Ρωσία: Οι Πεσκόφ, οι δυτικές κυρώσεις και η χλιδή της Μόσχας
Στη λίστα των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων συμπεριλαμβάνονται όλα τα ενήλικα μέλη της οικογένειας του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Τα ερωτήματα για την περιουσία και τον πολυτελή τρόπο ζωής τους προϋπήρχαν
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Πάλαι ποτέ γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα, έμπιστος του Βλαντίμιρ Πούτιν εδώ και πάνω μια 20ετία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, θεωρείται από τους πιο ισχυρούς στους «διαδρόμους» εξουσίας στη Μόσχα.
Φαινομενικά ατσαλάκωτος, ο διπλωμάτης με σήμα κατατεθέν το παχύ μουστάκι και το σαρδόνιο χαμόγελο είναι άλλωστε ο «άνθρωπος του προέδρου».
Η αποστολή του φαίνεται μάλιστα ότι δεν περιορίζεται μόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι, όπου όλο και πιο συχνά κάνει σχεδόν ατάραχος το «άσπρο μαύρο» -όπως τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία– πολλές φορές με ωμό κυνισμό.
Το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο ρωσικής ανάμιξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, όταν αποκαλύφθηκε ότι στις αρχές εκείνης της χρονιάς υπήρχε επικοινωνία με τον προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, για τα σχέδια κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στη Μόσχα.
Φέτος, σχεδόν αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βρέθηκε στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων.
Οι ΗΠΑ τον χαρακτήρισαν «τον κύριο προπαγανδιστή της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Τώρα στο έκτο πακέτο αντιμέτρων που εξετάζει η ΕΕ κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβάνονται η σύζυγος και τα δύο ενήλικα παιδιά του «δεξιού χεριού» του Πούτιν.
Είχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, στις αρχές Μαρτίου, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να υπογραμμίζει τον «πολυτελή τρόπο ζωής» τους, «που δεν συνάδει με τον μισθό δημοσίου υπαλλήλου που λαμβάνει ο Πεσκόφ και πιθανότατα βασίζεται στον παράνομο πλούτο των διασυνδέσεων με τον Πούτιν».
Τα ερωτήματα για την περιουσία της οικογένειας του προεδρικού εκπροσώπου δεν είναι πάντως καινούργια. Εδώ και χρόνια είχε σηκωθεί για το θέμα «σκόνη».
Το ακριβές ύψος της περιουσίας τους, το εύρος της και ο τρόπος απόκτησής της παραμένουν επί της ουσίας ασαφή.
View this post on Instagram
Τατιάνα Αλεξάντροβνα Νάβκα
Γεννημένη επί ΕΣΣΔ στο Ντνίπρο -σήμερα τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας- η 47χρονη Τατιάνα είναι η τρίτη κατά σειρά σύζυγος του 54χρονου Πεσκόφ.
Για την ίδια ήταν ο δεύτερος γάμος.
Παντρεύτηκαν σχεδόν αμέσως μετά την οριστικοποίηση του δεύτερου διαζυγίου του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, τον Αύγουστο του 2015, ενώ είχαν ήδη αποκτήσει το 2014 μια κόρη, τη Νάντια.
Για τον Πεσκόφ ήταν το πέμπτο παιδί, για την Τατιάνα το δεύτερο.
Ο γάμος τους προκάλεσε μέγα ντόρο με το πανάκριβο ρολόι, αξίας άνω των 37 εκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 620.000 δολάρια) που φορούσε ο γαμπρός και με τον μήνα του μέλιτος στο μεγαλύτερο και πολυτελέστερο ιστιοπλοϊκό στον κόσμο, το «Γεράκι της Μάλτας», η ενοικίαση του οποίου στοίχισε 26 εκατομμύρια ρούβλια την εβδομάδα.
Αυτή δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που απασχολούσε τη δημοσιότητα το ζεύγος…
View this post on Instagram
Υπήκοος Λευκορωσίας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και από την περασμένη δεκαετία της Ρωσίας -με τα χρώματα της οποίας έγινε χρυσή Ολυμπιονίκης στο καλλιτεχνικό πατινάζ το 2006- η Τατιάνα ήταν επισήμως μέχρι το 2015 και για περίπου μια δεκαετία κάτοικος των ΗΠΑ, όπου και προπονούνταν.
Εκεί, μαζί με τον πρώτο σύζυγο και προπονητή της είχαν αγοράσει διάφορα ακίνητα, ανάμεσά τους ένα λοφτ στο συγκρότημα Trump Parc του Ντόναλντ Τραμπ, δίπλα στο Σέντραλ Παρκ, στο Μανχάταν.
Αν και το ζευγάρι χώρισε το 2010, συνέχισαν να κάνουν κοινή φορολογική δήλωση στην αμερικανική φορολογική αρχή IRS, εξασφαλίζοντας σημαντικές μειώσεις φόρου και επιδόματα.
View this post on Instagram
Όπως ανέφερε παλαιότερο δημοσίευμα του Guardian, η Τατιάνα είχε τουλάχιστον έως και το 2019 ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις στις ΗΠΑ, όχι μόνο για φοροδιαφυγή, αλλά και για αδήλωτα εισοδήματα και τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Στο μεσοδιάστημα, είχε πουλήσει κακήν-κακώς όλα τα ακίνητα στις ΗΠΑ έως το 2016, αφότου ρωσικά ΜΜΕ αποκάλυψαν την ύπαρξή τους και τα Panama Papers κατονόμασαν την Τατιάνα ως ιδιοκτήτρια offshore εταιρείας στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.
Η Carina Global Assets Ltd ιδρύθηκε το 2014 και ρευστοποιήθηκε το επόμενο έτος.
Στα έγγραφα που διέρρευσαν, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιγράφου του διαβατηρίου της Τατιάνα, αναφερόταν ότι σκοπός της εταιρείας ήταν να «αγοράσει επενδύσεις χαρτοφυλακίου επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία προς όφελος του δικαιούχου της».
View this post on Instagram
Η ίδια δήλωσε άγνοια για το θέμα, αρνούμενη ότι «είχα ποτέ offshore εταιρείες ή λογαριασμούς στο εξωτερικό» -αν και σύμφωνα με έρευνα της Guardian, είχαν ανοίξει επίσης το 2014 στο όνομά της τρεις τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία, σε δολάρια, ευρώ και ρούβλια.
Ήταν την ίδια χρονιά που η Τατιάνα αγόρασε -εν μέσω «θολών», σύμφωνα με τον Guardian, διαδικασιών- ένα μέγαρο στη Ρουμπλιόφκα: το πολυτελές δασώδες προάστιο της Μόσχας όπου ζει η ρωσική ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Πούτιν.
Σήμερα, όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η Τατιάνα Νάβκα έχει περιουσία άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σε αυτή, εκτός από την προαναφερθείσα έπαυλη, συγκαταλέγονται ένα διαμέρισμα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη Μόσχα «που της παραχωρήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση» ως ανταμοιβή για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Τορίνο, καθώς και ένα διαμέρισμα στη Γιάλτα, στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.
Έχει επίσης τη δική της σχολή πατινάζ και συμμετέχει σε παραστάσεις σε διάφορα γκαλά.
View this post on Instagram
Στο παρελθόν, είχε εκπομπή στο κρατικό κανάλι της Ρωσίας. Ήταν επίσης το κεντρικό πρόσωπο σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες, ακόμη και για γιαούρτια.
Σήμερα, με πάνω από 1,3 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, η Τατιάνα θεωρείται influencer.
«Δουλεύω πολύ καιρό. Κερδίζω χρήματα και πληρώνω φόρους για αυτά. Όλα τα άλλα είναι προσωπική μου υπόθεση», είχε πει το 2019 μέσω email στον Guardian.
Ούτε αυτή, ούτε ο σύζυγός της -προσέθεσε- είχαν «επαγγελματική σχέση» με κάποιον από τους «μεγάλους επιχειρηματίες» της Ρωσίας.
Προφανώς την ίδια θέση έχει και τώρα, που βρίσκεται στο στόχαστρο αμερικανικών, βρετανικών και οσονούπω και ευρωπαϊκών κυρώσεων.
View this post on Instagram
Ελιζαβέτα Ντμιτριγιέβνα Πεσκόβα
Ταξίδια, γυμναστική, βραδινές έξοδοι, λουσάτες εμφανίσεις -κάποιες επαγγελματικές- ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές.
Ο λογαριασμός στο Instagram της 24χρονης Λίζα, της μεγαλύτερης κόρης του Πεσκόφ, είναι γεμάτη με στιγμιότυπα μιας ανέμελης ζωής στα πλούτη.
Πλέον, έχει σταματήσει να τον λειτουργεί.
Πριν συμβεί αυτό, είχε προκαλέσει… εγκεφαλικά στον πατέρα της και στο υπόλοιπο Κρεμλίνο, όταν την επομένη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέβασε ένα live story (διαδικτυακής «ζωής» μόνο μιας ημέρας) γράφοντας σε μαύρο φόντο στο σύνθημα «Όχι στον πόλεμο».
Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, το μήνυμα είχε διαγραφεί.
She has now deleted it 🤷🏼♀️ https://t.co/MfScSp4bIb
— Mary Ilyushina (@maryilyushina) February 25, 2022
Η τελευταία ανάρτησή της ήταν στις 12 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν απαγορευτεί το Instragram στη Ρωσία, με το πολιτικά… ακίνδυνο σχόλιο «Ειρήνη» δίπλα σε ένα QR code, με το οποίο ανακατεύθυνε τους 251.000 ακολούθους της στον λογαριασμό της στο Telegram.
Καρπός του δεύτερου γάμου του Πεσκόφ, μεγαλωμένη κυρίως από τη μητέρα της στη Γαλλία, όπου σπούδασε στα καλύτερα σχολεία, η Λιζ δηλώνει «πολίτης του κόσμου».
Τα τελευταία χρόνια πάντως έχει την έδρα της στη Ρωσία, όπου έκανε μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις (η διατριβή της αφορούσε στον αντίκτυπο που έχουν Τούρκοι και Ιρανοί λομπίστες στην αμερικανική εξωτερική πολιτική), έχει ιδρύσει μια εταιρεία επικοινωνίας και διευθύνει το Ίδρυμα για την Ανάπτυξη Ρωσο-γαλλικών Ιστορικών Πρωτοβουλιών.
«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι έχω περισσότερες ευκαιρίες από άλλους, γιατί φυσικά δεν προέρχομαι από μια απλή οικογένεια», παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή της.
«Αλλά, ξέρετε, χωρίς μυαλό δεν μπορείς να τις αξιοποιήσεις»…
View this post on Instagram
Οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της, στις αρχές Μαρτίου, της γύρισαν το «μάτι».
«Το να κατηγορείς την οικογένεια είναι παραφροσύνη», έγραψε σε μία οργισμένη ανάρτηση στο Telegram.
«Είναι παράνοια η επιβολή κυρώσεων σε ενήλικα παιδιά, που έχουν εδώ και πολύ καιρό την προσωπική (ειδικά ένα νεαρό κορίτσι!) και την επαγγελματική ζωή τους».
Έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και «ακραίο μίσος προς οτιδήποτε ρωσικό».
«Θα ήθελα να συστήσω στους Αμερικανούς πολιτικούς να δώσουν προσοχή στα παιδιά εκείνων που πολέμησαν στο Βιετνάμ, που βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία και, φυσικά, να μην ξεχάσουν τις [πυρηνικές βόμβες] «Little Boy» και «Fat Man», [ καθώς και] Κορέα, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν», έγραψε.
«Θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαι περήφανη που είμαι Ρωσίδα».
Ήταν αυτή η ιδιότητά της άλλωστε, όπως και το γεγονός ότι είναι η κόρη του Πεσκόφ, που της άνοιξε «κερκόπορτα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δουλεύοντας για ένα διάστημα έως το 2019 ως ασκούμενη στο γραφείο του Γάλλου -ακροδεξιού και φιλορώσου- πρώην ευρωβουλευτή Εμερίκ Σομπράντ.
View this post on Instagram
Χάρη στη φοιτητική της ταυτότητα εν τω μεταξύ έκανε ταξίδια στο Παρίσι ακόμη και το 2020 κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν τα σύνορα της ΕΕ ήταν κλειστά, προκαλώντας την αγανάκτηση συμπατριωτών της με τις τότε αναρτήσεις της στο Instragram.
Δεν ήταν καν η πρώτη φορά.
Στο παρελθόν έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ομοφοβικά σχόλια, μιλώντας κατά των ομόφυλων ζευγαριών που υιοθετούν παιδιά και δείχνουν στοργή δημόσια.
Πιάστηκε να έχει κάνει λογοκλοπή σε ένα άρθρο που έγραψε για την εκπαίδευση στην ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes.
Αντιμετωπίστηκε με χλεύη όταν, ούσα ακόμη φοιτήτρια marketing στη Γαλλία, μετείχε σε επίσκεψη επίσημου κλιμακίου σε ναυπηγείο στην Κριμαία για να προωθήσει την «πατριωτική επιχείρηση», λέγοντας στους εργάτες πως «καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή».
View this post on Instagram
Περίπου την ίδια εποχή, προ πενταετίας, είχε σπεύσει να σώσει με την παρουσία της από την πλήρη αποτυχία ένα «συμβούλιο μπλόγκερ» που είχε οργανώσει η ρωσική Κάτω Βουλή.
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα είχαν αρνηθεί να παραστούν.
«Οι δυτικές χώρες απλώς δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί το ρωσικό σύστημα», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Business Insider, σχολιάζοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν την έχουν επηρεάσει οικονομικά. Το ίδιο πιστεύει και για τη ρωσική ελίτ.
«Πιστεύουν ότι θα έχουν αντίκτυπο, όμως αυτή είναι μια πολύ μεγάλη αυταπάτη».
Προσωπικά «είμαι αναστατωμένη γιατί θα ήθελα να ταξιδέψω, αγαπώ τις διαφορετικές κουλτούρες», είχε πει.
Τώρα, με τις επικείμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της και με τη μητέρα της στη Γαλλία -μαζί με τον Ντένις, το μικρότερο από τα δύο αμφιθαλή αδέλφια της- η αναστάτωση θα είναι πολλαπλή.
Νικολάι Ντμίτριεβιτς Πεσκόφ
Γεννημένος στη Μόσχα το 1990, ο 32χρονος Νικολάι είναι ο πρωτότοκος του Πεσκόφ, από τον πρώτο γάμο.
Μετά το διαζύγιο των γονιών του, μετακόμισε μαζί με τη μητέρα του στη Βρετανία, όπου έλαβε ιδιωτική εκπαίδευση στο σπίτι.
Συχνά χρησιμοποιεί το επίθετο Τσολς του Άγγλου πατριού του.
Λίγο πριν κλείσει τα 20 -όπως ανέφερε ότι ανακάλυψε κατόπιν έρευνας ο νυν φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι– o γιος του Πεσκόφ καταδικάστηκε σε 15μηνη φυλάκιση για δύο επιθέσεις κατά εφήβων, με στόχο την κλοπή κινητού τηλεφώνου και χρημάτων.
Στο δικαστήριο, ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι ο Νικολάι είχε εκδιωχθεί από την οικογένειά του σε ηλικία 16 ετών και αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού και επιθετικής συμπεριφοράς.
Μετά την αποφυλάκισή του, πήγε στη Ρωσία.
Εκεί υπηρέτησε στις Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων.
Τον Μάιο του 2012 συμμετείχε μάλιστα στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
Έπειτα, για ένα μικρό διάστημα δούλεψε στο δίκτυο Russia Today.
Έκτοτε, το μοναδικό επάγγελμα που έχει αναφέρει είναι διευθυντής δημιουργικού στο AMC Fight Knights, που διοργανώνει αγώνες, κάθε λογής σόου και διαγωνισμούς.
Το 2016, φέρεται να βρέθηκε στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας για τον ξυλοδαρμό της γιαγιάς του, μιας 71χρονης συνταξιούχου.
Η υπόθεση όμως έκλεισε χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.
Στο μεσοδιάστημα, ο Νικολάι απέκτησε παιδί και χώρισε -ορισμένοι στο λογαριασμό του στο Facebook τον βρίζουν ότι δεν πληρώνει διατροφή.
Ο ίδιος ζει πάντως μια πλουσιοπάροχη ζωή.
Έχει ένα πανάκριβο διαμέρισμα στο κέντρο της Μόσχας.
Λάτρης της ιππασίας, έχει το δικό του άλογο.
Το προφίλ του στο Facebook (όπου χρησιμοποιεί το επίθετο του πατριού του) είναι γεμάτο με φωτογραφίες από ιπποδρομίες, με ακριβά αυτοκίνητα, σε δεξιώσεις και εξόδους, από ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Σε αρκετές είναι μαζί με τα ετεροθαλή αδέλφια του, και από τους δύο γονείς του.
Συνήθως, αναφέρεται, ταξιδεύει με ιδιωτικά αεροσκάφη και γιοτ.
Από τον περασμένο Μάρτιο πάντως είναι στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Τώρα, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων.
«Λοιπόν ναι», έγραφε το 2017 ο Ναβάλνι. «Από το 2015 δεν έχει δουλέψει πουθενά».
«Δεν εργάζεται, αλλά αγοράζει διαμερίσματα, Range Rovers, Ferrari, Tesla, ρολόγια, ταξιδεύει, ιππεύει άλογα όλη την ημέρα. Ξέρουμε πώς ονομάζεται αυτό το επάγγελμα: ο γιος ενός διεφθαρμένου μπαμπά. Στη Ρωσία, αυτή είναι πρακτικά μια δημόσια θέση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις