Panic button: ένα ψηφιακό όπλο στα χέρια των θυμάτων
Οι Αρχές θα ενημερώνονται αμέσως μόλις μια γυναίκα πατήσει στο κινητό της το panic button
Ενα ακόμα βήμα προς την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών πραγματοποιεί η πολιτεία με το panic button, μια εφαρμογή για τα κινητά μέσω της οποίας θα μπορούν τα θύματα να ειδοποιούν εγκαίρως τις Αρχές ότι βρίσκονται σε κίνδυνο μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Το νέο όπλο στη φαρέτρα της πολιτείας για την αντιμετώπιση των χιλιάδων περιστατικών βίας που φτάνουν ετησίως στην Ελληνική Αστυνομία (5.857 περιστατικά μόνο το πρώτο εννεάμηνο του 2021) με θύματα γυναίκες, το οποίο ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την Ημέρα της Γυναίκας, προετοιμάζει πυρετωδώς εδώ και τρεις μήνες μια ομάδα εργασίας από τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με στόχο να είναι έτοιμο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, «το συντομότερο δυνατόν, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».
Τις τεχνικές σπαζοκεφαλιές του panic button, ενός μέτρου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών το οποίο ήδη εφαρμόζεται εδώ και μερικά χρόνια σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αγγλία, η Ινδία και το Μεξικό, όπου μόνο το 2018 θανατώθηκαν από ανδρικά χέρια 760 γυναίκες, έχει αναλάβει να λύσει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone. Οι έμπειροι τεχνικοί που τρέχουν το συγκεκριμένο πρότζεκτ αναζητούν τρόπους αφενός να παραδώσουν άμεσα το έργο που ανέλαβαν για λογαριασμό της πολιτείας – μέσω του οποίου θα δίνεται το ακριβές στίγμα του ατόμου που κινδυνεύει απευθείας στις Αρχές, σε ένα ειδικό κέντρο που θα συσταθεί μόνο για αυτόν τον σκοπό – και αφετέρου να καταφέρουν να καμουφλάρουν την εν λόγω εφαρμογή με τέτοιον τρόπο ώστε να μη γίνεται αντιληπτή από τον θύτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται τρόπος να «κατεβαίνει» το panic button στα κινητά, κάθε φορά, με διαφορετική ονομασία ώστε να περνά απαρατήρητο από τους κακοποιητές και να μπορέσει να φανεί χρήσιμο στα θύματα. Η καθοριστική σημασία του συγκεκριμένου κουμπιού μπορεί να γίνει αντιληπτή αν σκεφθεί κανείς υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, όπως για παράδειγμα η υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία ίσως να μην είχε τη γνωστή τραγική κατάληξη αν υπήρχε στη διάθεση του κοριτσιού ένα τέτοιο εργαλείο με το οποίο θα μπορούσε με ασφάλεια να ειδοποιήσει τις Αρχές ότι βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο και ότι κινδυνεύει.
Πρόληψη
Για το νέο αυτό εργαλείο – το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθεί στενά το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο -, το οποίο έρχεται να ενισχύσει τη βεντάλια μέτρων που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες η πολιτεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών, μιλάει στα «ΝΕΑ» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα. «Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Το κράτος σχεδιάζει πολιτικές, δράσεις και μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και για τη δημιουργία μιας κουλτούρας μηδενικής ανοχής σε κάθε μορφή βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί η εφαρμογή «panic button» η οποία θα βοηθήσει τις γυναίκες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν άμεσα βοήθεια και στήριξη.
Οι Αρχές θα ενημερώνονται αμέσως μόλις μια γυναίκα πατήσει στο κινητό της το panic button, θα εντοπίζουν το σημείο στο οποίο βρίσκεται και θα επεμβαίνουν για να προλάβουν βίαιες συμπεριφορές που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή της γυναίκας» αναφέρει η υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της πολιτείας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών. «Εμείς είμαστε στο πλευρό όλων των θυμάτων βίας, είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις γυναίκες και να τις στηρίξουμε. Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών, με τη δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 και τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, καθώς και με τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους. Η πολιτεία ενθαρρύνει τις γυναίκες να σπάνε τη σιωπή τους και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να τους προσφέρει στήριξη για να βάλουν ένα τέλος στον κύκλο της βίας, να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους» καταλήγει η Μαρία Συρεγγέλα.
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»