ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις παγίδες στις κάλπες της 15ης Μαΐου
Ποια σημεία θα καθορίσουν το μετέπειτα τοπίο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Άτυπες ζυμώσεις ομάδων στον πυρετό για τον νέο συσχετισμό δυνάμεων
Με μια απλή ανάγνωση, όλα θα γίνουν καλά στις 15 Μαΐου και στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για εκλογή προέδρου, καταστατικές αλλαγές και νέα Κεντρική Επιτροπή.
Κι όμως υπάρχουν ορισμένα μη προφανή σημεία που θα καθορίσουν το μετέπειτα τοπίο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και σε αυτά ήδη στέκονται οι άτυπες ζυμώσεις των ομάδων στον πυρετό για τον νέο συσχετισμό δυνάμεων.
Η ποσόστωση της διεύρυνσης
Ξεκινούμε απ’ το σημείο που είναι και το πιο δύσκολο και ηλεκτρίζει τις τάσεις μεταξύ τους. Η ποσόστωση των μελών και στελεχών που έχουν προέλθει από τη διεύρυνση και που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας να είναι στο 20% στη νέα ΚΕ, διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την ηγετική ομάδα να διαφωνεί με την Ομπρέλα (αν και στην ομάδα της Ομπρέλας οι Δημήτρης Βίτσας, Εφη Καλαμαρά και άλλοι συμφωνούν με την προαναφερόμενη ποσόστωση).
Στελέχη της τελευταίας επισημαίνουν πως μια τέτοια ποσόστωση θα είχε νόημα αν προβλεπόταν για συνέδριο του κόμματος που θα γινόταν αμέσως μετά – ή σε σύντομο χρόνο – από την εκλογική ήττα του 2019.
«Τώρα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ή άλλων πασοκογενών της Προοδευτικής Συμμαχίας ή της Γέφυρας συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη σε όργανα, στον πολιτικό σχεδιασμό καιρό, ενώ με την ποσόστωση στην πραγματικότητα καταργείται η ισοτιμία των μελών».
Το τελευταίο το επεσήμανε και πρόσφατα με παρέμβασή του ένας εκ των παλαιών των 53, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος.
Η ποσόστωση βέβαια θα ισχύει και όπως από την αντίθετη όχθη υπογραμμίζει προεδρικό στέλεχος (της διεύρυνσης) έχει συμφωνηθεί και είναι δίκαιο αφού οι βουλευτές, τα παλιά συριζαϊκά στελέχη ή οι τέως υπουργοί απολαμβάνουν μια αναγνωρισιμότητα μεγαλύτερη από ένα στέλεχος που ήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Ιανουάριο του 2019, άρα το μέτρο ισοσκελίζει τον νέο συσχετισμό.
Οι τάσεις και η συμμετοχή
Στις κάλπες της 15ης Μάη θα δοκιμαστεί και η αντιπροσώπευση των τάσεων. Σύμφωνα με μια ανάγνωση θα αντανακλά τον συσχετισμό του συνεδρίου και άρα μια πλειοψηφική καταγραφή του προεδρικού ρεύματος.
Μια παγίδα που όλοι φοβούνται βέβαια είναι η χαμηλή συμμετοχή στην εκλογή προέδρου από τη βάση (ως γνωστόν μπορούν να ψηφίζουν για πρόεδρο και μόνον ακόμη και όσοι εγγράφονται την ημέρα της εκλογής).
Και θεωρούν εξόχως ανησυχητικό πως θα έχει προηγηθεί το δημοψήφισμα στο ΚΙΝΑΛ για τον τίτλο του κόμματος (8 Μάη) που θα έχει με έναν τρόπο συσπειρώσει τις πασοκογενείς δυνάμεις ή ένα μέρος που αμφιταλαντεύεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Κάλπη των συνέδρων
Και πάμε στην τρίτη παγίδα που δεν γίνεται εμφανής με την πρώτη ανάγνωση. Ταυτόχρονα με τις κάλπες για την εκλογή ΚΕ και προέδρου στις 15 Μάη θα υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού – σε αυτή θα ψηφίσουν μόνον οι σύνεδροι.
Οι τροπολογίες αυτές δεν ήταν δυνατόν να ψηφιστούν στο τέλος του συνεδρίου, καθώς η καταμέτρηση ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί και μάλιστα προκάλεσε και «θερμά επεισόδια». Βασικό θέμα των τροπολογιών είναι για το ποιος θεωρείται μέλος του κόμματος.
Οι της Ομπρέλας θέλουν μόνον αυτοπρόσωπη παρουσία μελών σε κάποια οργάνωση και όχι μέσω του i-SYRIZA. Πρόκειται προφανώς για ένα σημείο τριβής που αφορά τα νέα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και που θα είναι εκ των εστιών έντασης την ημέρα της κάλπης.
- Νέα Υόρκη: Ταξί ξέφυγε από την πορεία του και χτύπησε ανθρώπους έξω από πολυκατάστημα – 7 τραυματίες
- «Βόμβα» με Μίτσιτς: «Οι τρεις ομάδες της Euroleague και το ΝΒΑ…»
- Αρκάς: Ο Άγιος Βασίλης στέλνει την καλημέρα του
- Βοσνία: 200.000 σπίτια χωρίς ρεύμα λόγω χιονοθύελλας
- Νίκησαν τους Σέλτικς οι Σίξερς με σόου Μάξεϊ και Εμπίντ (vid)
- Κλειστά σούπερ μάρκετ και καταστήματα σήμερα – Το ωράριο των επόμενων ημερών