Οικογενειακός γιατρός: Τα προνόμια που θα έχεις όταν τον επιλέξεις
Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών μέχρι το τέλος του έτους.
Ο προσωπικός γιατρός μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας , οι ενήλικοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν, από μία μεγάλη λίστα γιατρών του συστήματος υγείας, τον προσωπικό τους γιατρό.
Για να έχει ο κάθε πολίτης τον προσωπικό του γιατρό θα πρέπει πρώτα εγγραφεί μέσω ειδικής πλατφόρμας. Στη συνέχεια θα έχει δωρεάν τις υπηρεσίες του όταν τον χρειάζεται.
Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών μέχρι το τέλος του έτους και γι΄αυτό θα δοθούν σημαντικά κίνητρα στον πληθυσμό – όπως και στους γιατρούς για να ενταχθούν στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών. Δείτε όλες τις αλλαγές μέσα από ερωταπαντήσεις.
Ποιος μπορεί να είναι προσωπικός γιατρός;
Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017, γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός.
Τι αλλάζει με τον προσωπικό γιατρό για τους πολίτες;
Από τον Ιούλιο όσοι επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό, θα απευθύνονται και σε αυτόν.
Από αυτόν δηλαδή θα παίρνουν οδηγίες και σε επίπεδο πρόληψης, κατεύθυνση για ιατρικό ζήτημα, συνταγογράφηση, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Και όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.
Η διαδικασία
Οι πολίτες θα επιλέγουν τον προσωπικό τους γιατρό και θα εγγράφονται σε αυτόν μέσα από μία ειδική πλατφόρμα. Ο τρόπος εγγραφής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, αλλά θα αποσαφηνιστεί με υπουργική απόφαση.
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να έχουν προσωπικό γιατρό;
Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών, οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα τον γιατρό που επιθυμούν.
Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό ενώ η εγγραφή θα έχει εξάμηνη διάρκεια. Έτσι οι πολίτες θα μπορούν να αλλάζουν τον προσωπικό τους γιατρό μετά το πέρας του εξαμήνου.
Τι προβλέπεται για τους ενήλικες;
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι μπορούν να ορίζονται ως προσωπικοί γιατροί και παιδίατροι για τον ανήλικο πληθυσμό. Σημειώνεται πως πρώτα θα εγγραφούν οι ενήλικοι και μετά οι ανήλικοι.
Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.
Σε άλλους ιδιώτες ειδικούς γιατρούς θα είναι δωρεάν η πρόσβαση;
Από τον Ιούλιο ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Έτσι οι προσωπικοί γιατροί να είναι και ιδιώτες ειδικοί γιατροί με αποτέλεσμα αν κάποιος έχει ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας να μπορεί να επιλέξει έναν γιατρό με τη συγκεκριμένη ειδικότητα.
Πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή των γιατρών;
Θα δοθεί κίνητρο οικονομικό στους γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών και να αναλάβουν πληθυσμό αναφοράς. Όσοι γιατροί δεχθούν τον μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών (2.000) θα λάβουν τουλάχιστον διπλάσια αμοιβή σε σχέση με ό,τι λαμβάνουν σήμερα (2.000 ευρώ μηνιαίως). Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας ή των ΤΟΜΥ θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις