Ιράκ: Η Τουρκία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα με την εισβολή στη χώρα μας – Δεν υπάρχει καμία συμφωνία
Το Ιράκ συζητά τρόπους αντίδρασης απέναντι στην Τουρκία εξαιτίας της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας του με τη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στα βόρεια της χώρας, η οποία συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και στερείται οποιασδήποτε νομικής βάσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας με την Τουρκία ή νομικής βάσης που θα της επέτρεπε να εισβάλει στο Ιράκ, και το θέμα συζητήθηκε στο ιρακινό κοινοβούλιο παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν προκειμένου να αποφασιστούν οι αντιδράσεις με πολιτικά και οικονομικά μέσα.
Εισβολές από Τουρκία και Ιράν
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αχμέντ αλ Σαχάφ, δήλωσε στο «Al-Iraqiya News» και το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων (INA):
«Ο υπουργός Εξωτερικών παρευρέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έγινε συζήτηση σχετικά με τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας και του Ιράν και τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους σειρά ερωτήσεων, με επίκεντρο τις διαδικασίες του υπουργείου, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των γειτόνων του Ιράκ.
Καμία συμφωνία με την Τουρκία για το PKK
«Ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τον φάκελο της παρουσίας του PKK από το 1984 και τόνισε ότι όσα φημολογούνται για την ύπαρξη συμφωνίας που επιτρέπει στην Τουρκία να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ είναι εσφαλμένα και υπάρχουν μόνο πρακτικά μιας συνάντησης μεταξύ της Βαγδάτης και της Αγκυρας πριν το 2003, τα οποία επιτρέπουν στην τελευταία να διεισδύσει σε βάθος 5 χιλιομέτρων μόνο και για περιορισμένες ημέρες, σε συντονισμό πάντα με την ιρακινή κυβέρνηση».
Πρόσθεσε ότι «η τουρκική πλευρά προβαίνει σε συνεχείς παραβιάσεις, που δεν βασίζονται σε καμία νομική βάση ή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, και επικαλούνται το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για αυτοάμυνα, και αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς επίσημη Ιρακινή έγκριση».
Πως πρέπει να αντιδράσει το Ιράκ
Τόνισε ότι «το Ιράκ συζήτησε όλες αυτές τις παραβιάσεις με την Τουρκία και η ηγεσία του υπουργείου πρότεινε, κατά τη συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο, προσεγγίσεις που θα επέτρεπαν στο Ιράκ να κινηθεί διπλωματικά.
Μάλιστα, από το 2009 το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων του Ιράκ εξέδωσε ψήφισμα που ακυρώνει κάθε παραχώρηση δικαιώματος στην τουρκική πλευρά να μπει στα εδάφη μας».
Επισήμανε ότι «κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης εάν είναι προς το συμφέρον του Ιράκ να απαντήσει με σκληρή δύναμη που αντιπροσωπεύεται από όπλα και στρατιωτικά μέσα, και πώς μπορεί να ανταποκριθεί επίσης πολιτικά και οικονομικά, και ότι για το θέμα αυτή τη στιγμή χρειάζεται πολιτική απόφαση».
Πηγή: shorouknews.com, echedoros-a.gr
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο