Ηπατίτιδα: Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος για να προστατευθούμε – Τι λέει καθηγητής του ΕΚΠΑ
«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το αίτιο» της οξείας ηπατίτιδας λέει καθηγητής στο ΕΚΠΑ
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Το θέμα της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά έχει θορυβήσει τους πάντες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κι’ αυτό διότι ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία.
Για το θέμα της εμφάνισης ηπατίτιδας σε παιδιά, μίλησε στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης καθηγητής γαστρεντερολογίας στο EKΠA.
Όπως τόνισε: «έχουμε αναφορά αυξημένων περιστατικών σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, πάντα υπήρχαν ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας. Αναφέρονται αυξημένοι αριθμοί σε διάφορες χώρες, ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόριο Αμερική, λίγο στην Ιαπωνία».
«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το αίτιο, πιθανολογείται ο αδενοϊός, το στέλεχος 41, ο οποίος είναι ένας ιός που τον ξέραμε, υπήρχε και προκαλεί περισσότερο γαστρεντερολογικά προβλήματα και γαστρεντερίτιδες στα παιδιά και σπανίως σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, που φαίνεται όμως ότι υπάρχει ένα ποσοστό 10% της κεραυνοβόλου βαριάς ηπατίτιδας, που δημιουργεί ανάγκη για μεταμόσχευση», είπε ακόμη.
Για την έλλειψη μοσχευμάτων
«Θεωρητικά μπορούμε να κάνουμε, αλλά το σύστημα στα παιδιά δεν είναι τόσο οργανωμένο και δεν βρίσκουμε την επείγουσα βάση, ακόμα και στους ενήλικες, ώστε να βρεθεί μόσχευμα σε λίγα 24ωρα» πρόσθεσε.
Στην συνέχεια τόνισε ότι: «Με την έλλειψη μοσχευμάτων που υπάρχει στη χώρα μας είναι πρακτικά αδύνατον και γι αυτό η χώρα έχει μία διακρατική συμφωνία με την Ιταλία για να στέλνει τα περιστατικά με κεραυνοβόλο ηπατίτιδα, ώστε να διακομίζονται εκεί».
Τέλος για το πώς μπορούμε να προστατευθούμε τόνισε ότι: «Η μάσκα βοηθάει λίγο, κυρίως βοηθάει το πλύσιμο των χεριών, γιατί μεταδίδεται από τα χέρια αν πιάσουν κάτι μολυσμένο και μεταφερθεί στον οργανισμό, αν μετά το παιδιά φάει κάποιο αντικείμενο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις