Σοκαριστικό: 62% αύξηση της βίας μέσα στην οικογένεια
Τις 1.500 αγγίζουν οι υποθέσεις που χειρίστηκαν τα αρμόδια γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. σε διάστημα 8 μηνών
Την προτεραιότητα της πολιτείας να επεκτείνει αριθμητικά τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν ανά την επικράτεια προαναγγέλλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στα «ΝΕΑ», την ώρα που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές από θύματα ενδοοικογενειακής βίας καταγράφουν τάση αυξητική. Μια πρώτη σύγκριση μεταξύ των ετών της πανδημίας αποκαλύπτει αύξηση ανάμεσα στο 2020 και το 2021 κατά 62%. Αναλυτικά, για το έτος 2020 τα σχετικά περιστατικά ήταν συνολικά 5.413 ενώ το 2021 έφτασαν τα 8.776, με κορύφωση τον μήνα Αύγουστο (1.369, με αύξηση 139% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα για το 2020). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή, πάντως, σημειώνεται τον μήνα Δεκέμβριο (2021) και είναι της τάξεως του 145%.
Το πρώτο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που άνοιξε στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο ΑΤ Λευκού Πύργου, έχει χειριστεί μέχρι σήμερα 206 περιστατικά. Εναν μήνα αργότερα ξεκίνησε η λειτουργία των πέντε Γραφείων στην Αττική, στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής (214 περιστατικά), στο Β’ ΑΤ Περιστερίου (312), στο ΑΤ Αλίμου (237), στο ΑΤ Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά (198) και στο ΑΤ Ομονοίας όπου έφτασαν τα περισσότερα περιστατικά για το εν λόγω χρονικό διάστημα (323). Συνολικά, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. αντιμετώπισαν σε διάστημα 8 μηνών, 1.490 τέτοιες υποθέσεις. Τον ανθρωποκεντρικό τρόπο λειτουργίας των Γραφείων, που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, περιγράφει στα «ΝΕΑ» η 29χρονη προϊσταμένη του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Μαρία-Σοφία Κυριάκου, αστυνόμος Β’ και κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας, τονίζοντας ότι για κάθε έναν από τους περίπου 15 αστυνομικούς που στελεχώνουν τα κατά τόπους Γραφεία, έχει γίνει πολύ προσεκτική επιλογή, ενώ όλοι είναι κάτοχοι σχετικών πτυχίων με συνεχείς εκπαιδεύσεις.
Βρίσκουμε λύσεις
«Αυτό που συμβαίνει στα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας είναι κάτι διαφορετικό, έχουμε εστιάσει σε μια πιο καλή υποδοχή και ενέργειες πιο συντονισμένες. Αυτό που διαφοροποιεί την ενδοοικογενειακή βία είναι ότι συμβαίνει μέσα στον προσωπικό χώρο από ανθρώπους οικείους, οπότε είναι πιο δύσκολο να γίνει καταγγελία γιατί υπάρχει η σκέψη του μετά. Εμείς, σε αυτά τα προβλήματα, βρίσκουμε λύσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε τα θύματα να μην αποθαρρύνονται και να έχουν μια ολιστική διαχείριση της υπόθεσής τους. Εμείς θα φροντίσουμε για ψυχολογική υποστήριξη, για ξενώνα», εξηγεί η αστυνομικός, δίνοντας μια γεύση των ειδικά διαμορφωμένων χώρων όπου γίνεται η επαφή με τα θύματα.
«Τα γραφεία εμείς τα λέμε «trauma informed», είναι μια φιλοσοφία από το εξωτερικό, σύμφωνα με την οποία το πλαίσιο λειτουργίας καθορίζεται με βάση την επίγνωση του τραύματος. Υπάρχει μέριμνα ώστε το θύμα να είναι σε συνθήκες ασφάλειας, οικειότητας και ενισχύεται η διασύνδεση με τον αστυνομικό για να έρθει σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και να μην επανατραυματιστεί από την όλη διαδικασία. Εχουν επιλεγεί χρώματα ψυχρά και γήινα, κυριαρχεί το πράσινο, υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής με θεματική γύρω από τη φύση, φυτά και λουλούδια, αρκετός φωτισμός, καναπές υποδοχής και παιχνίδια για παιδιά, ένας χώρος κατάλληλος, δηλαδή, να υποδεχθεί ανθρώπους ψυχικά τραυματισμένους. Οσον αφορά την πρόληψη, κάνουμε διαλέξεις σε σχολεία, στον προσφυγικό πληθυσμό, προσπαθούμε να είμαστε πολύ κοντά στην κοινότητα», αναφέρει η αστυνομικός, σημειώνοντας: «Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ως προτεραιότητα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Δεν θεωρώ ότι τα κάνουμε όλα τέλεια, προσπαθούμε όμως να ανταποκριθούμε σε αυτό που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας».
- Συγκρότηση επιτροπών για τον νέο κώδικα της Αυτοδιοίκησης: Η συμμετοχή του Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού
- Gladiator 2 – «Δεν υπήρξε gay φιλί για τον Ντένζελ Ουάσινγκτον» λέει ο σκηνοθέτης
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»: Έφτασε η στιγμή της μεγάλης επιστροφής
- Πόθεν έσχες: Αρχίζει η υποβολή δηλώσεων για το έτος 2024 στη νέα πλατφόρμα
- Πιερρακάκης: Δεν ήταν προαποφασισμένη η διαγραφή Σαμαρά
- Ελλάδα και Τουρκία βλέπουν το δρόμο προς τη Χάγη αλλά δύσκολα θα τον περπατήσουν