Ρωσικά ΜΜΕ για ΕΕ: «Η σύγκρουση στα Βαλκάνια θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη»
Στις επισημάνσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Ολιβερ Βάρελι, για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από τυχόν σύγκρουση στα Βαλκάνια, αναφέρεται ρωσικό δημοσίευμα, το οποίο παραθέτει το ιστορικό των χωρών της περιοχής στη σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιταχυνθεί, ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολιβερ Βάρελι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από European Parliament), στο φόρουμ «Η ΕΕ κινείται προς τα Βαλκάνια. Μαθήματα από την Ουκρανία: Διεύρυνση της ΕΕ – Προστασία από τον πόλεμο», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, γράφει το ρωσικό φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο regnum.ru.
Να άρει το βέτο η Βουλγαρία
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να άρει το βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Ο πόλεμος δείχνει ότι δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Η οικονομική κρίση και η πανδημία του κοροναϊού δείχνουν σε τι μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη ολοκλήρωσης. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να επιταχυνθεί », ανέφερε η βουλγαρική πύλη Novinite, αναφερόμενη στον Βάρελι, σημειώνει το regnum.ru.
Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ (αριστερά) και της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι (φωτογραφία AP)
Υπενθύμισε ότι το κράτος δικαίου πρέπει να είναι το κύριο κριτήριο για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά η εθνική συνιστώσα στα Δυτικά Βαλκάνια έχει γίνει πολύ σημαντική.
Αποτροπή συγκρούσεων
«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει από κοινού για να αποτρέψει την εμφάνιση συγκρούσεων στα Βαλκάνια. Αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, καθώς ολόκληρη η Ευρώπη θα κινδύνευε λόγω πιθανής σύγκρουσης», είπε ο Βάρελι.
Τα Σκόπια, γράφει το Regnum, δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ επειδή η Σόφια απαιτεί αυτά να κάνουν πρώτα αλλαγές στο Σύνταγμα που θα εγγυώνται τα δικαιώματα του βουλγαρικού πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία.
«Το ιστορικό»
Στη συνέχεια, το ρωσικό πρακτορείο παραθέτει, «Το ιστορικό των βαλκανικών χωρών».
Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η Αλβανία προσπαθούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνδέοντας με αυτήν τις ελπίδες για ευημερία. Ακόμη και στη Σερβία, που υπέφερε από τις ενέργειες της Δύσης, τέτοια συναισθήματα είναι αρκετά έντονα, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.
Και συνεχίζει:
Δύο πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Σλοβενία από 1ης Μαΐου 2004 και η Κροατία από 1ης Ιουλίου 2013.
Προς το παρόν, αιτήσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν υποβληθεί από τη Βόρεια Μακεδονία (το 2004), το Μαυροβούνιο (2008), την Αλβανία (2009), τη Σερβία (2009) και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (2016).
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επιφυλακτική σχετικά με το ενδεχόμενο να ενταχθούν «έξι χώρες» έως το 2025. Η έκτη «χώρα» αναφέρεται στο Κόσοβο.
Η μη ετοιμότητα αυτών των χωρών να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξηγείται από την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος, για την επίτευξη της ανεξαρτησίας του Τύπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Προβλήματα Σκοπίων – Αθήνας
Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα με την ενότητα της χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, παρά την αλλαγή του ονόματος, έχει προβλήματα με την Ελλάδα και η κατάσταση της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο είναι γνωστή.
Σημαίες (από αριστερά) των Αλβανίας, Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Κοσσόβου, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας (φωτογραφία Westminster Foundation for Democracy)
Στην πραγματικότητα, η εμπειρία χωρών όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία από την ένταξη στην ΕΕ υποδηλώνει ότι η διεύρυνση της ΕΕ μερικές φορές φέρνει μεγάλα προβλήματα.
Και η ένταξη της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ θα είναι, απλώς, μια κοροϊδία της Ευρώπης.
Ως εκ τούτου, είναι ωφέλιμο για την Ευρωπαϊκή Ενωση να κρατά τα Δυτικά Βαλκάνια σε «ανεσταλμένη» κατάσταση, καθυστερώντας με κάθε δυνατό τρόπο την πραγματική τους είσοδο στην Ενωση.
Πηγή: regnum.ru, echedoros-a.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις