι η ορθή εφαρμογή των συνιστώμενων από τις αρχές υγείας εμβολιαστικών προγραμμάτων και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών.
- Ο Έλον Μασκ απαντάει στην influencer που λέει ότι γέννησε το 13ο παιδί του κι αυτός δεν το αναγνωρίζει
- Παναθηναϊκός VS Ολυμπιακός: Η απόλυτη «μάχη» στο Κύπελλο, ο 12ος τελικός και τα ντέρμπι που έμειναν στην ιστορία (vids)
- Eλον Μασκ: Την Τρίτη τα αποκαλυπτήρια για το Grok 3
- Tourism Strong in Greece Despite Santorini Earthquakes
- Αντιπολιτευτικά πυρά κατά Μητσοτάκη για τα Τέμπη με αιχμή «τη συγκάλυψη»
- Ρωσία: Στη Σαουδική Αραβία ο υπουργός Οικονομικών ενόψει των διαπραγματεύσεων – «Θα μιλήσουμε για ειρήνη»