ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει η… Ομπρέλα και για το ΚΙΝΑΛ
«Σε μια ισότιμη βάση, η αριστερή και προοδευτική αντιπολίτευση να αποκτήσει κοινό βηματισμό και να διεκδικήσει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία», είναι η πρόσκληση του Πάνου Σκουρλέτη.
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Ομολογουμένως εξέπληξε. Και ανακατεύει την πολιτική τράπουλα. Το γεγονός πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, αποτιμά θετικά την τελευταία τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ μέσω του Νίκου Ανδρουλάκη, που μίλησε για το αίτημα των εκλογών, είναι ένα νέο δεδομένο.
«Είναι επιβεβλημένο σήμερα να υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα εξόδου από τη σημερινή κρίση. Πάνω σε μια ισότιμη βάση, η αριστερή και προοδευτική αντιπολίτευση να αποκτήσει κοινό βηματισμό και να διεκδικήσει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία», είπε ο Σκουρλέτης, που επίσης είναι εκ των ηγετικών στελεχών της Ομπρέλας.
Και αυτό το τελευταίο επίσης έχει τη σημασία του αφού το εν λόγω διατασικό ρεύμα δεν έχει και την πιο θετική άποψη για τις συγκλίσεις ή για μια απλή αθροιστική πολιτική συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ. Ας μην ξεχνούμε πως αμέσως μετά το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ένας ακόμη εκ των κορυφαίων της Ομπρέλας, ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, καυτηρίασε τη θέση του ΚΙΝΑΛ και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη για το πώς «διάβασε» τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, ενώ έφτασε το «θερμό επεισόδιο» να έχει απάντηση και ανταπάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Η Ομπρέλα, λοιπόν, δεν εγγράφεται σε όσους βλέπουν τα της προοδευτικής διακυβέρνησης χωρίς αστερίσκους και όρους.
Νέα δεδομένα
Πάντως η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε τα νέα δεδομένα. Και πριν από τον Πάνο Σκουρλέτη προηγήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που επίσης χαιρέτισε την εκλογική στροφή του ΚΙΝΑΛ, τουλάχιστον όπως την καταγράφουν στην Κουμουνδούρου – επίσης ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανήκει στην Ομπρέλα και αυτό έχει τη σημασία του.
Διαμορφώνεται όμως ένα νέο σκηνικό στα εσωτερικά της τάσης, όπως γράφτηκε, ακόμη και απόσυρση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τα ηνία των 53; Οχι. Οπως λέει πεπειραμένο στέλεχος των «παλαιών», ο Σκουρλέτης χαιρέτισε τη «στροφή Ανδρουλάκη» ως επιβεβαίωση πως «η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να συνεχιστεί», ενώ όπως λέει είναι μια σαφής τοποθέτηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ που κινείται πια μακριά από τις ίσες αποστάσεις εναντίον των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και που γίνεται κάτω από την πίεση της πραγματικότητας.
Πολλοί παλαιοί στην Κουμουνδούρου θυμίζουν εξάλλου τη στάση του ΚΙΝΑΛ, που στην πρόταση μομφής είχε ψηφίσει υπέρ της χωρίς να ζητά ταυτόχρονα εκλογές. Πάντως, πιο πεπειραμένοι των εσωτερικών διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως η Ομπρέλα είναι ικανοποιημένη με την Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου του κόμματος και στο σκέλος των συμπορεύσεων βλέπουν πως τα ανοίγματα αποσαφηνίζονται επαρκώς:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να περιλάβει όσους και όσες εμπνέονται από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς: από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 1-1-4, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη δημοκρατική έκρηξη του ’81, παρά τις όποιες αντιφάσεις της. Το «Νέο Εμείς» περιλαμβάνει ανθρώπους με διαφορετικές παραδόσεις, ανθρώπους από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο», αναφέρει η συνθετική Πολιτική Απόφαση που τα χωράει όλα.
Βολές Τσίπρα
Και χθες, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας (Alpha) επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές, λέγοντας πως τον φοβίζει η επόμενη ημέρα αφού η κυβέρνηση κινείται «χωρίς λογισμό», ενώ μίλησε εκ νέου για την «ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης με κοινωνικό πρόσημο», χωρίς όμως να κατονομάζει τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.
Επέμεινε δε στα ενεργειακά των ημερών λέγοντας πως πρέπει να μπει κόφτης στα κέρδη, είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έπειτα από εννέα μήνες αισχροκέρδειας φαίνεται ότι βρήκε τα λεφτόδεντρα», τόνισε πως «είναι λάθος ότι η ΔΕΗ λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρεία», ενώ προανήγγειλε πως σε μια ενδεχόμενη διακυβέρνησή του θα υπάρχει σχεδιασμός ώστε «το Δημόσιο να επανακτήσει την ηγεμονία των κινήσεων στη ΔΕΗ και το «Δ» του τίτλου να είναι όντως Δημόσιο».
Τέλος, κατέληξε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να απαιτήσει στις ΗΠΑ να μη δώσουν F-16 στην Τουρκία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις