«Κάτω τα χέρια από τα κορμιά μας»
Συνεχίζεται ο σεισμός στις ΗΠΑ μετά τη διαρροή προσχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που σταματά να αναγνωρίζει την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα.
Την προειδοποίηση την απηύθυνε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν: αν η απόφαση που αναμένεται να εκδώσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου για τις αμβλώσεις το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποδειχθεί σύμφωνη με το προσχέδιο της γνωμοδότησης της συντηρητικής πλειοψηφίας που διέρρευσε προχθές στο Politico προκαλώντας πραγματικό σεισμό στη χώρα, αν το Δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση που είχε λάβει το 1973 στην υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ και πάψει να αναγνωρίζει την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα, τότε θα κινδυνεύσουν πολλά ακόμη δικαιώματα που οι Αμερικανοί θεωρούν σήμερα δεδομένα – συμπεριλαμβανομένων της αντισύλληψης και του γάμου ομοφύλων.
Είναι ένας φόβος κοινός σε πολλούς νομικούς στις ΗΠΑ και ένα επιπλέον κίνητρο για τις χιλιάδες Αμερικανίδες που έχουν βγει τα τελευταία 24ωρα στους δρόμους, από την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λος Αντζελες και το Σιάτλ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τα κορμιά μας» και «Δεν πάμε πίσω». Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως μια ξεκάθαρη πλειοψηφία των Αμερικανών, το 54%-61%, αντιτίθεται στην ανατροπή της απόφασης Ρόου εναντίον Ουέιντ, οι Δημοκρατικοί φιλοδοξούν να επιβάλουν αυτή τη διένεξη στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
«Καμία πολιτεία δεν θα δημιουργήσει ή επιβάλει κανένα νόμο που θα περιορίσει τα προνόμια ή τις προστασίες των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε θα στερήσει καμία πολιτεία από κανέναν άνθρωπο τη ζωή του, την ελευθερία του ή την περιουσία του χωρίς τήρηση της νομιμότητας»: σε αυτό το κομμάτι της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος βασίστηκαν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973 προκειμένου να αναγνωρίσουν ως συνταγματικό δικαίωμα την άμβλωση, στο ίδιο κομμάτι βασίστηκε και ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, ως εκπρόσωπος της συντηρητικής πλειοψηφίας στο σημερινό Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου να γράψει στο προσχέδιο της γνωμοδότησης που διέρρευσε ότι η Ρόου εναντίον Ουέιντ ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής» και «πρέπει να ανατραπεί», αφήνοντας ελεύθερη την κάθε πολιτεία να αποφασίζει αν θα επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.
«Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση», «κανένα τέτοιο δικαίωμα δεν προστατεύεται εμμέσως από οποιαδήποτε συνταγματική διάταξη», έγραψε ο Αλίτο. Η 14η Τροπολογία έχει χρησιμεύσει ως αιτιολόγηση για «κάποια δικαιώματα που δεν αναφέρονται στο Σύνταγμα», αναγνώρισε, τα δικαιώματα αυτά ωστόσο πρέπει να έχουν «βαθιές ρίζες» στην αμερικανική ιστορία και την παράδοση. Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα είχε επικαλεστεί ο Αλίτο και το 2015, εκφράζοντας γραπτώς τη διαφωνία μιας μειοψηφίας, τότε, του Ανώτατου Δικαστηρίου στην απόφαση με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στον γάμο μεταξύ ομοφύλων. Οι ισορροπίες ήταν όμως τότε διαφορετικές στο Σώμα, ο Τραμπ δεν είχε ακόμα εκλεγεί πρόεδρος, για να διορίσει στη συνέχεια τρεις υπερσυντηρητικούς δικαστές σε αυτό εδραιώνοντας μια συντηρητική πλειοψηφία 6-3.
Ο ίδιος ο Αλίτο βέβαια φρόντισε να διαχωρίσει την άμβλωση από άλλα δικαιώματα με το επιχείρημα πως η πρώτη καταστρέφει εκείνο που η Ρόου αποκαλούσε «δυνητική ζωή». «Τίποτα σε αυτή τη γνωμοδότηση δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως αμφισβήτηση προηγούμενων που δεν αφορούν την άμβλωση», έγραψε. Πολλοί παρατηρητές, ωστόσο, θεωρούν πως προσέφερε με τον τρόπο του έναν οδικό χάρτη για μελλοντικές προσπάθειες εξουδετέρωσης άλλων εγγυημένων ελευθεριών.
«Ο πιο εύκολος στόχος είναι η αντισύλληψη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ Σέπερ, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, αναφερόμενη σε ένα δικαίωμα κατοχυρωμένο από το 1965. «Η αρχή πιθανώς θα γίνει από το χάπι της επόμενης μέρας. Εύκολος στόχος είναι όμως και ο γάμος μεταξύ ομοφύλων, αφού αναγνωρίστηκε μόλις πρόσφατα από το Ανώτατο Δικαστήριο», πρόσθεσε.
Η διαρροή του προσχεδίου της γνωμοδότησης της συντηρητικής πλειοψηφίας στο Ανώτατο Δικαστήριο έθεσε, για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες, τον πόλεμο στην Ουκρανία σε δεύτερο πλάνο στα αμερικανικά Μέσα φέρνοντας εκ νέου στην επιφάνεια τον βαθύ διχασμό των ΗΠΑ. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί πράγματι, στην τελική του απόφαση, υπέρ του Μισισίπι αναγνωρίζοντας το δικαίωμά του να απαγορεύσει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις από τις 15 εβδομάδες κύησης, εκτιμάται ότι 26 αμερικανικές πολιτείες μπορεί να περιορίσουν / απαγορεύσουν άμεσα τις αμβλώσεις.
Η θρησκευτική Δεξιά βλέπει να προδιαγράφεται μια ιδεολογική και δικαστική νίκη για την οποία αγωνίζεται εδώ και χρόνια. Και με τον τραμπισμό να παραμένει κυρίαρχη ιδεολογία στους Ρεπουμπλικανούς (ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζ. Ντ. Βανς, επικράτησε άνετα προχθές στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών για την έδρα του Οχάιο στη Γερουσία), ορισμένοι στο κόμμα ονειρεύονται ήδη μια απαγόρευση των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Μόνο που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επτά στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν πως η άμβλωση είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την έγκυο και τον γιατρό της. Και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα ισχυρό όπλο για τους Δημοκρατικούς στη μάχη τους να διατηρήσουν, ή μάλλον να ενισχύσουν σημαντικά, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουν να κατοχυρώσουν νομοθετικά το δικαίωμα στην άμβλωση, τον έλεγχό τους στη Βουλή και τη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για την ανανέωση του Κογκρέσου.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη