Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Συμπεράσματα Πανελληνίου Σεμιναρίου του Νευρολογικού Τμήματος
Το Πανελλήνιο Σεμινάριο του Νευρολογικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ολοκληρώθηκε στη Λίμνη Πλαστήρα, με τη δυνατότητα παρακολούθησης τόσο με δια ζώσης παρουσία, όσο και διαδικτυακά.
Ο σκελετός του προγράμματος περιλάμβανε 12 συνεδρίες, 19 προεδρεία, 28 άτομα προεδρείο και σχολιαστές και 57 ομιλητές, ενώ τις εργασίες του σεμιναρίου παρακολούθησαν συνολικά 400 άτομα εκ των οποίων 116 με φυσική παρουσία και 284 διαδικτυακά.
Το σεμινάριο άνοιξε με τους χαιρετισμούς από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Α. Γκάγκα, τον καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας Γ. Τσιβγούλη και τον Επιστημονικό Σύμβουλο Διοίκησης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Ν. Σαχίν.
Η θεματολογία του σεμιναρίου αφορούσε την πορεία των Νευροεπιστημών στη δίνη του COVID-19. Αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν τα συνηθέστερα νευρολογικά νοσήματα όπως Επιληψία, Εξωπυραμιδικές διαταραχές και Νόσος Parkinson, Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, Πολλαπλή Σκλήρυνση, Σπαστικότητα, Περιφερικές Πολυνευροπάθειες, Νευρομυϊκά Νοσήματα, Μυασθένεια, Άνοια, Νευρολογικά Νοσήματα Παιδιών, Διαταραχές Ύπνου, Κεφαλαλγία. Επιπλέον αναφέρθηκαν νευρολογικές εκδηλώσεις σε Σπάνια Νοσήματα όπως για παράδειγμα η Αμυλοείδωση και το σύνδρομο Leber.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επίδραση του COVID-19 στη θεραπεία και στην αντιμετώπιση των νευρολογικών νοσημάτων καθώς και των σπανίων παθήσεων. Μία καινοτομία του σεμιναρίου ήταν η ύπαρξη 2 συνεδριών με Διαδραστικές Συζητήσεις ομιλητών και κοινού αφενός ως προς την εμπειρία από τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην Πολλαπλή Σκλήρυνση και αφετέρου πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στις νέες θεραπείες της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.
Έγιναν δύο επιστημονικές ομιλίες στην επίσημη έναρξη του Σεμιναρίου. Η πρώτη από τον λοιμωξιολόγο Π. Γαργαλιάνο Κακολύρη με θέμα «Τι νεότερο στη διάγνωση, αντιμετώπιση και αποθεραπεία για τον COVID-19?». Η δεύτερη ομιλία δόθηκε από το γνωστό Ογκολόγο και Συγγραφέα Ιστορικό της Ιατρικής Γ.Ρηγάτο με θέμα: «Οι πανδημίες από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα και η αντιμετώπισή τους».
Η πανδημία COVID-19 ανέδυσε και ενίσχυσε νέες τεχνολογίες . Το θέμα «Τηλεϊατρική και νέες τεχνολογίες στην εποχή του COVID-19» παρουσίασε ο καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ανωτάτη Σχολή Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ Γ. Αλεβιζόπουλος.
Δύο θέματα σημαντικά για την ορθή λειτουργία ενός Νοσοκομείου Δημοσίου ή Ιδιωτικού αναφέρθηκαν στο Σεμινάριο αυτό. Το ένα είναι η ύπαρξη Μονάδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων η οποία λειτουργεί από το 2015 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από ομάδα ιατρών πολλών ειδικοτήτων και νοσηλευτών υπό την καθοδήγηση των Νευρολόγων. Το δεύτερο θέμα το οποίο συζητήθηκε είναι η δημιουργία Ειδικού Ιατρείου Σπανίων Παθήσεων και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με τη συνεργασία Νευρολόγων, Καρδιολόγων και Πνευμονολόγων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εργασίες έληξαν με τα θετικά σχόλια όλων των συμμετεχόντων, ενώ για μία ακόμη φορά, διαπιστώθηκε ο καταλυτικός ρόλος του Νευρολόγου στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα κάτι το οποίο το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών το έχει αποδείξει έμπρακτα.
- Λίβανος: Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – Το Ισραήλ βομβάρδιζε μέχρι την τελευταία ώρα
- Λίβανος: Η συμφωνία «ανοίγει τον δρόμο» για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέει ο Μακρόν
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες χαιρετίζει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
- Λίβανος: Εκλογή νέου προέδρου «χωρίς καθυστέρηση» ζητά ο Μακρόν
- Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται πως έπληξε «νευραλγικούς στρατιωτικούς στόχους» στο Τελ Αβίβ
- Ισραήλ: Φονικοί βομβαρδισμοί διελεύσεων στα σύνορα Λιβάνου – Συρίας