Έλλειψη σε φάρμακα σοβαρών παθήσεων – Σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών
Ένα από τα δύο βασικά φάρμακα της θεραπείας είναι το Cortineff. Σε περίπτωση μη λήψης του, ο ασθενής παθαίνει σοβαρά υποτασικά επεισόδια, τα οποία χαρακτηρίζονται ως σοβαρές για τη ζωή παρενέργειες.
Σημαντική έλλειψη καταγράφεται σε φάρμακα σοβαρών ή και πολύ σπανίων παθήσεων, εξαντλώντας τις αντοχές των ασθενών και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι οι ινσουλίνες, αντιθρομβωτικά, αντικαρκινικά φάρμακα πρώτης ζήτησης, αλλά και πολύ πιο σπάνια και εξειδικευμένα, όπως οι φθοριοκορτιζόνες -με την εμπορική ονομασία Cortineff.
Καταγγελίες που έγιναν στο in από ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Άντισον, μία πολύ σπάνια πάθηση επινεφριδιακής ανεπάρκειας, δείχνουν μία κατάσταση που έχει γίνει ανεξέλεγκτη και δεν εκτιμάται πως θα λυθεί άμεσα
Τι είναι η επινεφριδιακή ανεπάρκεια
Ο οργανισμός παράγει κοριζόνη, μια ουσία απαραίτητη για τη ζωή μας. Στη νόσο του Άντισον τα επινεφρίδια, δηλαδή οι παραγωγείς της κορτιζόνης, ατροφούν κι έτσι οι πάσχοντες πρέπει να λαμβάνουν ημερήσια δόση φαρμακευτικής κορτιζόνης.
Ένα από τα δύο βασικά φάρμακα της θεραπείας είναι το Cortineff. Σε περίπτωση μη λήψης του, ο ασθενής παθαίνει σοβαρά υποτασικά επεισόδια, τα οποία χαρακτηρίζονται ως σοβαρές για τη ζωή παρενέργειες.
Το φάρμακο βρίσκεται επισήμως σε έλλειψη από τις αρχές Μαρτίου, ωστόσο υπήρχε ένα απόθεμα στις φαρμακαποθήκες μέχρι περίπου 20 ημέρες πριν. Αποτέλεσμα ήταν οι ασθενείς να διανύουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να λάβουν την αγωγή τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 27χρονης Β. που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη και κατάφερε να βρει το φάρμακό της στην… Κοζάνη!
Αντίστοιχα, η Π. μας λέει:
“Να πεθαίνεις επειδή δεν υπάρχει το φάρμακό σου; Εγώ είμαι από τις περιπτώσεις που παίρνω διπλή δόση από το συγκεκριμένο. Έχω οδηγία από το γιατρό να το μειώσω στο μισό για να μου πάει πιο πολύ καιρό. Ποιος μου εγγυάται όμως εμένα ότι μπορώ να βγάλω την καθημερινότητα με μισή δόση; Μου έδωσε φάρμακα μια κοπέλα που έτυχε να έχει απόθεμα για τον εαυτό της”.
Η λήψη των κορτιζονούχων σκευασμάτων πέρα από τη ζωή των ασθενών, εγγυώνται και την ποιότητά της, αφού η νόσος προκαλεί σοβαρά υποτασικά επεισόδια που πράγματι δεν βοηθούν να “βγει η καθημερινότητα”.
Σιγή ασυρμάτου από τον ΙΦΕΤ
Ούτε οι ασθενείς, ούτε και οι γιατροί, αλλά ούτε και εμείς καταφέραμε να πάρουμε μία απάντηση από τον ΙΦΕΤ. Η επικοινωνία είναι αδύνατη, καθώς κανένας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι το φάρμακο θα έρθει σύντομα στη χώρα.
Στην δική μας περίπτωση, μετά από μεγάλη αναμονή, αρνήθηκαν να μας εξηγήσουν τι συμβαίνει με τη σοβαρή έλλειψη του φαρμάκου, αφού κανένας από όσους μιλήσαμε δεν θεώρησε πως είναι “αρμόδιος να απαντήσει”.
“Μας έχουν συνδέσει με Κάιρο” λένε τόσο η Β. όσο και η δεύτερη ασθενής. “Δεν έχουμε ενημέρωση από πουθενά”.
Τι συμβαίνει με την έλλειψη φαρμάκων
Τον Ιανουάριο η έλλειψη των φαρμάκων αντιστοιχούσε σε πάνω από 400 κωδικούς, μερικά εκ των οποίων ήταν σοβαρά για τη δημόσια υγεία. Στο προεκλογικό της πρόγραμμα η ΝΔ είχε υποσχεθεί πως το νέο ψηφιακό κράτος θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών, αλλά φεύ! Τον Ιανουάριο ήταν σε έλλειψη ακόμη και οι αντιπηκτικές ενέσεις, που θεωρούνται όπλο για την θεραπεία των ασθενών με κόβιντ.
Εδώ εγείρονται ερωτηματικά για τις “τεχνητές ελλείψεις” φαρμάκων, μία πρακτική που συνέβαινε διαχρονικά, αλλά ποτέ πριν δεν είχε αγγίξει τόσο μεγάλο αριθμό. Στα πλαίσια της προσφοράς και της ζήτησης, οι ελληνικές φαρμακαποθήκες (υπό την ευθύνη του ΕΟΦ και του Υπουργείου) μπορούν να εξάγουν φάρμακα μειωμένης τιμής, τα οποία θα παραλάβουν οι, ας πούμε, γερμανικές αποθήκες και θα το διαθέσουν στην αγορά ακριβότερο. Αυτό είναι νόμιμο μόνο εφόσον καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες σε φάρμακα.
Στις 24 Ιανουαρίου του 2022 ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση απαγόρευσης εξαγωγών 58 κωδικών φαρμάκων από την χώρα. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε μείωση των τιμών στην εγχώρια αγορά.
Όπως ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, η εξαγωγή είναι νόμιμη. Τι συμβαίνει: Εισάγεται στη χώρα ένα φάρμακο που κοστίζει πέντε ευρώ, όπως το προαναφερθέν Cortineff, παραμένει στη φαρμακαποθήκη για δύο ημέρες και εξάγεται στη Γερμανία, όπου διακινείται στα 78 ευρώ το πακέτο -για τους ασθενείς που καταφεύγουν σε ιδιωτικές συνταγές, ως ανασφάλιστοι.
Στην Κύπρο το ίδιο φάρμακο υπάρχει σε απόθεμα, αλλά λόγω των διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων, δεν μπορούμε να πάρουμε για να καλυφθούν τα κενά της χώρας.
Αυτήν την στιγμή είναι σε έλλειψη εκατοντάδες φάρμακα, μεταξύ των οποίων αντιυπερτασικά, αντισηπτικά, αντικαρκινικά (σκευάσματα με μεθοτρεξάτη, η οποία χορηγείται και σε αυτοάνοσα), ακόμη και αντιεμετικά. Η ταυτόχρονη αύξηση των φαρμάκων, δυσκολεύει τη ζωή και διευκολύνει την φτωχοποίηση των χρόνια ασθενών. Καθώς είμαστε αντιμέτωποι με ένα, κατά κυριολεξία, ζήτημα ζωής και θανάτου, το μέλλον προμηνύεται κάθε άλλο παρά λαμπρό.
- Αυτοί είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοι της εθνικής στα playoffs ανόδου του Nations League
- Σε επικίνδυνους ατραπούς ο πλανήτης: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του πολέμου;
- Απολαύστε γκολ και πλούσιο θέαμα από τα ματς του Nations League – Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες (vids)
- ΗΠΑ: Άστεγος φέρεται να σκότωσε δύο άντρες και να τραυμάτισε 1 γυναίκα
- Έπαιξε αλλαγή ο Ελ Κααμπί στο 7-0 του Μαρόκου κόντρα στο Λεσότο
- Το «ευχαριστώ» του Μάικ Τζέιμς στον Ομπράντοβιτς (pic)