Φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία; – Τι δείχνει νέα έρευνα
Στο επίκεντρο της έρευνάς του ήταν το ποσό των 75.000 δολαρίων τον χρόνο, που ανέφερε έρευνα που είχε κάνει το Πρίστον το 2010
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Τα πιο πολλά χρήματα φέρνουν την ευτυχία- δίχως να υπάρχει κάποιο «όριο» στο ποσό- αλλά δεν είναι το μυστικό γι’ αυτή, κατέληξε ψυχολόγος έπειτα από έρευνα.
Ο Μάθιου Κίλινγκσγουορθ- ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια- διαπίστωσε από την έρευνά του ότι οι άνθρωποι που παίρνουν μεγάλο μισθό συχνά αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα καθημερινής και συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή τους.
Αυτό μπορεί να φαίνεται αναμενόμενο, αλλά παλιότερη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι ο θετικός συσχετισμός ανάμεσα στις ετήσιες απολαβές και την καθημερινή ευτυχία μειωνόταν περίπου στο επίπεδο των απολαβών ύψους 75.000 δολαρίων τον χρόνο.
Ο Κίλινγκσγουορθ λέει ότι αυτό το παλιό εύρημα είναι λάθος. Αντιθέτως, από την έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι αυτός ο συσχετισμός δεν σταθεροποιείται ποτέ.
Τι έδειξε η έρευνα
«Αυτό που βρήκα είναι πως ο συσχετισμός ουσιαστικά αυξάνεται σταθερά με έναν ελαφρώς περίπλοκο τρόπο… οι αναλογικές αλλαγές έχουν ένα ισοδύναμο αντίκτυπο», δηλώνει στο CNBC. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα δολάριο έχει την ίδια σημασία για τον Τζεφ Μπέζος όπως για κάποιον που παίρνει τον κατώτατο μισθό. Σημαίνει ότι 10% περισσότερα χρήματα μπορεί να είχαν τον ίδιο αντίκτυπο για όλους» συμπληρώνει.
Στο επίκεντρο της έρευνάς του ήταν το ποσό των 75.000 δολαρίων τον χρόνο, που ανέφερε έρευνα που είχε κάνει το Πρίστον το 2010. Τότε, το συμπέρασμα ήταν ότι ένα υψηλότερο εισόδημα δεν κάνει απαραίτητα τους ανθρώπους χειροπιαστά πιο χαρούμενους στην καθημερινή ζωή τους.
Η νέα έρευνα του Κίλινγκσγουορθ δείχνει ότι η προσωπική ικανοποίηση μπορεί να αυξάνεται διαρκώς παράλληλα με το ετήσιο εισόδημα, πιθανόν επ’ αόριστον. Οι άνθρωποι με υψηλότερο εισόδημα συχνά νιώθουν ότι έχουν περισσότερο έλεγχο στη ζωή τους, σχολιάζει.
«Όταν έχεις χρήματα, έχεις επιλογές και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Αγοράζεις βιολογικά σμέουρα στο σούπερ μάρκετ; Μπορείς να παραιτηθείς από τη δουλειά που δεν απολαμβάνεις ή πρέπει να συνεχίσεις επειδή δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να μείνεις άνεργος… Τελειώνεις μια σχέση με κάποιον με τον οποίο έχεις και οικονομικούς δεσμούς;», αναφέρει ως παράδειγμα.
Όπως και στη μελέτη του 2010, ο Κίλινγκσγουορθ ζήτησε από τους πάνω από 33.000 συμμετέχοντες να εκτιμήσουν το επίπεδο ευτυχίας τους με δύο παράγοντες: εκτιμώμενη και την βιωματική ευημερία, ή με άλλα λόγια, πώς νιώθουν ότι πάει η ζωή τους και πώς νιώθουν την κάθε στιγμή.
Όμως, ενώ οι ερευνητές του Πρίστον είχαν ζητήσει από τους μετέχοντες να αναφέρουν τα συναισθήματά τους από μνήμης, ο Κίλινγκσγουορθ χρησιμοποίησε μια εφαρμογή που τους έθετε το ερώτημα κάθε ημέρα προκειμένου να καταγράψει πώς αισθάνονταν εκείνη τη στιγμή.
«Οι αναμνήσεις των ανθρώπων είναι ατελείς. Ένα από τα πλεονεκτήματα από τον σχεδιασμό αυτής της μελέτης είναι ότι πάω όσο πιο κοντά γίνεται στην καθαρή μέτρηση, που είναι το “πώς νιώθεις αυτή τη στιγμή”. Οι άνθρωποι μπορούν να το απαντήσουν αυτό σχετικά εύκολα, σε σύγκριση με το αν έλεγες “πώς ένιωσες χθες, πώς ένιωσες τον προηγούμενο μήνα;”», εξηγεί.
Τα ευρήματά του, λέει, περιλαμβάνουν μια σημαντική αλλά σχετικά προφανή προϋπόθεση. Τα χρήματα είναι πιο πιθανό να επηρεάζουν την ευτυχία σου αν βάζεις ψηλά την οικονομική ασφάλεια. Πολλοί από τους μετέχοντες που ανέφεραν μεγαλύτερη ευτυχία με υψηλότερους μισθούς επίσης είπαν ότι εκτιμούν τη δυνατότητα να μπορούν να ξοδέψουν ελεύθερα για τις οικογένειές τους, ταξίδια, μαθήματα ή ακόμη και ιατρικά έξοδα.
Από την άλλη, όσοι είπαν ότι τα χρήματα δεν είναι πολύ σημαντικά, μετά βίας έπαιζε ρόλο για την ευτυχία τους το αν είχαν μέσο ή μεγάλο εισόδημα.
Η μελέτη τον οδήγησε σε ένα συμπέρασμα, λέει ο ψυχολόγος. Ότι τα περισσότερα χρήματα στην πραγματικότητα φέρνουν την ευτυχία, αλλά δεν είναι το μυστικό για αυτή.
«Δεν βλέπω κάποιο μαγικό αριθμό. Ουσιαστικά, όσο περισσότερα, τόσο καλύτερο», λέει για το ποσό, αλλά συμπληρώνει: «Δεν θα συμβούλευα να πιάσει κάποιος δεύτερη ή τρίτη δουλειά, γιατί τα χρήματα είναι απλά ένα από τα πολλά στοιχεία, ένα από τα πράγματα στο “χαρτοφυλάκιο” της ευτυχίας», καταλήγει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις