Κοροναϊός: Νέο εργαλείο για διάγνωση της Long COVID
Το αναλυτικό εργαλείο αξιολογεί τα συμπτώματα της μακράς COVID που πλήττει περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο τόσο στην έρευνα για νέες θεραπείες όσο και στην κλινική πράξη, σύμφωνα με τους δημιουργούς του από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Ενα νέο αναλυτικό εργαλείο το οποίο αξιολογεί τα συμπτώματα της μακράς COVID αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. Το καινούργιο διαγνωστικό εργαλείο που παρουσιάζεται στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal (BMJ) μπορεί, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, να αποδειχθεί πολύτιμο τόσο στην έρευνα για νέες θεραπείες ενάντια στη Long COVID όσο και στην κλινική πράξη.
Με τη συμμετοχή ασθενών
Στην ανάπτυξη του εργαλείου το οποίο «συλλαμβάνει» τα συμπτώματα της μακράς COVID και της επίδρασής τους στην καθημερινότητα των πασχόντων συμμετείχαν ασθενείς που έχουν βιώσει ή βιώνουν ακόμη τη Long COVID.
Πάνω από 100 εκατομμύρια πάσχοντες παγκοσμίως
Μέχρι στιγμής περισσότερα από 200 συμπτώματα έχουν συνδεθεί με τη Long COVID τα οποία μπορεί να ταλαιπωρούν τους ασθενείς επί πολλούς μήνες μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης. Η μακρά COVID «χτυπά» πολλά και διαφορετικά συστήματα και όργανα του οργανισμού και εκδηλώνεται με συμπτώματα που περιλαμβάνουν (μεταξύ πολλών άλλων) τη δύσπνοια, την κόπωση, την «ομίχλη εγκεφάλου». Εκτιμάται ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ζουν με «σύντροφο» τη Long COVID.
Tόσο οι γιατροί όσο και οι ερευνητές χρειάζονται αξιόπιστα μέσα για να αξιολογούν αυτά τα συμπτώματα προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς παρέχοντάς τους την καλύτερη δυνατή φροντίδα αλλά και τις κατάλληλες θεραπείες.
Το νέο αξιόπιστο εργαλείο
Ετσι τώρα η ερευνητική ομάδα από το Centre for Patient-Reported Outcomes Research του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ σχεδίασε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο (Symptom Burden Questionnaire for Long COVID) ώστε να παράσχει στους ειδικούς ένα αξιόπιστο εργαλείο διάγνωσης της μακράς COVID. Οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιούν το ειδικό αυτό αναλυτικό ερωτηματολόγιο για να αναφέρουν τα συμπτώματά τους και τα δεδομένα που προκύπτουν μπορούν να χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των κατάλληλων θεραπειών καθώς και για την αξιολόγηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της εκάστοτε θεραπείας.
Εμπεριστατωμένο και εύκολο στη χρήση
«Τα άτομα που ζουν με Long COVID αναφέρουν ότι βιώνουν μια τεράστια γκάμα συμπτωμάτων, ωστόσο η αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων από τους γιατρούς και τους αρμόδιους οργανισμούς συναντά δυσκολίες» σημείωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Σάρα Χιουτζ και προσέθεσε: «Σχεδιάσαμε και δοκιμάσαμε αυτό το εργαλείο σε ασθενείς ώστε να εξασφαλίσουμε ότι είναι όσο πιο εμπεριστατωμένο γίνεται χωρίς ωστόσο να δυσκολεύει τους πάσχοντες στο να το συμπληρώσουν».
Μέτρηση συμπτωμάτων και της επίδρασής τους στη ζωή των ασθενών
Το ερωτηματολόγιο καταγράφει και μετρά διαφορετικά συμπτώματα της Long COVID και την επίδρασή τους στην καθημερινότητα των ασθενών. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σκορ που προκύπτουν μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα στη λήψη αποφάσεων από τους αρμοδίους για έγκριση νέων θεραπειών σχετικά με τη μακρά COVID.
Τα επόμενα βήματα
Σημειώνεται ότι η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στην ανάλυση ιατρικών δεδομένων εταιρεία Aparito Ltd και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ερευνα στην Υγεία και τον δημόσιο οργανισμό για την Ερευνα και την Καινοτομία της Βρετανίας. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να εξερευνήσει πώς το εργαλείο που ανέπτυξε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη σε διαφορετικές χώρες (αυτό προϋποθέτει μεταξύ άλλων τη μετάφρασή του σε διαφορετικές γλώσσες). Λεπτομέρειες σχετικά με το νέο εργαλείο και την πρόσβαση που μπορούν να έχουν οι ενδιαφερόμενοι για χρήση του υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.birmingham.ac.uk/sbq
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις