Ρωσία: Οι φεμινίστριες ορθώνουν ανάστημα στον πόλεμο του Πούτιν
Κόντρα στην εσωτερική προπαγάνδα και στην καταστολή, φεμινιστικές και άλλες οργανώσεις βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για πολιτική ανυπακοή και αντιπολεμική δράση στη Ρωσία
Τις Πέμπτες -ημέρα κατά την οποία η χώρα τους εξαπέλυσε την εισβολή στην Ουκρανία- ντύνονται στα μαύρα.
Σε καθημερινή βάση, μοιράζουν διακριτικά αντι-προπαγανδιστικό υλικό στους δρόμους.
Κολλούν αυτοκόλλητα και αφίσες σε τοίχους και σε σταθμούς λεωφορείων, αποκαλώντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αυτό που πραγματικά είναι: πόλεμος.
Κι ας τιμωρείται η χρήση της λέξης από τις ρωσικές αρχές με ποινή φυλάκισης έως και 15 χρόνων…
Στα σούπερ μάρκετ αλλάζουν μυστικά τις ταμπέλες με τις τιμές των προϊόντων, βάζοντας στη θέση τους χαρτάκια με αντιπολεμικά συνθήματα.
Τα γράφουν ακόμη και πάνω σε κέρματα και χαρτονομίσματα ρουβλιών, εξασφαλίζοντας έτσι την ευρεία διάδοση του μηνύματός τους.
Πολλώ δε μάλλον στις τάξεις των ηλικιωμένων, που δεν χρησιμοποιούν και τόσο συχνά το «πλαστικό» χρήμα και ενημερώνονται για τις εξελίξεις από τα ελεγχόμενα από το κράτος ΜΜΕ.
«Η τηλεόραση λέει ψέματα», είναι ένα από τα συνθήματα.
The method of using money (literally) in Russia to protest against Putin’s war of aggression against Ukraine has now reached epic, pamphlet proportions.
New pictures via the Feminist Anti-War Resistance. pic.twitter.com/8XJXJmDmow— b9AcE 🐊 (@b9AcE) April 11, 2022
Πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι φεμινίστριες της Ρωσίας.
Από τότε που άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία αποφάσισαν να κηρύξουν πόλεμο αντι-προπαγάνδας και πολιτική ανυπακοή απέναντι στον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εν μέσω άγριας καταστολής, χρησιμοποιούν ευρηματικούς τρόπους και εκδηλώσεις για την αντιπολεμική τους δράση.
Στα μέσα Μαρτίου, για παράδειγμα, μια γυναίκα στάθηκε μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, κρατώντας ένα πλακάτ με σύνθημα μια από τις Δέκα Εντολές: «Ου φονεύσεις».
Ακόμη και γι’ αυτή τη σιωπηλή διαμαρτυρία, συνελήφθη.
Όμως αυτό δεν πτοεί το φεμινιστικό αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα.
‘[Feminist Anti-War Resistance] is intentionally horizontal, and the authorities know only how to look for leaders to eliminate’.
Activist Asya Maruket outlines the various ways in which Russian women are resisting Russia’s ‘special operation’ in Ukrainehttps://t.co/5CdgHDk176
— Red Pepper (@RedPeppermag) April 6, 2022
Φωνάζοντας την αλήθεια
Συχνά-πυκνά μια Ρωσίδα μπορεί να αρχίζει να ουρλιάζει ξαφνικά ή να βάζει τα κλάματα μέσα στο μετρό ή στο δρόμο: μια σκηνοθετημένη εν προκειμένω εκδήλωση για να συνειδητοποιήσουν και να νιώσουν οι θεατές τον πόνο και την απόγνωση των κατοίκων της εμπόλεμης Ουκρανίας.
Άλλες φορές, στο ίδιο πλαίσιο, μπορεί να ακούσει κανείς γυναίκες να βγάζουν ξαφνικά θορύβους σαν να ηχούν σειρήνες αεράμυνας…
Anti-war activists in Russia have a new campaign wherein they just scream «NO!» in arbitrary locations whether solo or not.
Here’s three videos via Feminist Anti-War Resistance that I merged now. pic.twitter.com/arsk94cRYy— b9AcE 🐊 (@b9AcE) April 19, 2022
Βασικός κορμός των αντιπολεμικών διαδηλωτών έχει αναδειχθεί η ρωσική Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση (FAR), που έχει φτιάξει το λογότυπό της στα χρώματα της Ουκρανίας.
Πρόκειται για μια αποκεντρωμένη κινηματική πρωτοβουλία, με οριζόντια οργάνωση, που συντονίζει τις ευρηματικές αντιπολεμικές δράσεις και επικοινωνεί με τα μέλη και τους υποστηρικτές της μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
«Πόλεμος σημαίνει βία, φτώχεια, αναγκαστικός εκτοπισμός, διαλυμένες ζωές, ανασφάλεια και έλλειψη μέλλοντος. Είναι ασυμβίβαστος με τις θεμελιώδεις αξίες και τους στόχους του φεμινιστικού κινήματος», αναφέρει η FAR σε κάλεσμα-μανιφέστο.
«Ο πόλεμος επιτείνει την ανισότητα των φύλων και αναιρεί όσα έχουν επιτευχθεί ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και χρόνια. Ο πόλεμος φέρνει μαζί του όχι μόνο τη βία των βομβών και των σφαιρών, αλλά και τη σεξουαλική βία», επισημαίνει.
«Για αυτούς και για πλείστους άλλους λόγους, οι Ρωσίδες φεμινίστριες και όσες συμμερίζονται τις φεμινιστικές αξίες πρέπει να τηρήσουν σθεναρή στάση ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο που εξαπέλυσε η ηγεσία της χώρας μας».
I am not surprised that the most consistent anti-war movement in Russia and Belarus is the feminist movement. Feminists know better than anyone that personal is political, and they can’t hide in the «private» sphere, like many. Pics: Feminist Anti-War Resistance on Telegram. pic.twitter.com/73lphLPV7o
— Anna Zhelnina (@AnnaZhelnina) March 26, 2022
Ένα αντιπολεμικό «τσουνάμι»
Το κίνημα δεν άργησε να επεκταθεί σε διάφορες πόλεις και να ενισχυθεί με μέλη από διάφορες ακτιβιστικές ομάδες της Ρωσίας, ενώ χιλιάδες φεμινίστριες από όλο τον κόσμο ενώνουν μαζί τους τις φωνές τους ενάντια στον πόλεμο, συνυπογράφοντας ένα ηχηρό μανιφέστο υποστήριξης.
Το κάλεσμα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας να γεμίσουν τα πολεμικά μνημεία της Ρωσίας με αντιπολεμικά πλακάτ και λουλούδια δεμένα με μπλε και κίτρινες κορδέλες (στα χρώματα της Ουκρανίας, δηλαδή) βρήκε απήχηση σε δεκάδες πόλεις.
Σήμερα, αντίστοιχα, είναι εκατοντάδες τα αυτοσχέδια μνημεία και οι σταυροί που έχουν στηθεί ανά τη ρωσική επικράτεια στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου στην αιματοβαμμένη Ουκρανία.
Весь вечер вы присылаете нам свои мемориалы. Акция #мариуполь5000 стала акцией и за Бучу, Николаев, Ирпень.
Бот разрывался каждую минуту.
Вы установили 500 мемориалов по всей стране. Ижевск, Мурманск, Йошкар-Ола, Ульяновск, Калининград, Владивосток, Тверь. pic.twitter.com/z0sk6uSNf7
— Fem Antiwar Resistance (@femagainstwar) April 3, 2022
Όσο η αντιπολεμική δράση της Φεμινιστικής Αντιπολεμικής Αντίστασης επεκτείνεται, τόσο πιο ευρηματικοί γίνονται οι τρόποι εκδήλωσής της κάτω από το άγρυπνο μάτι των αρχών.
«Σήμερα οι φεμινίστριες είναι από τις λίγες ενεργές πολιτικές δυνάμεις στη Ρωσία», εξηγεί η ομάδα. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αρχές δεν μας θεωρούσαν ένα επικίνδυνο πολιτικό κίνημα και, ως εκ τούτου, επηρεαστήκαμε παροδικά σε μικρότερο βαθμό από την κρατική καταστολή, σε σχέσει με άλλες πολιτικές ομάδες».
Στο πλευρό τους βρίσκονται πλέον ολοένα και περισσότεροι πολίτες: γυναίκες, άνδρες, φοιτητές, ακτιβιστές της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, που είναι υπό απηνή διωγμό -νομικό και μη- στη Ρωσία.
Οι περισσότεροι βοηθούν όπως μπορούν, π.χ. στον σχεδιασμό αντιπολεμικών αυτοκόλλητων και αφισών, στην εκτύπωση και στη διανομή τους.
Το πιο σύνηθες μήνυμα είναι το προφανές: «Όχι στον πόλεμο».
Υπάρχουν ωστόσο και άλλες αφίσες, που εκ πρώτης όψης μοιάζουν στον σχεδιασμό με εκείνες των αρχών για αγνοούμενους.
Όμως αυτές έχουν τις φωτογραφίες και τα στοιχεία Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ή αγνοούνται και η τύχη τους αποσιωπείται από τις αρχές.
Мы сделали листовки о солдатах-срочниках, служивших на крейсере «Москва», которые «пропали без вести». «Терять» солдат — любимая стратегия российской власти, ведь она позволяет не только не учитывать их в потерях, но и не платить ни компенсаций, ни пенсий их семьям. pic.twitter.com/xwD8Odgrbb
— Fem Antiwar Resistance (@femagainstwar) April 26, 2022
Για την προσεχή Δευτέρα, Ημέρα της Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας -οπότε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία στην Κόκκινη Πλατεία, πριν αρχίσει η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα- η FAR οργανώνει εικονική διαμαρτυρία με τον κατακλυσμό email και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων με κάρτες κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Γιατί «η 9η Μαΐου πρέπει να είναι μια ημέρα αντιμιλιταριστική και αντιφασιστική», εξηγεί η FAR σε ανάρτηση στο Twitter. «Ημέρα μνήμης, θλίψης και πένθους».
🩸Мы объявляем День Победы Днём Беды.
Тред о наших антивоенных акциях к 9 мая, 13:00.#день_беды pic.twitter.com/9BpaJ9ZANh
— Fem Antiwar Resistance (@femagainstwar) May 5, 2022
Διευρύνοντας το αντιπολεμικό δίκτυο
Στο μεσοδιάστημα, έχει τεθεί σε λειτουργία μια ανοιχτή γραμμή υποστήριξης για ακτιβιστές κατά του πολέμου, παρέχοντας ψυχολογικές, αλλά και νομικές συμβουλές απέναντι στην κρατική καταστολή.
Παράλληλα, η FAR συντονίζει τη δράση της με την «Αντιπολεμική αναρρωτική άδεια»: μια ομάδα που στηρίζει εργαζόμενους να διαμαρτυρηθούν κατά του πολέμου με απεργίες και άδειες ασθενείας.
Ζητούμενο, είναι να προκληθεί «οικονομική επιβράδυνση, η οποία μπορεί να εξαντλήσει την πολεμική μηχανή πολύ πιο αποτελεσματικά από τις έξωθεν κυρώσεις», εξηγούν.
Η συμμετοχή δεν είναι ακόμη μαζική, καθώς το κόστος ζωής (και) στη Ρωσία έχει εκτοξευτεί, η ανεργία αυξάνεται και οι περισσότεροι δεν έχουν τα περιθώρια να χάσουν το συρρικνωμένο πια εισόδημά τους.
Για τον λόγο αυτό, συστάθηκε ένα ειδικό ταμείο, με στόχο τη στήριξη των απεργών και αυτής της μορφής διαμαρτυρίας, που σε ευρεία κλίμακα θα μπορούσε να «πονέσει» πραγματικά το Κρεμλίνο.
Προς τούτο, αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα, γίνονται δεκτές και δωρεές από το εξωτερικό, πλην όμως σε κρυπτονομίσματα ένεκα των δυτικών κυρώσεων.
«Φυσικά, τέτοια κονδύλια δεν μπορούν να είναι προτεραιότητα στις μέρες μας. Εάν έχετε μόνο λίγα επιπλέον χρήματα για να δωρίσετε, θα πρέπει να τα δώσετε στον λαό της Ουκρανίας και σε όλους εκείνους που έχουν υποφέρει και συνεχίζουν να υποφέρουν από τη ρωσική επιθετικότητα», αναφέρεται στο συνοδευτικό κείμενο.
«Εάν όμως έχετε κάποια περισσευούμενα και θέλετε να υποστηρίξετε την αντίστασή μας, υποσχόμαστε ότι τα χρήματά σας δεν θα πάνε χαμένα»..
- Η ακατανόητη αποβολή του Μουτίνιο που άλλαξε τα δεδομένα στο ΟΑΚΑ (vid)
- Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας
- ΠΑΟΚ: Η 11άδα κόντρα στον Ατρόμητο (pic)
- FT: Το Κατάρ προειδοποιεί την Ευρώπη με διακοπή των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίο
- Ανατριχιαστική δολοφονία στις ΗΠΑ – Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Ζελένσκι: Εφικτό η Ουκρανία να μπει στο ΝΑΤΟ, όμως το Κίεβο πρέπει να αγωνιστεί