Θανάσης Βέγγος: Σαν σήμερα «έφυγε» ο «καλός μας άνθρωπος»
Στις 3 Μαΐου 2011 έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος αεικίνητος του ελληνικού κινηματογράφου, Θανάσης Βέγγος.
Σαν σήμερα, στις 3 Μαΐου 2011, «έφυγε» από τη ζωή o «Καλός μας άνθρωπος» Θανάσης Βέγγος, ένας από τους σπουδαιότερους και πιο αγαπητούς ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου που μας χάρισε απλόχερα το γέλιο και συνηθίζει να αγαπιέται από γενιές και γενιές.
Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο τον Μάιο του 1927.
Το 1948 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου έμεινε δύο χρόνια.
Εκεί γνωρίστηκε με το σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, γνωριμία που οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά το 1954 με την ταινία «Μαγική Πόλις».
Στη συνέχεια έπαιξε μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους σε σημαντικές ταινίες όπως «Ο δράκος», «Μανταλένα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ποτέ την Κυριακή», ενώ παράλληλα εργάστηκε και ως φροντιστής στα πλατό.
Η συνεργασία του με το σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη έμελλε να διαμορφώσει τον αεικίνητο ήρωα που μέσα στα επόμενα χρόνια θα ενσάρκωνε τόσο καλά ο Θανάσης Βέγγος.
Το κοινό τον αγάπησε μέσα από τις ταινίες «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ», «Μην είδατε τον Παναή», «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης» και άλλες.
Η οικονομική καταστροφή
Το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής με τίτλο ΘΒ-Ταινίες Γέλιου.
Όπως αναφέρει η «Μηχανή του Χρόνου», ένα από τα λάθη του ήταν, «για να ολοκληρώσει τις ταινίες του, προπωλούσε μετοχές, που συχνά ξεπερνούσαν το 100% της πραγματικής αξίας. Έφτανε στο σημείο να πουλήσει το 120% με 130% της ταινίας και στη συνέχεια να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει το 30% ή το 20% επιπλέον».
Η φήμη του «κακοδιαχειριστή» στα οικονομικά όμως γρήγορα εξαπλώθηκε και πολλοί θέλησαν να το εκμεταλλευτούν. Όπως ένας ηλεκτρολόγος που του είχε πει πως η γυναίκα του ήταν έγκυος και ο Βέγγος του… δώρισε ποσοστά από μια ταινία του. Μετά την προβολή όμως αυτής, ο καλόκαρδος κωμικός δεν είχε χρήματα για να δώσει στον ηλεκτρολόγο και εκείνος τον κατήγγειλε και τον οδήγησε στα δικαστήρια.
Όσοι τον γνώριζαν καλά, ανέφεραν πως η οικονομική καταστροφή του Θανάση Βέγγου επήλθε επειδή ήταν τελειομανής. Δεν λογάριαζε τα χρήματα σαν παραγωγός. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μπορούσε να γυρίσει δεκάδες φορές μία σκηνή, μέχρι να ολοκληρωθεί έτσι ακριβώς όπως ήθελε. Τότε όμως το φιλμ ήταν πολύ ακριβό και έπρεπε να πληρώνει με λεφτά που δεν είχε.
Το είχε αναγνωρίσει βέβαια κάποια στιγμή, λέγοντας: «Θα ξέρεις βέβαια, ότι κάποτε έβαλα όλο το συνεργείο και ξεσκόνισε τις Θερμοπύλες! Ναι, μα τον Θεό! Καθαρίσαμε τις Θερμοπύλες για ένα γύρισμα. Αυτή η τελειότητα μόνο στο δικό μου κεφάλι υπάρχει. Αυτή η τελειότητα με έχει οδηγήσει δύο φορές στην καταστροφή»!
Παρά τις επιτυχίες στις ταινίες του όμως, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την πτώχευση. Οι δανειστές του τον πίεζαν, η εφορία τον κυνηγούσε και οι περισσότεροι φίλοι και συνεργάτες, του είχαν γυρίσει την πλάτη.
Έφτασε στο σημείο να χάσει το σπίτι του στην Κυψέλη όπου ζούσε με την οικογένειά του. «Η στιγμή που ξεβίδωσα την πινακίδα με το όνομα της εταιρείας από τον τοίχο, δεν περιγράφεται. Ένιωθα σαν να ξηλώνω τα όνειρα μου. Όλα» είχε πει σε συνέντευξή του.
Ο Θανάσης Βέγγος κατάφερε να ορθοποδήσει οικονομικά πολλά χρόνια αργότερα, με τα οικονομικά του να αναλαμβάνει ένας φίλος και συνεργάτης του, ο Ντίνος Κατσουρίδης.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Ενημερώθηκαν Χαρίτσης, Αχτσιόγλου από την Κεραμέως για τον κατώτατο – «Aυξήσεις κοροϊδία στους μισθούς»
- Αποκαλυπτήρια (με κράξιμο) για το άγαλμα του Κέιν
- Ρε μάνα, τι κάνεις; Ο Νίκος Αλιάγας, η μητέρα του & μια γραβάτα στο πιο τρυφερό viral της εβδομάδας
- Ντόναλντ Τραμπ: Στους ρυθμούς του κινείται ο αμερικανικός αθλητισμός
- Οργισμένοι με το «πράσινο φως» του Μπάιντεν στην Ουκρανία οι Ρεπουμπλικάνοι