Δεσποτόπουλος: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν πυροδότησε την τουρκική προκλητικότητα
Ο κ. Δεσποτόπουλος, σημείωσε πως «όταν έχεις τόσες υπερπτήσεις και παραβιάσεις δε θέλει και πολύ να γίνει ένα ατύχημα. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να μην έχουμε τις δυσκολίες που είχαμε στα Ίμια».
Σε μια νέα περίοδο έντασης φαίνεται ότι μπαίνουν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων πήρε απροκάλυπτες διαστάσεις τα τελευταία 24ωρα και οδήγησε σε ανάλογες απαντητικές κινήσεις στην Άγκυρα από την Αθήνα.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιμένει στο αφήγημα περί προβοκάτσιας από την Ελλάδα, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα σχετικά με τον υπαίτιο της κλιμακούμενης έντασης των τελευταίων ημερών.
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Σημειώνεται ότι μετά τις ασκήσεις κατάληψης νησίδων στο Αιγαίο, τις δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με το «πάγωμα» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την ακύρωση της πρόσκλησης στην τουρκική αεροπορία για συμμετοχή στην άσκηση «Tiger Meet», αλλά και την ενεργοποίηση της αεράμυνας στα νησιά μετατρέποντάς τη στη συνέχεια σε άσκηση.
Τι πυροδότησε την τουρκική προκλητικότητα
«Έχουμε ρεκόρ προκλήσεων την τελευταία εβδομάδα. Έχουμε μάθει δυστυχώς να ζούμε με αυτό, έχουμε αυτόν το γείτονα», ανέφερε ο κ. Δεσποτόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι «Νομίζω ότι αυτό που πυροδότησε την τουρκική προκλητικότητα είναι η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η Τουρκία υπολόγιζε ότι από την ηρεμία με την Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει κάποια οφέλη, τα οποία δεν αποκομίζει και για αυτό υπάρχει αυτός ο εκνευρισμός. Επίσης, στην Τουρκία δειλά – δειλά ξεκινά η προεκλογική περίοδος».
«Η Τουρκία δημιουργεί θέματα με τους συμμάχους κατά καιρούς, ώστε στην πορεία να έχει διαπραγματευτικά χαρτιά. Αυτή η τακτική έγινε κατανοητή από όλες τις χώρες. Προσπαθεί να αξιοποιεί το κλίμα που υπάρχει κάθε φορά, για να προωθήσει τα συμφέροντά της», συνέχισε ο ίδιος.
«Δεν θέλει και πολύ να γίνει ένα ατύχημα»
Σχολιάζοντας την αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Δεσποτόπουλος σημείωσε ότι «Επιχειρησιακά είμαστε στο ανώτατο επίπεδο αντίδρασης. Αυτό δίνει ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι γνωρίζουμε τις θέσεις της, και ότι είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας. Πολύ ορθά η ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύει το θέμα, προχωρώντας και στην αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά. Όταν έχεις τόσες υπερπτήσεις και παραβιάσεις δε θέλει και πολύ να γίνει ένα ατύχημα. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να μην έχουμε τις δυσκολίες που είχαμε στα Ίμια».
Για την Ουκρανία
Μιλώντας, τέλος, για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Δεσποτόπουλος είπε ότι «Ο Πούτιν έχει δυσκολευτεί αρκετά σε αυτό τον πόλεμο. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα σταματήσει στην Ουκρανία ή αν έχει στόχο και τη Μολδαβία».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ