ΣΥΡΙΖΑ: 7 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις 3 κάλπες της 15ης Μαΐου
Ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη, τι περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Κουμουνδούρου
Παρότι έχουν περάσει δώδεκα ημέρες από την ολοκλήρωση του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, παράγονται ακόμη πολιτικά γεγονότα, ενώ ένα εσωτερικό μπρα ντε φερ είναι σε εξέλιξη. Ως γνωστόν το συνέδριο κατέληξε σε ομόφωνη Πολιτική Απόφαση για τη συγκυρία αλλά και σε τρεις κάλπες που θα στηθούν στις 15 Μαΐου και που θα αφορούν τρία διαφορετικά γεγονότα και από τρία διαφορετικά σώματα. Πάμε να δούμε με ερωτήσεις και απαντήσεις τι διακυβεύεται τη 15η Μαΐου και πώς οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον επόμενο πολιτικό χρόνο.
Τι ψηφίζουν και ποιοι στις 15 Μαΐου;
Εκείνη την Κυριακή, στήνονται τρεις κάλπες όπου τρία διαφορετικά σώματα θα βγάλουν τρία διαφορετικά αποτελέσματα! Η πρώτη θα βγάλει πρόεδρο – προς το παρόν μόνος υποψήφιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτή θα μπορούν να ψηφίσουν όλα τα μέλη αλλά και όσοι προσέλθουν εκείνη την ημέρα και γίνουν μέλη αυτοπροσώπως. Η δεύτερη θα βγάλει τα 300 νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από όλη την Ελλάδα. Σε αυτή θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι έγιναν μέλη μέχρι τις 21 Μαρτίου (61.600 ήταν έως τότε). Και η τρίτη κάλπη θα ψηφίσει τις καταστατικές τροπολογίες ή όχι για το ποιοι/ες μπορούν να είναι μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ – όσοι έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία μόνον ή και ψηφιακή. Σε αυτή θα μπορούν να ψηφίσουν μόνον όσοι ήταν σύνεδροι στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο. Οι του ρεύματος της Ομπρέλας θέλουν μόνον αυτοπρόσωπη παρουσία μελών σε κάποια οργάνωση και όχι απλώς μέσω του i-SYRIZA. Πρόκειται προφανώς για ένα σημείο τριβής που αφορά τα νέα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και που θα είναι εκ των εστιών έντασης τη 15η Μαΐου.
Ποιοι θα εκλεγούν στη νέα ΚΕ;
Κατ’ αρχάς είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκλέξει ΚΕ από το συνέδριό του αλλά από την κομματική του βάση εν συνόλω. Αυτό προφανώς πυροδότησε μια αντιπαράθεση που την είδαμε στο τριήμερο του συνεδρίου, αλλά η αλλαγή τελικώς ψηφίστηκε. Μια κριτική που γίνεται από τους διαφωνούντες εντός (βασικά την Ομπρέλα) είναι πως η όλη διαδικασία αποσυσχετίζεται από το κορυφαίο όργανο που είναι το σώμα του συνεδρίου. Η νέα ΚΕ που θα αποτελείται από 300 μέλη θα προκύψει ανά Περιφέρεια της χώρας (για παράδειγμα, η Αττική θα έχει 150 μέλη ενώ η Κρήτη 16). Κι εδώ μια κριτική που γίνεται από μεριάς Ομπρέλας είναι πως αν υπάρχει μια καλή υποψηφιότητα σε μια γεωγραφική περιοχή, ανεξαρτήτως τάσεων, δεν θα μπορεί να ψηφιστεί από μέλη άλλων γεωγραφικών περιοχών. Οι υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί σε όλη τη χώρα, ενώ εδώ σημειώνεται η μάχη των ρευμάτων μέσω προσώπων (και σημειωμάτων) σε όλη την Ελλάδα.
Τι είναι η ποσόστωση του 20% που προβλέπεται για την ΚΕ, ειδικότερα και μόνον για όσους προήλθαν από τη διεύρυνση;
Η ποσόστωση των μελών και στελεχών που έχουν προέλθει από τη διεύρυνση (ΔΗΜΑΡ, Γέφυρα, Κοινωνική Συμφωνία κ.λπ.) μετά τον Γενάρη του 2019 και που έχει προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας να είναι στο 20% στη νέα ΚΕ, διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την ηγετική ομάδα να διαφωνεί με την Ομπρέλα (αν και στην ομάδα της Ομπρέλας οι Δ. Βίτσας, Ε. Καλαμαρά και άλλοι συμφωνούν με την ποσόστωση). Στελέχη της τελευταίας επισημαίνουν πως μια τέτοια ποσόστωση θα είχε νόημα αν προβλεπόταν για συνέδριο του κόμματος που θα γινόταν αμέσως μετά – ή σε κοντινό χρόνο – από τις εκλογές 2019, ενώ με την ποσόστωση στην πραγματικότητα «καταργείται η ισοτιμία των μελών». Η ποσόστωση βέβαια θα ισχύει και όπως από την αντίθετη όχθη υπογραμμίζει προεδρικός (της διεύρυνσης) έχει συμφωνηθεί και είναι δίκαιο αφού οι βουλευτές, τα παλιά συριζαϊκά στελέχη ή οι τέως υπουργοί «απολαμβάνουν μιας αναγνωρισιμότητας μεγαλύτερης από ένα στέλεχος που ήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Γενάρη του 2019» και άρα το μέτρο είναι δίκαιο για τον νέο συσχετισμό.
Ποιες είναι οι παγίδες για τον Αλέξη Τσίπρα;
Ας υπενθυμίσουμε ότι στις 8 Μαΐου το ΚΙΝΑΛ έχει δημοψήφισμα που θα αποφασίσει το rebranding του και το νέο του όνομα. Η όλη διαδικασία αναμένεται να είναι μια εορτή outing των πασόκων και όσων θέλουν να επαναπατριστούν υπό τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη. Η 15η Μαΐου από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θέλουν να είναι μια μαζική εορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής, αλλά θα είναι σχεδόν απίθανο να προσέλθουν όσοι προσήλθαν για την εκλογή προέδρου στο ΚΙΝΑΛ ή στη ΝΔ. Προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βγει αναβαπτισμένος και ενισχυμένος, ενώ δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησής του. Μια μικρή όμως συμμετοχή δυναμιτίζει την όλη προσπάθεια των αλλαγών που πλέον έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι συσχετισμός θα αποτυπωθεί στη νέα ΚΕ;
Γενικά τη μερίδα του λέοντος θα έχει το νέο προεδρικό ρεύμα που εκτείνεται από το μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, από την Κίνηση Μελών, τη ΡΕΝΕ, τη Γέφυρα, τη ΔΗΜΑΡ, την ομάδα Τζανακόπουλου μέχρι τους πιο πασοκογενείς της Προοδευτικής Συμμαχίας. Αναμένεται δε, τα νούμερα που καταγράφηκαν στο συνέδριο και στις καταστατικές αλλαγές του κόμματος (76% οι προεδρικοί και 24% η Ομπρέλα) να είναι αυτά που θα αποτυπωθούν και στη νέα ΚΕ. Εδώ ας μην παραβλέπουμε τη θετική ποσόστωση για γυναίκες – άνδρες στο 50-50 που ψηφίστηκε ομόφωνα, άρα η νέα ΚΕ θα έχει και πολλές γυναίκες.
Πώς ονειρεύεται ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη ημέρα της 15ης Μαΐου;
Ως μια νέα πορεία στον λαό με τα νέα στελέχη του και με ένα κόμμα μελών και «όχι μηχανισμών» όπως λένε οι άνθρωποί του. Ας σημειωθεί ότι κομματικές πηγές είδαν και βλέπουν το συνέδριο αλλά και τις κάλπες που έρχονται ως ορόσημο για την «Πολιτική Αλλαγή» και για μια νέα φάση δομικής αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επισφράγισε, σημειώνουν κομματικές πηγές, ένα μίνιμουμ 5+1 προγραμματικών δεσμεύσεων ως απόλυτες προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης μετά την κάλπη της απλής αναλογικής. Παρεμβάσεις για μείωση 50% των αυξήσεων στο ρεύμα, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, ρύθμιση και διαγραφή μέρους τους χρέους πανδημίας για μικρομεσαίους, νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης σύνταξης, ρυθμίσεις για φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης σε ΑΕΙ με κατάργηση της ΕΒΕ, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Ποια είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς το ΚΙΝΑΛ;
Η ομόφωνη Πολιτική Απόφαση θέλει προγραμματικά ανοίγματα στον προοδευτικό χώρο. Το θέμα όμως είναι πώς το ερμηνεύει ο καθένας εντός ΣΥΡΙΖΑ. Η 16η Μαΐου θα δείξει. Αν επιχειρήσουμε να διαβάσουμε σήμερα τη στρατηγική, θα λέγαμε πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλεί για προοδευτική σύγκλιση, θα «ελέγχει» τη ρητορική και πρακτική του ΚΙΝΑΛ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκάλεσε θερμό επεισόδιο με τη Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή το πώς είδε το ΚΙΝΑΛ τη νίκη Μακρόν. Ας κρατήσουμε πως δεν αδειάστηκε από το δικό του κόμμα και ας σημειώσουμε πως η πίεση προς το ΚΙΝΑΛ θα εναλλάσσεται με ανοίγματα. Και αυτό στο βάθος έχει την αγωνία της ηγεμονίας στον πιο κεντροαριστερό χώρο.
- Το προφίλ του νέου αστυνομικού της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία
- Μαγδεμβούργο: Νέο βίντεο με τον δράστη – Έπινε χαμογελαστός μπύρες σε σνακ μπαρ 24 ώρες πριν από το μακελειό
- Σεισμός τώρα στην Κρήτη – 4,7 Ρίχτερ
- Φιντάν σε αλ Σάρα: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία
- Megasports: Πρώτος ο Ολυμπιακός
- Τσακωμοί, Κάμερα, Πάμε: To «The Jerry Springer Show» έστρωσε τον δρόμο για την trash τηλεόραση