Πούτιν: Θα ανακοινώσει ολοκληρωτικό πόλεμο στις 9 Μαΐου;
Όλος ο πλανήτης θα έχει τη Δευτέρα στραμμένα τα μάτια του και τα αυτιά του στη Ρωσία για την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε ήδη δηλώσεις πριν την παρέλαση της 9ης Μαΐου, για την ημέρα της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στη ναζιστική Γερμανία, όπου ευχήθηκε στους κατοίκους της Ουκρανίας «ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον».
Το Spectator επιχειρεί να προσεγγίσει τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου σε ανάλυσή του. Είναι αδιανόητο ότι ο Πούτιν θα μπορέσει να κηρύξει οποιαδήποτε νίκη στο Ντονμπάς στις 9 Μαΐου, όπως αρχικά σκόπευε. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα χρησιμοποιήσει την επέτειο για να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία και να κινητοποιήσει πλήρως τη ρωσική κοινωνία, σημειώνει το Spectator.
Είναι μια τρομακτική απόφαση που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Πούτιν. Ο στρατός που έστειλε στην Ουκρανία για να την κατακτήσει έχει αποδειχθεί ότι είναι βαθιά ελαττωματικός, πολύ μικρός για να κατακτήσει μεγάλες περιοχές και ανεπαρκώς διοικούμενος.
Ταπεινώθηκε στη μάχη του Κιέβου και οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν για να εδραιώσουν τον στρατό τους στο Ντονμπάς, όπου ο Πούτιν ήλπιζε να κηρύξει τη νίκη στις 9 Μαΐου, τονίζεται στη συγκεκριμένη ανάλυση.
Αντίθετα, η Ουκρανία έχει σταματήσει σχεδόν όλες τις ρωσικές προελάσεις στην περιοχή. Η μάχη του Ντονμπάς ήταν άλλη μια αιματηρή και δαπανηρή επιχείρηση για τον ρωσικό στρατό. Και τα πράγματα θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν σημαντικά χειρότερα, υποστηρίζει το Spectator.
Οι πρόβες για την παρέλαση στη Μόσχα
Ο ρωσικός στρατός έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα
Από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου οι Ρώσοι γίνονται όλο και πιο αδύναμοι, καθώς έχουν χάσει τον καλύτερο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό τους στη μάχη. Οι Ουκρανοί, εν τω μεταξύ, δυναμώνουν καθημερινά, καθώς λαμβάνουν σημαντική βοήθεια από τις χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες τους έχουν εφοδιάσει με το είδος των προηγμένων όπλων που μόνο να ονειρεύονταν θα μπορούσαν πριν από την εισβολή του Πούτιν.
Σύντομα η Ρωσία δεν θα έχει αρκετά στρατεύματα για να κρατήσει τα 400 μίλια της πρώτης γραμμής που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.
Αν ο Πούτιν πρόκειται πράγματι να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο μέχρι το καλοκαίρι, θα χρειαστεί σημαντικά περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό – μια νέα, μεγάλη και ισχυρή δύναμη που θα μπορεί να πολεμήσει έναν όλο και πιο καλά εξοπλισμένο ουκρανικό στρατό με υψηλό ηθικό.
Η δημιουργία αυτού του νέου ρωσικού στρατού θα απαιτήσει σοβαρό σχεδιασμό, τη δημιουργία ενός μεγάλου συστήματος εκπαίδευσης, την κατασκευή πιο σύγχρονου εξοπλισμού και μια ηγεσία που θα μπορεί να τον αναπτύξει σωστά.
Πληθαίνουν οι εικασίες για επιστράτευση
Γι’ αυτό και πληθαίνουν οι εικασίες ότι ο Πούτιν θα ανακοινώσει ότι η Ρωσία κινητοποιείται πλήρως στις 9 Μαΐου. Η κινητοποίηση θα περιλαμβάνει την καθιέρωση της επιστράτευσης για την ενίσχυση του μειωμένου αριθμού του ρωσικού στρατού και τη θέση της οικονομίας σε συνθήκες ολοκληρωτικού πολέμου, ώστε κάθε κομμάτι των κρατικών πόρων να μπορεί να αναπτυχθεί στην Ουκρανία.
Πρόκειται για μια απόφαση που είναι γεμάτη κινδύνους. Αν ο Πούτιν πει ότι η Ρωσία κινητοποιείται, θα παραδεχτεί ότι ο πόλεμος – ο οποίος παρουσιάστηκε στον ρωσικό λαό ως απελευθέρωση των Ουκρανών αδελφών του από τη μέγγενη των ναζί – ήταν μια απάτη. Θα είναι σαφές ότι οι Ουκρανοί δεν υποδέχονται τους Ρώσους με ανοιχτές αγκάλες. Θα αποκαλύψει την αποτυχία της πολεμικής μηχανής του Πούτιν. Και ο πρόεδρος θα αναγκαστεί να πει στους Ρώσους ότι οι στρατεύσιμοι θα πρέπει τώρα να πολεμήσουν και να πεθάνουν στην Ουκρανία.
Μπορεί να μη λειτουργήσει έτσι κι αλλιώς
Αν η πολιτική και κοινωνική οπτική δεν ήταν αρκετά κακή, το άλλο πρόβλημα είναι ότι μπορεί να μην λειτουργήσει ούτως ή άλλως. Υπολογίζεται ότι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να παραχθεί ένας μεγάλος αριθμός καλά εκπαιδευμένων στρατιωτών ικανών να πολεμήσουν μετά από μια επιστράτευση.
Η Ρωσία θα πρέπει να δημιουργήσει νέες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, να βρει στρατιώτες ικανούς να εκπαιδεύσουν άλλους, να εκπαιδεύσει τους πραγματικούς στρατεύσιμους και στη συνέχεια να τοποθετήσει αυτούς τους στρατιώτες σε μονάδες και να τους αναπτύξει στην Ουκρανία. Μπορεί να καταφέρουν να ετοιμάσουν κάποια στρατεύματα σε εννέα μήνες, αλλά αναπόφευκτα θα είναι μετά από μια βιαστική διαδικασία και σχεδόν σίγουρα δεν θα είναι έτοιμοι για αυτό που θα αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης.
Το ζήτημα του εξοπλισμού
Στη συνέχεια τίθεται το ερώτημα με τι θα είναι εξοπλισμένα αυτά τα νέα στρατεύματα. Εδώ και χρόνια ακούμε ότι οι Ρώσοι διαθέτουν τεράστιες αποθήκες πυρομαχικών, σημειώνει το Spectator.
Η χώρα έχει σίγουρα μεγάλες αποθήκες γεμάτες με εξοπλισμό που φαίνεται να είναι κακοσυντηρημένος και συχνά απαρχαιωμένος. Αλλά η αξία αυτών των πυρομαχικών σε έναν πόλεμο εναντίον μιας ολοένα και πιο σύγχρονης και εξοπλισμένης από το ΝΑΤΟ Ουκρανίας θα είναι όλο και πιο περιορισμένη.
Ο Πούτιν θα μπορούσε να προσπαθήσει να κατασκευάσει νέο προηγμένο εξοπλισμό. Αλλά η βασική αδυναμία της ρωσικής οικονομίας καθιστά κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο. Η ρωσική οικονομία ήταν χαμηλής τεχνολογίας πριν από τον πόλεμο και τώρα, χάρη στις Δυτικές κυρώσεις, έχει αποκοπεί από τις προμήθειες ζωτικών εξαρτημάτων, όπως τα μικροτσίπ που απαιτούνται σε μεγάλους αριθμούς για την κατασκευή σύγχρονων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών.
«Ναρκοπέδιο για τον Πούτιν»
Η γενική επιστράτευση μπορεί να ακούγεται σαν ένας τρόπος για τον Πούτιν να σώσει την εκστρατεία του στην Ουκρανία – αλλά είναι ένα πιθανό ναρκοπέδιο που δεν εγγυάται τη νίκη, τονίζει το Spectator.
Στην πραγματικότητα, αν ο Ρώσος πρόεδρος ήταν λογικός, θα χρησιμοποιούσε τον εορτασμό της 9ης Μαΐου για να ανακοινώσει ότι θέλει ειρήνη, ενώ ο στρατός του βρίσκεται ακόμη στο πεδίο της μάχης και κατέχει μια μεγάλη περιοχή της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.
Αν ανακοίνωνε ότι είναι πρόθυμος να κάνει μια συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και ο Πούτιν θα μπορούσε να προσπαθήσει να σώσει κάτι από την καταστροφή που έχει εξαπολύσει. Δυστυχώς αυτό φαίνεται όλο και πιο απίθανο. Αντ’ αυτού, ο Πούτιν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου ως κάλεσμα στα όπλα. Αλλά στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία ξεμένει από επιλογές, καταλήγει το Spectator.
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό