Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνική οικονομία: Οι δύο -μάκρο- προκλήσεις των επόμενων μηνών

Ελληνική οικονομία: Οι δύο -μάκρο- προκλήσεις των επόμενων μηνών

Οι προβλέψεις οργανισμών και οίκων αξιολόγησης

«Ψηλά» έχει θέσει η κυβέρνηση τον πήχη των προσδοκιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2025, το οποίο κατέθεσε στην Κομισιόν το υπουργείο Οικονομικών. Στο κείμενο αυτό προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 3,1% για τη φετινή χρονιά από 4,5% προηγουμένως.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πρόκειται για μια ρεαλιστική εκτίμηση, η οποία συνάδει και με τα όσα προβλέπουν διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί, αλλά και οίκοι αξιολόγησης. Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει νέα άνοδο για το 2023 της τάξης του 4,8%. Για τα έτη 2024 και 2025 εκτιμά άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,5% και 3,3% αντίστοιχα, κάτι το οποίο δείχνει την αισιόδοξη «ματιά» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Στήριξη εντός και εκτός

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης φέτος κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με την προ πολέμου εκτίμησή της, ώστε να διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ, προβλέπει στο βασικό της σενάριο η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στο δυσμενές η επίπτωση ανεβαίνει στις 2 μονάδες και ο ρυθμός ανάπτυξης προσγειώνεται στο 2,8%, κάτι το οποίο δείχνει ότι βρίσκεται κοντά με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, διατηρώντας και την αισιοδοξία για την πορεία.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για την οικονομία, προβλέπει για φέτος ανάπτυξη στο 3,5%. Παράλληλα, Οι δύο οίκοι αξιολόγησης που αναβάθμισαν το αξιόχρεο της Ελλάδας ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ο οίκος DBRS, σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας, εκτιμούσε ότι η οικονομική μεγέθυνση θα φτάσει φέτος το 4,3% και στο 4,4% το 2023.

Αντιστοίχως η Standard & Poor’s εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,4% το 2022 και πάνω από 3% για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, σύμφωνα με τη Societe Generale επίκειται αναβάθμιση της χώρας μας και από την Fitch στις 8 Ιουλίου. Όλα τα παραπάνω μαζί με την επικείμενη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης κάνουν τους επιτελείς στην οδό Νίκης να διατηρούν την αισιοδοξίας τους.

Διαβάστε επίσης Οικονόμου: Θα πέσει δραστικά η τιμή του ρεύματος για όλους – Σύντομα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Σε αυτό το κλίμα ήρθαν να προστεθούν τα αποτελέσματα για το 2021, με την καταγραφή από τη Eurostat για έλλειμμα μικρότερο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος κατά 3,8 ποσοστιαίες του ΑΕΠ σε σύγκριση με τους στόχους του προϋπολογισμού.

Για φέτος, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ λόγω των πρόσθετων μέτρων στήριξης που θα χρειαστεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στο κύμα της ενεργειακής κρίσης.

Οι «μαύρες» προβλέψεις για πληθωρισμό

Ωστόσο, παραμένει το «αγκάθι» του πληθωρισμού το οποίο σαρώνει τα εισοδήματα των πολιτών, ενώ δημιουργεί και κοινωνικές αντιδράσεις. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6% (από πρόβλεψη 0,8% στον προϋπολογισμό), χρονιά κατά την οποία θα υπάρξει κορύφωση, καθότι για τους χρόνου προβλέπει άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,6%, ενώ τα έτη 2024 και 2025 κατά 1,7%. Συνεπώς, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναμένουν ότι θα υπάρξει σύντομα μια σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Ωστόσο, τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν επιμονή, κάτι το οποίο θα μπορούσε -δυνητικά- να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στην ελληνική οικονομία και στη διαχείριση, την οποία κάνει η κυβέρνηση. Άλλωστε, έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας και πιο «μαύρες» εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη έφτασε το 7,5%.Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%, ενώ τον Απρίλιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έκανε «άλμα» 9,4% (7,5 ο μέσος όρος στην ευρωζώνη) τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Μαΐου θα αποτυπώνουν ένα διψήφιο ποσοστό για τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί εκτιμήσεις για αυξήσεις το 2022 ακόμα και έως 11%. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,99% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,58%. Βάσει του ήπιου σεναρίου η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,75% και πληθωρισμός στο 7,43%. Στο ακραίο σενάριο η ανάπτυξη αγγίζει το 2,21% και 11,01% πληθωρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ «βλέπει» πληθωρισμό της τάξης του 4,5%.

Θετικό σήμα για το μελλον

Πέραν αυτού του αστάθμητου παράγοντα, ο οποίος άλλωστε αποτελεί επίδραση πολλών παραγόντων, η οποία δε μπορεί να ελεγχθεί, η κυβέρνηση «ποντάρει» πολλά στη μείωση του χρέους, αλλά και της ανεργίας.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών καταγράφει εκτίμηση για μείωσή του στο 180,2% του ΑΕΠ στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Για το 2023 εκτιμάται νέα κάθοδος στο 168,6% , το 2024 στο 155,2% και το 2025 στο 146,5%.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας και από το 13,9% φέτος θα μειωθεί στο 12,2% του χρόνου για να φτάσει στο 11,2% το 2024 και στο 10,2% το 2025.

Πηγή ΟΤ

Must in

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0: Προβάδισμα πρόκρισης με Λαμέλα (vid)

Το γκολ του Έρικ Λαμέλα ήταν εκείνο που χώρισε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με την Ένωση να επικρατεί 1-0 και να παίρνει προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο