Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρατώντας την ελπίδα ζωντανή μέσα από ένα… link
Ιστοσελίδες και ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους αγνοούμενους της μαρτυρικής πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία ρίχνουν κι άλλο φως στην εν εξελίξει ανθρωπιστική καταστροφή
«Μια κρίση μέσα στην κρίση»…
Έτσι χαρακτήρισε τη Μαριούπολη στα τέλη της εβδομάδας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Κίεβο εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.
Σχεδόν ισοπεδωμένη από τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς, η μέχρι πρότινος ακμάζουσα πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα συνοδεύεται σήμερα σχεδόν σε κάθε αναφορά από το επίθετο «μαρτυρική».
Χιλιάδες εκτιμάται ότι είναι στα εδάφη της οι νεκροί και άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.
Στην περιοχή, υπολογίζεται ότι παραμένει πια μόνο το ένα τέταρτο από τους περίπου 450.000 κατοίκους της.
Οι περισσότεροι έχουν φύγει.
Ένας από αυτούς είναι και ο 45χρονος Ντμίτρι Τζέρεπανοβ. Αναγκάστηκε στα μέσα Μαρτίου να εγκαταλείψει την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, έκανε οικογένεια και έστησε την επιχείρησή του ως web developer.
Τέτοιο ήταν το μεράκι του για το επάγγελμα και η αγάπη του για τον τόπο του, που έχει φτιάξει στη Μαριούπολη και ένα μουσείο ρετρό υπολογιστών με περισσότερα από 500 εκθέματα του περασμένου αιώνα.
It has been reported that the Mariupol Computer Museum in Ukraine, a privately owned collection of over 500 items of retro computing, consoles and technology from the 1950s to the early 2000s, a collection nearly 20 years in the making, has been destroyed by a bomb. pic.twitter.com/7xKi3yYjth
— Lord Arse! 🕹️ (@Lord_Arse) March 23, 2022
Dmitry Cherepanov’s retro computer museum in Mariupol, Ukraine 🇺🇦 , has been destroyed https://t.co/72b9dksV0o pic.twitter.com/RBTLlxURPv
— adafruit industries (@adafruit) March 28, 2022
Τώρα το σπίτι του, το μουσείο των παλιών υπολογιστών και όλα όσα αγάπησε στην πόλη του έχουν καταστραφεί.
Ο ίδιος πια ζει μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά τους στο Καμιανέτς-Ποντίλσκι, στη δυτική Ουκρανία.
Η σκέψη και η καρδιά του είναι όμως στη Μαριούπολη.
Γι’ αυτό και αποφάσισε να αναλάβει δράση…
Ενώνοντας τον πόνο και τους ανθρώπους
Με «όπλο» τις γνώσεις του στην πληροφορική και με τη βοήθεια ενός φίλου, έφτιαξε στα μέσα Απριλίου τον ιστότοπο MRPL.Life.
Σημαίνει «Μαριούπολη.Ζωή» και έχει στόχο να βοηθήσει τους συμπολίτες του να αναζητήσουν πληροφορίες για αγαπημένα πρόσωπα που έμειναν πίσω στην κατεστραμμένη πόλη, έχουν καταφύγει σε άλλη περιοχή ή χώρα ή έχουν εξαφανιστεί.
Οι αναρτήσεις είναι ήδη χιλιάδες για χαμένους πατέρες, μητέρες, παιδιά, αδέλφια, παππούδες, φίλους.
Μηνύματα αγωνίας και απόγνωσης κατακλύζουν την ιστοσελίδα από ανθρώπους που δεν ξέρουν εάν οι δικοί τους είναι νεκροί ή ζωντανοί.
«Το τελευταίο τηλεφώνημα που της έκανα ήταν στις 2 Μαρτίου. Την επόμενη μέρα δεν λειτουργούσαν ούτε τα κινητά», γράφει ένας δίπλα στη φωτογραφία μιας χαμογελαστής νεαρής γυναίκας.
«Ψάχνω τη μητέρα μου», αναφέρει ένας άλλος χρήστης δίπλα στη φωτογραφία μιας 70χρονης που αγνοείται από τις 21 Μαρτίου. «Φορούσε ένα ελαφρύ σακάκι, λευκό καπέλο, κινούνταν με δυσκολία έπειτα από εγκεφαλικό».
«Παρακαλώ βοηθήστε να βρω τη γιαγιά!» παρακαλεί ένας άλλος, αναρτώντας τη φωτογραφία μιας γυναίκας δίπλα σε μια κούνια σε παιδική χαρά.
Μοιραία και παράταιρα, οι περισσότερες φωτογραφίες των αγνοούμενων που αναρτούνται είναι από παλαιότερες ξέγνοιαστες στιγμές.
Μια μητέρα χαμογελαστή κρατά αγκαλιά τον μικρό γιό της. Μια έφηβη ποζάρει με φόντο έναν ολάνθιστο κήπο. Ένα ζευγάρι βγάζει selfie στο λιμάνι της Μαριούπολης. Μια ηλικιωμένη στέκει χαλαρή στην κουζίνα του σπιτιού της, φορώντας ένα ροζ μαντήλι.
Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα του Ντμίτρι ολοένα και αυξάνονται.
Στις πρώτες δύο εβδομάδες, είχαν ξεπεράσει πια τους 34.000.
Ορισμένοι από τους αγνοούμενους έχουν δώσει οι ίδιοι σημάδια ζωής μέσα από το MRPL.Life. Κάποιοι αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να πάνε στη Ρωσία.
Όμως για τους περισσότερους επιβεβαιώνεται μέσω τρίτων εάν ζουν ή πέθαναν.
Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν ο συγκεκριμένος ιστότοπος είναι πράγματι αποτελεσματικός, λέει ο Ντμίτρι.
«Όμως σε αυτό ελπίζουμε».
Μια συλλογική προσπάθεια
Το MRPL.Life είναι μόνο ένας από τους διαδικτυακούς τόπους, μέσω των οποίων οι κάτοικοι της Μαριούπολης αναζητούν τους δικούς τους.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με σχετικά προφίλ, φωτογραφίες αγνοούμενων και εκκλήσεις για βοήθεια.
Στο κανάλι ανταλλαγής μηνυμάτων «Μαριούπολη Τώρα» στο Telegram υπάρχουν περίπου 90.000 εγγεγραμμένοι που μοιράζονται σχετικές πληροφορίες, ειδήσεις για τις προσπάθειες εκκένωσης της πόλης και για την τύχη των αμάχων που παραμένουν εκεί.
Περισσότερα από 147.000 άτομα έχουν εγγραφεί στην ομάδα «Αναζήτηση Συγγενών και Αγαπημένων Προσώπων Μαριούπολη 2022» στο Facebook.
Και εδώ οι αναρτήσεις είναι αμέτρητες.
Κάποιες αφορούν στρατιώτες.
Αρκετές φωτογραφίες αγνοούμενων είναι μικρών παιδιών.
Συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, οι αναφορές για εξαφανισμένους ανήλικους έχουν φτάσει τις 2.000 από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την ουκρανική οργάνωση Magnolia.
Πού και πού, ανάμεσα στις πολλές αναρτήσεις απόγνωσης, εμφανίζονται κάποιες που δίνουν στους υπόλοιπους μια ανάσα ελπίδας.
«Σταματήστε να ψάχνετε! Η μαμά μου βρέθηκε, ζωντανή και καλά, συγγενείς την έβγαλαν από εκείνη την κόλαση. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ!!!», γράφει ένα μέλος της ομάδας.
«Εύχομαι όλοι να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα»…
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου