Η Ευρώπη, ο πόλεμος και ο ΟΗΕ
Αν η κατάσταση σχηματοποιηθεί σε δύο σοβαρα μπλόκ, ΗΠΑ και Ευρώπη απο την μία πλευρά και Ρωσία με Κίνα απο την άλλη, οι γενικότερες ισορροπίες δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την Δύση
Πολλά λέγονται και γράφονται για την σπομόνωση της Ρωσίας σαν συνέπεια της απροσδόκητης εισβολής της στην Ουκρανία. Και φέρνουν σαν παράδειγμα την αντίδραση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και πολλών, αν κι όχι όλων, απο τους συμμάχους τους εναντίον της. Πολλοί παρατηρητές αρχίζουν να διαπιστώνουν πως αντι να κοπεί η επικοινωνια της Ρωσίας απο τον υπόλοιπο κόσμο αρχιζει να κινδυνεύει η Ευρωπη απο μια παρόμοια απομόνωση. Παρατηρώντας προσεκτικα τους ψήφους στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών κατα της Ρωσιας βλέπουμε πως οι 40 χώρες που απείχαν η δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία εκπροσωπούν αριθμητικά τo 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 25% της οικονομίας του.
Μαλιστα η υποστήριξη προς την Ρωσία αυξήθηκε μεταξυ της ψηφοφορίας της 2ας Μαρτίου και της ψήφου της 25ης Μαρτίου. Οσον αφορά τις κυρώσεις κατα του Κρεμλίνου οι χώρες που αρνήθηκαν να τις υιοθετήσουν αποτελούν την μεγαλη πλειοψηφία και πως μονο οι Δυτικές χώρες τις υιοθέτησαν. Και όχι όλες. Λχ η Ουγγαρία, η Σερβία το Ισραήλ δεν προχώρησαν στην υιοθέτηση πολλών μετρων, ενω η Τουρκία κράτησε έκδηλα φιλορωσική στάση – με το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον μάλιστα να δείχνουν ικανοποιημένοι!
Μια άλλη αμφιλεγόμενη πολιτικο-διπλωματική κίνηση υπήρξε η αποβολή της Μόσχας απο το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οι ιδιες χώρες που απέβαλαν την Ρωσία εξέλεξαν στην Προεδρία του φορέα αυτου την… Λιβύη (!) δείχνοντας την ελάχιστη αξιοπιστία μιάς τέτοιας κίνησης. Κι αν κοιτάξει κανείς μέσα στον κατάλογο των κρατών που συμμετείχαν στην απόφαση της αποβολής (λχ Μυανμάρ, Λιβύη, Τσάντ, Παπούα-Νεα Γουινέα, Παραγουάη) δεν είναι όλοι ανάμεσα στους πρωταθλητές υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Επίσης για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου σημαντικό ρόλο για την επιφύλαξή τους απέναντι στις δυτικές πρωτοβουλίες καταδίκης της Ρωσίας επαιξαν δυο κυρίως παραγοντες.
Η υποκρισία της Δύσης, που συχνά ακολουθεί πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών απέναντι σε χώρες που ακολουθούν παρόμοιες πολιτικές (λχ. Τουρκία απέναντι στη Ρωσία, Σαουδικη Αραβία απέναντι στην Υεμένη, Πακιστάν απέναντι στο Αφγανιστάν, Μυανμάρ απέναντι σε μουσουλμάνους κα) είναι ο ένας. Ο άλλος είναι οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων που προκαλούν πείνα και θανάτους σε χώρες της περιφέρειας. Χωρίς αυτό να είναι απαραιτητα ευθύνη της Δύσης, εν τούτοις εμφανίζεται σαν ο ευκολότερος αποδιοπομπαίος τράγος.
Ενδιαφερον ιδιαίτερο έχει η συμπεριφορά των κρατών που αποκαλούνται συνολικά BRICS (Brazil, Russia, India, China, South Africa) στον τομέα που συζητάμε. Αυτές φροντίζουν με κάθε τρόπο να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Ρωσία. Και ιδιαίτερα να σξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία οικονομικής συναλλαγής. Την ωρα που και η Ρωσία, λόγω κυρίως των κυρώσεων της Δύσης, ψάχνει συνέχεια για νέες αγορές. Προτείνοντας μάλιστα ιδιαίτερα χαμηλές τιμές λόγω κυρίως σημαντικής μείωσης της ζήτησης.
Η Ινδία αξιοποιεί την ευκαιρία αυτή εξασφαλίζοντας σημαντικότερες ποσότητες πετρελαίου απο πριν. Να σημειώσουμε πως το ρωσικό πετρέλαιο (απο τα Ουράλια) εμφανίζεται τώρα κατα 30% φθηνότερο απο το Brent. Oι κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση ανησυχεί πολλούς στον Τρίτο Κόσμο με τον φόβο ότι κάποτε μπορεί να έρθει και η σειρά τους. Εξ άλλου αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν μόνο οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και σε μια σειρά άλλων χωρών όπως στη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, την Κούβα, το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα κ.λπ.
Πολλοί έτσι απο τους BRICS υιοθετούν πολιτικές υποστηρικτικές της Ρωσίας χτίζοντας διεθνώς ενα κλίμα περίεργο που δεν εκφράζει γενικότερη απομόνωση της Ρωσίας. Αν η κατάσταση σχηματοποιηθεί σε δύο σοβαρα μπλόκ, ΗΠΑ και Ευρώπη απο την μία πλευρά και Ρωσία με Κίνα απο την άλλη, οι γενικότερες ισορροπίες δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την Δύση…
- Ο Τζέικ Πολ αποκάλυψε τον λόγο που δεν είναι ευχαριστημένος μετά τη νίκη του επί του Μάικ Τάισον
- Νίκος Ανδρουλάκης: «Ποιος λαΐκιζε και το 2019 υποσχόταν οριζόντια μείωση ΦΠΑ; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης;»
- Αντώνης Λυμπέρης: Το surf, τα περιοδικά, ο βαθύς έρωτας με την Έλενα Μακρή
- Η Ανθή Βούλγαρη για την εγκυμοσύνη της: «Ταλαιπωρήθηκα πολύ, νιώθω ευλογημένη»
- «Βόμβα» από Σαλάχ για το μέλλον του στη Λίβερπουλ! (vid)
- ΕΦΕΤ: Αποσύρεται από την αγορά φιλέτο σολωμού