Κύπρος: Το Ουκρανικό «πνίγει» οικονομικά και τα Κατεχόμενα
Η παραίτηση της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους ανέδειξε βαθύτερα πολιτικά προβλήματα
Σε βαθιά πολιτική κρίση οδηγείται το καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που επιτείνει τα οικονομικά ζητήματα που δημιούργησε η πανδημία σε συνδυασμό. Ενώ την ίδια στιγμή και η Τουρκία δεν έχει ανακάμψει από τα δικά της οικονομικά προβλήματα με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο ασφυκτική στο ψευδοκράτος.
Η παραίτηση της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους την περασμένη εβδομάδα με πρόσχημα τη διαμάχη «πρωθυπουργού» και «υπουργού Οικονομικών» για τις τιμές του ηλεκτρικού και τα αιτήματα των συνδικαλιστών της υπηρεσίας ηλεκτρισμού των Κατεχομένων ωστόσο για όσους γνωρίζουν τις εξελίξεις είχε βαθύτερα αίτια και αντανακλά πολύ σοβαρά προβλήματα στα Κατεχόμενα. Τουρκοκυπριακές πηγές είδαν πίσω από τη νέα «κυβερνητική κρίση» μία ακόμα προσπάθεια της Αγκυρας να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις παρά το γεγονός ότι ο κατοχικός «πρωθυπουργός», Φαΐζ Σουτζούογλου αρνήθηκε κάθε ανάμειξη της Τουρκίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που φέρνει μαζί του έχει κάνει την πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας. Σε μία περίοδο που διαδέχεται την πανδημία και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έφερε στο ψευδοκράτος, κάνοντας την κατάσταση στα Κατεχόμενα να «μυρίζει μπαρούτι».
Οι πολιτικές διώξεις που εντείνονται στα πρότυπα του τουρκικού κράτους είναι ένα ακόμα στοιχείο που εξαγριώνει τους Τουρκοκύπριους, αφού θεωρούν ότι ο τρόπος ζωής τους βάλλεται από παντού. Βλέπουν στον έλεγχο που επιχειρείται να τους επιβληθεί να πνίγεται ο κοσμικός τρόπος ζωής τους. Ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η καταδίκη του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Αβρούπα», Σενέρ Λεβέντ για προσβολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα χρόνο φυλάκιση που δημοσιοποιήθηκε στις 26 Απριλίου. Αντίστοιχες διώξεις έχουν ασκηθεί και σε αριστερούς πολιτικούς, γιατί εξέφρασαν τις θέσεις τους κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι τριπλές κάλπες
Τη στιγμή ωστόσο που οι Τουρκοκύπριοι τονίζουν ότι χρειάζονται τη λύση του Κυπριακού περισσότερο από ποτέ ως την ύστατη προσπάθεια για την επιβίωσή τους, οι τριπλές κάλπες σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία που προγραμματίζονται για το 2023 ενισχύουν το αδιέξοδο και τις προθέσεις ακινησίας του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ο Τατάρ που για τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους αποτελεί την πηγή των προβλημάτων τους στο πλευρό της Τουρκίας καθώς επιμένει σε λύση δύο κρατών επιδιώκοντας τη διχοτόμηση, εξυπηρετείται απόλυτα από τις συνθήκες που δεν επιτρέπουν πρωτοβουλίες για λύσεις σε προεκλογική περίοδο.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία δυναμώνει διπλωματικά μέσα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνοντας πρόθυμος μεσολαβητής και εγγυητής και καταφέρνοντας να αλλάξει το κλίμα υπέρ της σε διεθνές επίπεδο. Υπόλογος για τους Τουρκοκύπριους και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς δεν κινήθηκε, όπως υποστηρίζουν, για να υπάρξει λύση.
Στα Κατεχόμενα καλούν την «κυβέρνηση» να παραιτηθεί στα αλήθεια και να προκηρυχθούν «εκλογές», αντίθετα με τα τεχνάσματα που επιχειρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως λένε Τουρκοκύπριοι που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Ολοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στο 2023 και αναζητούν ελπίδα στις κάλπες, γνωρίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κάθε συζήτηση για λύση είναι αδύνατη.
- Αγορές: Πότε ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσεις – Όσα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
- Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
- Καιρός: Τοπικές βροχές την Παρασκευή, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη