Οι αμβλώσεις στην ΕΕ: Οι δύο χώρες που τις απαγορεύουν – Ποια η άποψη των πολιτών
Η Μάλτα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ με πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, ενώ η Πολωνία επέβαλε αμφιλεγόμενα σχεδόν πλήρη απαγόρευση το 2020.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι γυναίκες επιτρέπεται νόμιμα να κάνουν έκτρωση κατόπιν αιτήματος, ενώ η Μάλτα είναι το μόνο κράτος της ΕΕ που απαγορεύει πλήρως τη διαδικασία.
Στην Πολωνία, ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο αναίρεσε το δικαίωμα των γυναικών να διακόπτουν την εγκυμοσύνη το 2020, αποφασίζοντας ότι οι γυναίκες μπορούν να υποβάλλονται σε άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή τους.
Η συζήτηση για τις αμβλώσεις επανήλθε στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα μετά την αναφορά ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σχεδίαζε να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο, η οποία νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα το 1973.
Το προσχέδιο γνωμοδότησης της συντηρητικής πλειοψηφίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, που διέρρευσε στα ΜΜΕ, δείχνει πως έχει ήδη διεξαχθεί ψηφοφορία με την οποία ανατρέπεται η ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico.
Το Ανώτατο Δικαστήριο και ο Λευκός Οίκος απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα.
Ακολουθεί μια ανάλυση των δικαιωμάτων άμβλωσης – και της στάσης απέναντί τους – στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Πότε θεμελιώθηκε το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση ανά χώρα
Το χρονολόγιο των δικαιωμάτων άμβλωσης στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα στην έκτρωση το 1979, ενώ ακολούθησε η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Βόρειο Ιρλανδία.
Στο παρακάτω διάγραμμα μάλιστα βλέπουμε την άποψη που έχει κάθε χώρα για την έκτρωση (το 2021).
Το ροδακινί χρώμα σημαίνει πως οι άνθρωποι συμφωνούν με την άποψη η γυναίκα να υποβάλλεται σε έκτρωση όποτε εκείνη το αποφασίσει, το σομόν σημαίνει να γίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , το γρι…»δεν ξέρω ή δεν έχω κάποια προτίμηση» και το μωβ… να μην επιτρέπεται παρά μόνο αν η γυναίκα βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σύμφωνα λοιπόν με τον παρακάτω πίνακα, πρώτη χώρα που συμφωνεί σε συντριπτική πλειοψηφία στο δικαίωμα της γυναίκας να κάνει έκτρωση όποτε το θελήσει εκείνη είναι η Σουηδία. Η χώρα που πιστεύει το αντίθετο είναι η Μαλαισία.
- Μεξικό: Αρνείται πως περνούν κινεζικά προϊόντα προς ΗΠΑ, Καναδά
- Είδη πολυτελείας: Επιβραδύνονται οι πωλήσεις σε όλον τον κόσμο εκτός από την Ιαπωνία
- Ρωσία: Δύο πύραυλοι και 27 drones καταρρίφθηκαν στο Κουρσκ
- Αντάνι: Υποβαθμίζει την δίωξη για δωροδοκία ο ινδικός κολοσσός
- Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν – Τραυματίστηκε ο διευθυντής του
- Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποβαθμίζει την έρευνα σχετικά με τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων