Γαλιλαία: Μία όαση ανακούφισης για τους καρκινοπαθείς
Η καθημερινότητα και η ψυχολογία των καρκινοπαθών και της οικογένειάς τους, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη εάν μπορούσαν να ελέγξουν τους πόνους και παρέμεναν λειτουργικοί, ακόμη και στο τελευταίο στάδιο της της ασθένειας τους. Η Μονάδα Ανακουφιστικής φροντίδας της «Γαλιλαίας» υπάρχει για αυτόν ακριβώς το λόγο και είναι δωρεάν
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Γράφει η Ιλντα Τόσκα*
«Η Ανακουφιστική Φροντίδα δεν κάνει ίαση, δεν είναι θεραπεία με την κλασσική έννοια του όρου. Στόχος της Ανακουφιστικής είναι η διατήρησης της αξιοπρέπειας του ασθενή ακόμη, και προς το τέλος της ζωής του. Λέω πάντα στους ασθενείς μου πως δεν είμαστε μόνο το σώμα μας αλλά και κάτι άλλο.
Η ψυχή μας. Υπάρχουν άνθρωποι που το σώμα τους είναι υγιές αλλά η ψυχή τους νοσεί. Υπάρχουν άνθρωποι όμως, που ενώ το σώμα τους νοσεί, η ψυχή τους ακτινοβολεί. Τελικά ποιος είναι πιο υγιής; Εμείς στην «Γαλιλαία» δεν αντιμετωπίζουμε τον ασθενή ως τον παππού με τον καρκίνο του παχέος εντέρου για παράδειγμα, αλλά ως τον άνθρωπο που έχει μια οικογένεια, μια ζωή και μία ιστορία πίσω του.
Μία ιστορία που θέλει να ειπωθεί και μία οικογένεια που έχει και εκείνη ανάγκη να βοηθήσει τον άνθρωπο της αλλά χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη και η ίδια. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, να ακούσουμε και να βοηθήσουμε» αναφέρει στο in η γυναικολόγος – ογκολόγος και διευθύντρια της «Γαλιλαίας», Αλίκη Τσερκέζογλου.
Στην Ελλάδα, η «Γαλιλαία» (https://galilee.gr/ ) αποτελεί την πρώτη Μονάδα που παρέχει ολοκληρωμένη Ανακουφιστική Φροντίδα στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής προσέγγισης.
Τι είναι η Ανακουφιστική Φροντίδα
Η Ανακουφιστική Φροντίδα, προσφέρει σωματική, ψυχική, κοινωνική και πνευματική βοήθεια σε ασθενείς με απειλητική για τη ζωή τους νόσο και τις οικογένειες τους. Δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή.
«Στην Ανακουφιστική «κάθονται» όλες οι επιστήμες γύρω από ένα τραπέζι, όλοι μαζί αξιολογούν τα προβλήματα και τις ανάγκες -όχι μόνο τα συμπτώματα- του ασθενούς και της οικογένειάς και στη συνέχεια από τη δικιά του επιστήμη ο καθένας φωτίζει τις πιθανές παρεμβάσεις. Γιατί ο πόνος μπορεί να μην είναι μόνο σωματικός αλλά και ψυχικός. Αυτά είναι εκείνα που κάνουμε στην Ανακουφιστική Φροντίδα και πρώτα τροφοδοτούν εμάς κ μετά υποστηρίζουν τους ασθενείς» αναφέρει η κ.Τσερκέζογλου.
«Ένα μεγάλο θέμα που υπάρχει είναι εάν τα ιατρεία πόνου είναι μονάδες Ανακουφιστικής φροντίδας. Εμείς λέμε πως διεθνώς τα ιατρεία πόνου είναι για τον πόνο, όχι όμως, μόνο για τον πόνο από απειλητική για τη ζωή νόσο αλλά και για άλλους πόνους όπως αρθρίτιδα. Αυτό όμως, δεν είναι Ανακουφιστική φροντίδα διότι δεν υπάρχει η έννοια της υπαρξιακής απειλής και της απειλής του θανάτου, οπότε αυτά είναι ιατροκεντρικά με το μοντέλο του νοσοκομείου, δηλαδή την παραπομπή, όχι με διεπιστημονική ομάδα» προσθέτει.
Η «Γαλιλαία» στελεχώνεται από εξειδικευμένη Διεπιστημονική Ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, προαιρετικά ιερέα και εκπαιδευμένους εθελοντές.
Η «Γαλιλαία»
Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» βρίσκεται στα Σπάτα και ιδρύθηκε το 2010 υπό την σκέπη της Ιεράς Μητρόπολεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, υλοποιώντας το όραμα του Μητροπολίτη της κ. Νικολάου, με στόχο να ανακουφίζει τα συμπτώματα της νόσου -ψυχικά και σωματικά- να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και να δίνει αξία σε κάθε στιγμή της.
Η Ανακουφιστική Φροντίδα στη Γαλιλαία προσφέρεται σε ασθενείς μόνο με καρκίνο (συνήθως στο τελευταίο στάδιο) και νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS): στο σπίτι των ασθενών, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης και στον Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας (Hospice). Οι κατ’ οίκον επισκέψεις αφορούν μόνο κατοίκους της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ενώ ο Ξενώνας δέχεται ασθενείς από όλο το λεκανοπέδιο.
Διεθνώς, έτσι και στη «Γαλιλαία» η παραμονή στις Μονάδες Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι 2 εβδομάδες. Το διάστημα αυτό επαρκεί για να ρυθμιστεί ένα σύμπτωμα ενώ επίσης, ο χρόνος είναι ικανοποιητικός για την ανάπαυλα των φροντιστών, σύμφωνα με την κ.Τσερκεζόγλου.
Η χρηματοδότηση της Μονάδας γίνεται αποκλειστικά από δωρεές.
«Η Ανακουφιστική Φροντίδα συνδυάζει τομείς που ανήκουν σε διαφορετικά Υπουργεία όπως νοσηλευτές, γιατρούς, οι οποίοι ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι ανήκουν στο Υπουργείο Κοινωνικής Εργασίας κ.α. Αυτό λοιπόν, καθιστά δύσκολο το να υπάρχει κρατική βοήθεια, δηλαδή να πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥ αυτές οι υπηρεσίες. Ο μόνος τρόπος να γίνει επέκταση της Μονάδας (όπως μας έχει ζητηθεί) ή να ανοίξει αντίστοιχη Μονάδα, είναι με άδεια ιδιωτικής επιχείρησης αλλά τότε δεν μπορεί να είναι δωρεάν. Εμείς έχουμε την άδεια από το 2010 με τη «Βοήθεια για το Σπίτι» αλλά έκτοτε η νομοθεσία άλλαξε και δυστυχώς δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο να καλύπτει το εύρος της Ανακουφιστικής αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να δημιουργηθεί» εξηγεί η κ. Τσερκέζογλου.
Όπως αναφέρει όμως, η Περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας, το ΕΣΠΑ καθώς και η Βουλή έχει συμβάλλει στο έργο της «Γαλιλαίας» μέσω δωρεών, όπως επίσης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Βουδούρη κ.α.
«Στη «Γαλιλαία» τα κρεβάτια είναι 9 (στην περίοδο της πανδημίας 7) και τα δωμάτια είναι τα περισσότερα μονόκλινα, δεν είναι αριθμημένα αλλά έχουν τα ονόματα των αρετών όπως αγάπη, ελπίδα και έτσι, θυμόμαστε και εμείς τις αρετές καθημερινά. Διεθνώς, οι Μονάδες αυτές είναι μικρές ώστε να συνδυάζουν τη σπιτική ατμόσφαιρα και τη νοσοκομειακή φροντίδα. Ο Ξενώνας λειτουργεί από το 2017 αλλά δυστυχώς, η ζήτηση δεν είναι μεγάλη διότι ο κόσμος στην Ελλάδα δε γνωρίζει τι είναι η Ανακουφιστική Φροντίδα και τι προσφέρει».
Η «Γαλιλαία» πραγματοποιεί διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις για τη στήριξη του έργου της, όπως το χριστουγεννιάτικο και πασχαλινό bazzar . Επιπλέον, την περίοδο της πανδημίας, οι ηθοποιοί Όλια Λαζαρίδου και Αμαλία Μουτούση, δημιούργησαν την ιστοσελίδα «Αναγνωστικό της Γαλιλαίας» (https://toanagnostikotisgalilaias.gr/ ), όπου πολλοί ηθοποιοί και άνθρωποι της Τέχνης όπως η Χάρις Αλεξίου, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Κατερίνα Λέχου κ.α, συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε ηχογραφημένες αναγνώσεις ποιημάτων και βιβλίων. Στις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το «Αναγνωστικό της Γαλιλαίας» στο Μέγαρο Μουσικής με όλους τους συμμετέχοντες, όπου θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από βιβλία και ποιήματα, τα οποία θα συνοδεύονται από μουσική και τραγούδι.
*Η Ιλντα Τόσκα σπουδάζει δημοσιογράφος στη New Media Studies
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις