Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Δριμεία κριτική για το νομοσχέδιο – «Οι ασθενείς θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη»
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από συνδικάτα της Υγείας και κόμματα της αντιπολίτευσης.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατατέθηκε χθες στη Βουλή με το υπουργείο Υγείας να δίνει κίνητρα και αντικίνητρα στους πολίτες για να εγγραφούν στο σύστημα, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα 15 ερωταπαντήσεις για τον «Προσωπικό Γιατρό για Όλους».
Μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει ως σημαντική τομή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από τα συνδικάτα του χώρου της Υγείας, καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της μια σειρά ανακοινώσεις – άρθρα κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Σε αυτά επισημαίνεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ έρχεται να εδραιώσει την υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας.
Δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση και υποχρεώνει τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προς όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων της υγείας, τα οποία ενισχύονται εις βάρος των μικρομεσαίων ιατρείων της γειτονιάς. Επίσης, τονίζεται ότι έρχεται να νομιμοποιήσει τις πελατειακές σχέσεις και τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια προς όφελος μιας μικρής ομάδας του μεγαλο-ιατρικού κατεστημένου μέσα και έξω από το ΕΣΥ.
Για τον προσωπικό γιατρό
Σε ανακοίνωση της ΕΙΝΑ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι: «»Καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό ιατρό ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας».
Με συντηρητικούς υπολογισμούς χρειάζονται 5.500 προσωπικοί γιατροί (11εκ κάτοικοι της χώρας δια 2000 πληθυσμό αναφοράς με βάση το ίδιο το ν/σ) και αυτοί την στιγμή υπάρχουν μόνο… 800 συμβεβλημένοι. Με λαθροχειρίες καλύπτουν κενά, αναθέτοντας στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας το ρόλο του προσωπικού γιατρού, χωρίς καμιά υλικοτεχνική προϋπόθεση. Με βάση το προσχέδιο νόμου αυτοί οι 5500 γιατροί θα πρέπει να απασχολούνται ΜΟΝΟ με αυτό το έργο τους επόμενους 5 -6 μήνες ώστε να κατορθώσουν να δουν έστω και από ΜΙΑ φορά τον πληθυσμό της λίστας τους!».
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι: «»Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό».
Θέλουν δηλαδή να εντάξουν και άλλες ειδικότητες στο σύστημα του προσωπικού γιατρού με εξευτελιστικές αμοιβές με το σύστημα capitation προσαρμοσμένο στις δημοσιονομικές ανάγκες –σφαγείο των κοινωνικών δαπανών. Οι δε προσωπικοί γιατροί θα είναι υπεύθυνοι για την εγγραφή των ασφαλισμένων! Δηλ. πρέπει να εντάξεις περισσότερο κόσμο για να έχεις μεγαλύτερη αμοιβή!».
Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
Με δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ.
«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλλει στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά θα ενισχύσει τους επιχειρηματίες υγείας και θα επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών. Η κυβέρνηση απαξιώνει τις δομές του ΕΣΥ και στη συνέχεια επικαλείται τις ελλείψεις τους και τα προβλήματά τους για να δώσει ευκαιρίες στην ιδιωτική αγορά.
Αντί για ενισχυμένα κίνητρα στελέχωσης των δημόσιων δομών με οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, το Υπουργείο Υγείας δίνει κίνητρα για να τις εγκαταλείψουν οι γιατροί και να συμβάλλονται ως ιδιώτες με το ΕΣΥ. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Που θα δημιουργήσει εμπόδια πρόσβασης στις αναγκαίες υπηρεσίες, θα αυξήσει την ιδιωτική δαπάνη και τις ανισότητες στην υγεία και θα ευνοήσει μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της διάγνωσης και της προνοσοκομειακής φροντίδας.
Ταυτόχρονα, με βάση το ν/σ, καταργείται η εκπροσώπηση των κοινωνικών φορέων και των εργαζομένων στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικοποιείται ο ελεγκτικός μηχανισμός του και προδιαγράφονται περικοπές κατοχυρωμένων δικαιωμάτων (πχ για την περίθαλψη ασθενών στο εξωτερικό).
«Συνδυασμός νεοφιλελευθερισμού και επιρροής συμφερόντων»
Ο συνδυασμός νεοφιλελευθερισμού και επιρροής συμφερόντων που χαρακτηρίζει και αυτό το κυβερνητικό νομοσχέδιο, βλάπτει σοβαρά την ΠΦΥ και τη Δημόσια Υγεία. Και δεν διασφαλίζει ούτε τη συναίνεση των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση κοινωνικών εταίρων.
Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την πολιτική βούληση ούτε το πολιτικό «κεφάλαιο» για να κάνει οτιδήποτε θετικό για το σύστημα υγείας και την κοινωνία. Μια νέα προοδευτική πλειοψηφία που θα υλοποιήσει το βασικό δίδαγμα της πανδημίας, δηλαδή την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, της ΠΦΥ και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, είναι πιο αναγκαία από ποτέ».
ΚΚΕ: Βαθαίνει η ιδιωτικοοικονομική και εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων
Σε άρθρο του Γιώργου Σιδέρη, υπεύθυνου του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, που φιλοξενείται και στη σελίδα της ΟΕΝΓΕ, τονίζεται ότι βαθαίνει η ιδιωτικοοικονομική και εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων.
«Στο πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αποτελεί τμήμα του κυβερνητικού σχεδίου για το «νέο ΕΣΥ», θεσπίζεται η λειτουργία απογευματινών – επί πληρωμή – χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία (άρθρο 44).
Τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο θα μειώσει τη λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία, θα βελτιώσει τους απαράδεκτους μισθούς των γιατρών και άλλων υγειονομικών, θα συμβάλει στα έσοδα των νοσοκομείων διότι θα αξιοποιούν τις ανεκμετάλλευτες υποδομές σε μέρες και ώρες που δεν εφημερεύουν.
Τα επιχειρήματα αυτά έχουν ως κοινό παρονομαστή την ενίσχυση των κανόνων της αγοράς για τη «λύση» των προβλημάτων των ασθενών, τα οποία γεννιούνται και αναπαράγονται ακριβώς από την πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών των δημόσιων μονάδων Υγείας», τονίζεται στο συγκεκριμένο άρθρο.
«Χειρότερο αντιλαϊκό αποτέλεσμα»
Στη συνέχεια σημειώνεται: «Παρουσιάζουν δηλαδή την αιτία ως λύση και χρησιμοποιούν τα ίδια αντιλαϊκά εργαλεία που θα έχουν το ίδιο και χειρότερο αντιλαϊκό αποτέλεσμα. Τέτοιας κατεύθυνσης μέτρα εφαρμόστηκαν απ’ όλες τις κυβερνήσεις, με τα επιχειρήματα του «εξορθολογισμού των δαπανών» και της «βιωσιμότητας» των μονάδων Υγείας, τα οποία διαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση.
Με τα απογευματινά – επί πληρωμή – χειρουργεία η κυβέρνηση της ΝΔ εμβαθύνει και εφαρμόζει μια ακόμα πλευρά ιδιωτικοοικονομικής και εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, η οποία δεν είναι καθόλου νέα. Την είχε εξαγγείλει η ίδια το 2019 (τα σχέδια αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού) αλλά είχε ήδη θεσμοθετηθεί από το 2002 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και παρέμεινε επί ΣΥΡΙΖΑ που «ξέχασε» να την καταργήσει».
Στο ίδιο άρθρο καταγγέλλεται ότι: «Η εξέλιξη αυτή είναι ενταγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των αστικών κομμάτων και στοχεύει στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενων επιχειρηματικών μονάδων, με δικά τους έσοδα, από την πώληση των εργασιών τους στα ασφαλιστικά ταμεία και άμεσα στους ασθενείς. Στόχος είναι να απεμπλακεί στον μεγαλύτερο βαθμό ο κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων προκειμένου να περισσέψει κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.
Τα απογευματινά ιατρεία – πάλι επί πληρωμή των ασθενών – στα δημόσια νοσοκομεία που φτιάχτηκαν επί ΠΑΣΟΚ και γιγαντώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέσπασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους χιλιάδες ασθενείς – πελάτες που τα επισκέφτηκαν (μόνο στον προϋπολογισμό του 2022 προβλέπονται περί τα 100.000.000 ευρώ έσοδα)».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις