Ρωσικά ΜΜΕ: Η Ουκρανία θα διαλυθεί – Τη διεκδικούν Πολωνία, Ουγγαρία και Ρουμανία
Στη διάλυση της Ουκρανίας αναφέρονται ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα προβλέψεις ρώσων και φιλορώσων ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι κάνουν λόγο για τον διαμοιρασμό των εδαφών της ανάμεσα στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, μετά την ολοκλήρωση της «ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης».
- Ένας απρόσμενος επισκέπτης: Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου
- Χάκερ της φωτοσύνθεσης δημιούργησαν την πατάτα της κλιματικής αλλαγής
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Ο γερουσιαστής Σεργκέι Τσέκοφ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ότι τμήματα της Ουκρανίας θα ήθελαν να επανενωθούν με την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, ενώ μίλησε για προσπάθεια της Πολωνίας να ανακτήσει εδάφη που θεωρούσε δικά της.
«Κατάφωρη αχαριστία»
Η Ουκρανία άρχισε να καταρρέει ως αποτέλεσμα της κατάφωρης αχαριστίας απέναντι στη Ρωσία, η οποία στην πραγματικότητα δημιούργησε αυτό το κράτος, ανέφερε ο Σεργκέι Τσέκοφ, μιλώντας στη ρωσική ιστοσελίδα Lenta.ru.
«Καταστρέφεται μπροστά στα μάτια μας, γιατί οι άνθρωποι που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας είναι διαφορετικοί. Στην ανατολή σκέφτονται ένα πράγμα, στη δύση άλλο, στο κέντρο ένα τρίτο, στο νότο ένα τέταρτο. Και αντί να καταλάβουν ότι η Ουκρανία είναι ποικιλόμορφη, πολυεθνική, εισήγαγαν μια αντιρωσική πολιτική, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Τσέκοφ, ένα δυσμενές μέλλον περιμένει την Ουκρανία καθώς ούτε η Κριμαία ούτε το Ντονμπάς θα επιστρέψουν στη χώρα. Επιπλέον, τα εδάφη που ελέγχονται επί του παρόντος από τον ρωσικό στρατό ενδέχεται και αυτά να μην επιστρέψουν.
Οι διεκδικήσεις
Αλλες χώρες διεκδικούν επίσης τα εδάφη της Ουκρανίας. Η Πολωνία στους χάρτες της σχεδιάζει την πόλη Λβιβ ως πολωνική, και η Βολινία (χάρτης, κάτω) επίσης θεωρείται πολωνική επικράτεια.
(Η Βολινία είναι ιστορική περιοχή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ της νοτιοανατολικής Πολωνίας, της νοτιοδυτικής Λευκορωσίας και της δυτικής Ουκρανίας).
|
Με το κίτρινο χρώμα σημειώνεται η περιοχή της Βολινίας και νοτιότερα το Λβιβ (χάρτης από Wikimedia)
Σίγουρα, αν παρουσιαστεί η ευκαιρία, η Πολωνία θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα εδάφη που αρχικά θεωρούσε δικά της και η Ουγγαρία δεν θα πάρει την Υπερκαρπαθία, η ίδια η Υπερκαρπαθία (χάρτης, κάτω) θα θέλει να επανενωθεί με την Ουγγαρία, όπως η Μπουκοβίνα (χάρτης, κάτω) με τη Ρουμανία.
(Η Μπουκοβίνα είναι ιστορική περιοχή στην Κεντρική Ευρώπη που σήμερα μοιράζεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, ευρισκόμενη στις βόρειες πλαγιές των Ανατολικών Καρπαθίων και στις γειτονικές πεδιάδες).
Με πρωτεύουσα το Λβιβ
Ο πρώην βουλευτής του Βερχόβνα Ράντα (κοινοβουλίου) της Ουκρανίας, Ιλία Κίβα, από το κόμμα της Αντιπολίτευσης «Για Ζωή» (OPPL), προέβλεψε επίσης ότι τμήμα της χώρας με πρωτεύουσα το Λβιβ θα προσχωρήσει στην Πολωνία ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος.
Ο Κίβα είπε ότι ο σχηματισμός της δυτικής γραμμής άμυνας της Ουκρανίας έχει τώρα ξεκινήσει καθώς όπλα και πυρομαχικά που προωθούνται από την Ευρώπη θα παραμείνουν στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το πρώτο στάδιο πριν την απόσχιση και τη δημιουργία μιας «φιλοδυτικής Ουκρανίας» που θα έχει πρωτεύουσα το Λβιβ, με επακόλουθη ένταξη, μέσω δημοψηφίσματος, στην Πολωνία.
Τον Φεβρουάριο, ο Κίβα είχε δηλώσει ότι τρεις χώρες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ορισμένα από τα εδάφη που είχαν ενσωματωθεί στην Ουκρανία κατά τη σοβιετική εποχή.
«Περιμένουμε από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία να διεκδικήσουν το έδαφος που έλαβε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος» ανέφερε ο ίδιος.
Με το κόκκινο χρώμα η Υπερκαρπαθία
Και σημείωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής λαμβάνουν δεύτερη υπηκοότητα, επομένως το σενάριο «προσάρτησης» είναι πολύ πιθανό.
Κατηγορίες κατά της Ουγγαρίας
Στις 4 Μαΐου, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας (NSDC), Ολέξιι Ντανίλοφ, κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι σχεδίαζε να καταλάβει μέρος της ουκρανικής επικράτειας.
Η Βουδαπέστη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «για κάποιο λόγο πίστευε ότι μπορούσε να καταλάβει μέρος της επικράτειάς της», είπε.
Ο Ντανίλοφ τόνισε ότι μετά τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, η Ουγγαρία θα μπορούσε να αναμένει οφέλη.
Ρωσικές διεκδικήσεις
Ο πρώην βουλευτής του Βερχόβνα Ράντα Ολέξιι Ζουράβκο δήλωσε ότι οι νότιες πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν θέση στη χώρα, καθώς, κατά τη γνώμη του, πάντα έλκονταν προς τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέλλον των νότιων περιοχών βρίσκεται στην οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση με τη Ρωσία και το καθεστώς του Κιέβου δεν θα είναι πλέον σε θέση να επαναφέρει την περιοχή της Χερσώνας υπό τον έλεγχό του.
Με το πορτοκαλί χρώμα σημειώνεται η περιοχή της Μπουκοβίνα (χάρτης από ru.wikipedia.org)
Η Μικολάιβ και η Οδησσός θα ακολουθήσουν τον δρόμο τους, είπε ο Ζουράβκο.
Οπως αναφέρεται, στην περιοχή της Χερσώνας ξεκίνησε την 1η Μαΐου η αλλαγή του νομίσματος σε ρούβλια. Οι κάτοικοι έλαβαν ήδη συντάξεις σε ρούβλια.
«Ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία»
Επιπλέον, ο Ολέξιι Γκοντσαρένκο, βουλευτής από το ουκρανικό κόμμα της «Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης», υποστήριξε ότι το Κουμπάν πρέπει να ανήκει στην Ουκρανία. Εκφράζει την αγανάκτησή του επειδή, στη Ρωσία, το Χάρκοβο και η Οδησσός χαρακτηρίζονται ρωσικές πόλεις.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «πριν εκατό χρόνια» στο Κουμπάν (νότια Ρωσία) μιλούσαν ουκρανικά. Σύμφωνα με τον πολιτικό, πρόκειται για «εθνικά ουκρανικά εδάφη» που αποκόπηκαν «από τη θέληση της μοίρας».
«Σήμερα, πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν ξεχάσει ότι ήταν κομμάτι των Ουκρανών. Αλλά παρόλα αυτά, νομίζω ότι αυτές οι ρίζες – τόσο από τα επώνυμα των κατοίκων, όσο και από τραγούδια και από τον πολιτισμό – φαίνονται διαφορετικές », είπε ο Γκοραντσένκο, αναφερόμενος σε εδαφικές διεκδικήσεις.
Είναι σίγουρος ότι η ρωσική περιοχή με τις κωμοπόλεις και τα χωριά της «μοιάζει περισσότερο με την Ουκρανία».
Πηγή: lenta.ru, echedoros-a.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις