Το Μνημόνιο Κατανόησης ΗΠΑ – Αρμενίας για τη Στρατηγική Πολιτική Πυρηνικής Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Αντονι Μπλίνκεν και Αραράτ Μιρζογιάν (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter), αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα στη διμερή εταιρική σχέση που θεσπίστηκε το 1997 όταν συνήφθη η συμφωνία για τη «συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας και ανταλλαγής τεχνικών πληροφοριών» και οι επακόλουθες συμφωνίες του 2007 και του 2017.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε:

«Κύριος στόχος αυτών των συναντήσεων είναι η επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αρμενίας, ώστε να μπορούμε να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, για να διατηρήσουμε τη συνεννόηση και τους τομείς συνεργασίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να το κάνουμε αυτό τώρα».

Αναφορικά με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ και Αρμενίας, ο κ. Μπλίνκεν είπε: «Αυτό ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας για τις ΗΠΑ και την Αρμενία. Νομίζω ότι ενισχύει τις διμερείς σχέσεις μας».

Το Μνημόνιο θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, παρέχοντας ευρύτερη πρόσβαση στους αρμένιους εμπειρογνώμονες πυρηνικής ενέργειας στις τελευταίες τεχνολογίες πυρηνικής ασφάλειας.

«Γιορτάζουμε την 30η επέτειο»

Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν είπε:

«Φέτος, γιορτάζουμε την 30ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, καταφέραμε να δημιουργήσουμε πολύ ισχυρές σχέσεις βασισμένες σε κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Σε αυτή τη σύνοδο, εστιάζουμε στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μας, τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, εξετάζοντας τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας στους τραπεζικούς και αμυντικούς τομείς, την πρόληψη της καταπολέμησης της διαφθοράς και πολλά άλλα».

Ο κ. Μιρζογιάν πρόσθεσε: «Εκτιμούμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις μας και την υποστήριξη για την ανάπτυξη του αρμενικού ενεργειακού τομέα. Είμαι περήφανος που υπογράφω εδώ το μνημόνιο κατανόησης για την Πολιτική Πυρηνικής Συνεργασίας μας».

Και κατέληξε: «Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη συνεργασία μας με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Συνεργασία για την ενεργειακή ασφάλεια

Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αρμενία υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την Πολιτική Πυρηνική Συνεργασία (NCMOU), που μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία, ακολουθώντας τα κέρδη που σημειώθηκαν σε σχέση με τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Αρμενίας, αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Και προσθέτει: Αυτό το ΜΣ βελτιώνει τη συνεργασία μας για την ενεργειακή ασφάλεια και ενισχύει τις διπλωματικές και οικονομικές μας σχέσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αρμενία διατηρούν μακροχρόνια συνεργασία σε όλο το εύρος της σχέσης μας, μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας, του εμπορίου και της μη διάδοσης.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μας στον τομέα της μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας θα ενισχύσει τη στρατηγική διμερή μας σχέση και θα έχει ευρείες θετικές επιπτώσεις στον τρόπο συνεργασίας μας.

Τα Μνημόνια για την Πυρηνική Συνεργασία

Τα Μνημόνια Συνεργασίας για την Πυρηνική Συνεργασία είναι διπλωματικοί μηχανισμοί που ενισχύουν και επεκτείνουν τους στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας χώρας εταίρου, παρέχοντας ένα πλαίσιο συνεργασίας και μια αμοιβαία ευθυγραμμισμένη προσέγγιση για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, σε πολιτικά πυρηνικά ζητήματα και για τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων από την κυβέρνηση, τη βιομηχανία, τα εθνικά εργαστήρια και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Πηγή: state.gov, sozcu.com.tr, armenpress.am, echedoros-a.gr,