Αλέξης Τσίπρας: Τρέχει μόνος του και ψάχνει τον νικητή
Το άγχος της συμμετοχής στις κάλπες της 15ης Μαΐου αναδεικνύεται στις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να ξεφύγουν και από την παγίδα της αρνητικής καμπάνιας με το ηλεκτρικό ρεύμα.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο προσεκτικός παρατηρητής της κινητικότητας του Αλέξη Τσίπρα την κωδικοποιεί στα τρία «Π»: Οι παγίδες από τις επερχόμενες εσωκομματικές κάλπες της 15ης Μάη, οι περιοδείες ανά την Ελλάδα – χθες ήταν στην Καβάλα – ως συνταγή για μια μεγάλη συμμετοχή σε αυτές αλλά και ως εξωστρεφή αποτύπωση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και τα πυρά κατά Μητσοτάκη στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.
Το τελευταίο, η Κουμουνδούρου και μέσω βίντεο ήθελε και θέλει να το εμφανίσει αλληλένδετο με την ανάγκη πολιτικής αλλαγής που έχει ως στρατηγική. Ειδικότερα, η μάχη της μαζικής συμμετοχής για την εκλογή του προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση, δένεται στρατηγικά και επικοινωνιακά από τον ΣΥΡΙΖΑ με την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της ακρίβειας. To μότο; «Ψηφίζουμε όλοι, στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό». Ενα ομολογουμένως τολμηρό ή ριψοκίνδυνο άλμα στη νέα τακτική που ενείχε μέχρι χθες τον κίνδυνο του πεπερασμένου λόγω των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα ελάφρυνσης στο ενεργειακό μεγάλο ζήτημα των πολιτών.
Και έτσι έγινε, όπως είχαν προβλέψει πολλοί. Πως θα ήταν εύθραυστο να συνδεθεί η ακρίβεια με την κάλπη της 15ης Μάη και τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως και χθες μετά τις νέες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν πως το όλο πολιτικό σκηνικό και τα διακυβεύματά του δεν μεταβάλλονται.
«Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως τόσο καιρό έλεγε ψέματα αφού οι λογαριασμοί είχαν εκτοξευτεί πολύ πριν από τον πόλεμο με δική του ευθύνη. Παρ’ όλα αυτά για ακόμη μία φορά αφήνει ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, παραπέμποντας στις καλένδες του Ιούλη κάποιες θολές παρεμβάσεις που δεν προσδιόρισε», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας και πως τα μετρά πάρθηκαν υπό πίεση. «Και ο λογαριασμός δεν αφορά μόνο το ρεύμα. Αφορά όλα όσα βιώνουμε», είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.
Το στοίχημα
Η μάχη όμως για μαζική συμμετοχή στις κάλπες της 15ης Μάη, δίδεται όπως είπαμε και στο πεδίο των περιοδειών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Προηγήθηκε η Ηλεία. Και χθες η Καβάλα. Εδώ δεν ασκείται απλώς δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Επιχειρείται και μια νέα συσπείρωση για τις κάλπες της εκλογής προέδρου και ΚΕ αφού πάντα υπάρχει η αγωνία της συμμετοχής.
«Στις 15 του Μάη λοιπόν καλούμε τους πολίτες στις εσωτερικές μας διεργασίες. Να συμμετάσχουν ενεργά και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρία χρόνια τώρα εργάζεται άοκνα για να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Οσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο», τόνισε στην Καβάλα ο Αλ. Τσίπρας.
Ηδη από την Τετάρτη βέβαια (Alpha) είπε πως δεν υπάρχει πήχης στη συμμετοχή, πως η διαδικασία δεν συγκρίνεται με των άλλων κομμάτων και πως είναι πρωτόγνωρη για τον δικό του πολιτικό χώρο. Μια παρατήρηση που έκαναν εσωτερικά οι της μειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν το γεγονός πως η εκλογή προέδρου και ΚΕ απέχει από το συνέδριο χρονικά, ενέχει τον κίνδυνο αποσυσχετοποίησης των δύο γεγονότων με κίνδυνο τη μικρή συμμετοχή στο δεύτερο, αυτό της κάλπης.
Η μόνη υποψηφιότητα Τσίπρα και η αδιαφιλονίκητη υπεροχή του εσωτερικά εντός ΣΥΡΙΖΑ ως μόνο κίνδυνο έχει μια μικρή συμμετοχή στην κάλπη της 15ης Μάη και βέβαια με την αναπόφευκτη σύγκριση με τα άλλα κόμματα. Οπως και να ‘χει, η 16η Μάη θα είναι μια νέα μέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το δεύτερο ζητούμενο θα είναι πόσοι επίσης θα έχουν συμμετάσχει για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Ως γνωστόν για αυτή θα ψηφίσουν μόνον όσοι ήταν μέλη μέχρι τις 21 Μάρτη (61.600 ήταν ως τότε). Και θα φανεί επίσης πόσο ήταν σωστό μέτρο η γεωγραφική κατανομή και πόσο αποφεύχθηκε η μάχη των μηχανισμών με το «χαρτάκι και το όνομα» από τις τάσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις