Λοιμωξιολόγος Σπυρίδης: Δεν περιμένουμε κύμα οξείας ηπατίτιδας στη χώρα μας – Συστάσεις ενόψει επιστροφής στα σχολεία
«Συνάδελφοι από το Ηνωμένο Βασίλειο με ενημέρωσαν ότι άνω του 75% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή ηπατίτιδα είχαν τον αδενοϊό 41, οπότε ο ρόλος του φαίνεται να είναι καθοριστικός», είπε ο κ. Σπυρίδης
Καθησυχαστικός όσον αφορά στη χώρα μας για περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έως 16 ετών, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων, εμφανίστηκε ο Νικόλαος Σπυρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
«Χρειάζεται να υπάρξει ευαισθητοποίηση του κόσμου χωρίς όμως πανικό» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, και εκτίμησε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει κύμα σοβαρό παρόμοιων περιστατικών στη χώρα μας».
Συστάσεις ενόψει ανοίγματος των σχολείων
Αυτό που συστήνει στους γονείς είναι «όταν και εφόσον το παιδί τους έχει συμπτώματα από το γαστρεντερικό και το πεπτικό να αφήνουν ένα με δύο εικοσιτετράωρα πριν έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα μετάδοσης ιών, όπως ο αδενοϊός ή άλλοι εντερικοί ιοί».
Όπως υπογράμμισε, «το νούμερο ένα είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών στα παιδιά», ενώ υπενθύμισε πως «όταν ανοίγουν τα σχολεία πάντα έχουμε μία έξαρση ιών και αναπνευστικών και εντερικών».
Τι ανησυχεί την διεθνή κοινότητα
Την επιστημονική κοινότητα ανησυχεί το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τα ακριβή αίτια της ηπατίτιδας.
«Η βαρύτητα του νοσήματος έχει να κάνει με το άγνωστο» είπε ο κ. Σπυρίδης, σύμφωνα με την ertnews.gr, προσθέτοντας πως «συνάδελφοι από το Ηνωμένο Βασίλειο με ενημέρωσαν ότι άνω του 75% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή ηπατίτιδα είχαν τον αδενοϊό 41, οπότε ο ρόλος του φαίνεται να είναι καθοριστικός».
Ο ίδιος σημείωσε πως «οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταγράψει μονοψήφια νούμερα κρουσμάτων – 166 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σε όλη την Ευρώπη – εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, που μας παρέχει και πληροφορίες για τη νόσο».
Πότε είναι επικίνδυνος ο αδενοϊός
Επιπλέον υπογράμμισε, πως σύμφωνα και με ενημέρωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, «ο αδενοϊός 41 είναι επικίνδυνος όταν εντοπίζεται στο ήπαρ».
Όπως τόνισε «τα περισσότερα παιδιά που οδηγήθηκαν σε μεταμόσχευση, είχαν στο ήπαρ τους τον αδενοϊό 41. Το να είναι στο αίμα κάποιου δεν είναι τόσο σημαντικό, όμως το να εντοπίζεται σε συγκεκριμένο όργανο (ήπαρ) αποκτά μεγάλη βαρύτητα και παίζει κομβικό ρόλο».
- To λεπτότερο μακαρόνι του κόσμου φαίνεται μόνο στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο
- Έγινε πατέρας ο Κωνσταντίνος Αργυρός
- Χημικά και κρότου λάμψης στην Ευελπίδων μετά την απόφαση για τον Νίκο Ρωμανό – Βίντεο
- Η Εθνική ομάδα μπάσκετ χρειάζεται προστασία!
- Βανδάλισαν το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη
- «Ο Χαβιέ Μασεράνο είναι ο νέος προπονητής της Ίντερ Μαϊάμι» (pic)