Πώς επηρεάζει την ψυχική υγεία η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου – Συμβουλές από κλινική ψυχολόγο
Πόσο τελικά επιβαρύνεται η ψυχική υγεία του ανθρώπου από μία απειλή ολέθρου;
Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις ρωσικές δυνάμεις «πυρηνικής αποτροπής», αλλά και η αναφορά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για το ενδεχόμενο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπενθύμισε σε όλο τον πλανήτη ότι το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων βρίσκεται πάντα στο «τραπέζι των συζητήσεων».
Από εκείνη την στιγμή και έπειτα οι αναφορές για πυρηνικό πόλεμο διαδέχονται η μία την άλλη με την ανθρωπότητα να αγωνία, να φοβάται και να σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πόσο όμως τέτοιες συζητήσεις επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία; Ειδικά μετά από άσχημες περιόδους, όπως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και τα χρόνια της πανδημίας.
Μικρά παιδιά και έφηβοι
«Σίγουρα επηρεάζει τη ψυχική υγεία. Από την άλλη βλέπουμε πόσα αρρωστημένα μυαλά έχουν αυτή την τάση της τρομολαγνείας και πόσο ελκύονται από την επιβολή εξουσίας, από τη δύναμη των όπλων και νιώθουν ότι είναι αήττητοι. Αυτό είναι κάτι αρρωστημένο», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κλινική ψυχολόγος, Ίλια Θεοτοκά, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με την κ. Θεοτοκά «ο κόσμος επηρεάζεται και κυρίως επηρεάζονται τα μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να κρατήσουμε μακριά από αυτές τις συζητήσεις. Επηρεάζονται οι έφηβοι που δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε μακριά καθώς μπαίνουν στο ίντερνετ και παρακολουθούν τα πάντα».
Δεν υπάρχει καμία πυρηνική υπευθυνότητα
Όπως είπε η ειδικός, αυτός ο φόβος επιδρά με διαφορετικό τρόπο στη ζωή των απλών ανθρώπων και μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στην κατάχρηση ουσιών.
«Βλέπουμε ανθρώπους να φοβούνται, να επηρεάζεται ο ύπνος τους, να επηρεάζεται η καθημερινή τους λειτουργικότητα. Μπορούμε να δούμε και άσκηση βίας εντός και εκτός τη οικογένειας λόγω αυτής της κατάστασης», είπε και πρόσθεσε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει η άρνηση και η αδιαφορία, η αγνόηση και η υποτίμηση κάποιων προβλημάτων.
Μιλώντας για την απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου η Ίλια Θεοτοκά σχολίασε ότι είμαστε πολύ ανώριμοι. «Αυτό που προέχει είναι η επιβολή της εξουσίας. Δεν υπάρχει καμία πυρηνική υπευθυνότητα. Όλο αυτό το κλίμα επηρεάζει τους ανθρώπους, δημιουργεί ένα αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης, επηρεάζει στο να επενδύσω στο μέλλον».
Η ίδια τόνισε ότι θα πρέπει να «είμαστε σε επαφή με την πραγματικότητα, να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να είμαστε σε επαφή με το εδώ και τώρα και να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να έχουν στόχους». Και όπως επισήμανε, θα πρέπει να εκπαιδεύουμε τα παιδιά να δουλεύουν για την ειρήνη στον κόσμο μας.
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)