Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εκτόξευσε «δορυφορικό ραντάρ» για το υπουργείο Άμυνας
Το μυστηριώδες σκάφος «Kosmos 555» φαίνεται πως έχει κατασκοπευτικό ρόλο.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Μυστική στρατιωτική αποστολή εκτόξευσε σε τροχιά η Ρωσία, με αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για δορυφορικό ραντάρ που θα επιτηρεί την Ουκρανία.
Το μυστηριώδες σκάφος «Kosmos 555» εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στις 29 Απριλίου με τον νέο ρωσικό πύραυλο Angara 1.2, σχεδιασμένο για μικρά φορτία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, για λογαριασμό του οποίου αναπτύχθηκε και εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος, δεν διευκρίνισε τον χαρακτήρα της αποστολής, ανέφερε όμως πως «περισσότερα από 30 επίγεια όργανα μέτρησης και πάνω από 50 πληρώματα μάχης της 15ης Στρατιάς Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (Ειδικού Σκοπού) συμμετείχαν στη διασφάλιση της εκτόξευσης».
Σύμφωνα με το Russianspaceweb.com, o δορυφόρος έχει «παρόμοιες παραμέτρους» με τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους EMKA-1 και EMKA-2, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δορυφορικό ραντάρ, όπως αναφέρει το Everyday Astronaut.
Τα δορυφορικά ραντάρ μπορούν να παρακολουθούν την επιφάνεια της Γης ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας ή όταν υπάρχει εκτεταμμένη νέφωση.
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και εταιρείες δορυφορικών εφαρμογών προσφέρουν πλέον εικόνες ραντάρ εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους δορυφόρους γεωσκόπησης, οι οποίοι βασίζονται σε οπτικά τηλεσκόπια, νέοι δορυφόροι αξιοποιούν την τεχνολογία του ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR), η οποία επιτρέπει την ευκρινή απεικόνιση τρισδιάστατων δομών όπως τα κτήρια.
Οι δορυφόροι SAR κρατούν το ραντάρ εστιασμένο σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εδάφους καθώς περνούν από πάνω του, και προσφέρουν υψηλότερη ανάλυση σε σχέση με τα συμβατικά ραντάρ που απλά σαρώνουν το έδαφος.
Παραμένει πάντως άγνωστο σε ποια τεχνολογία βασίζεται η τελευταία ρωσική αποστολή και αν συνδέεται με την εισβολή στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις