Ατμοσφαιρική ρύπανση: Το Ευρωδικαστήριο ανοίγει το δρόμο για αγωγές και αποζημιώσεις
«Μείζον επίτευγμα στη μάχη για καθαρό και υγιεινό αέρα»
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αγωγές κατά των κυβερνήσεών τους και να διεκδικούν αποζημιώσεις για προβλήματα υγείας που οφείλονται σε υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποφάνθηκε η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Οι παραβιάσεις των οριακών τιμών για την προστασία της ποιότητας του αέρα σύμφωνα με τη νομοθεσία της Εε μπορούν να οδηγήσουν σε αξιώσεις αποζημίωσης από το Κράτος» ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.
Η γνωμοδότηση της γενικής εισαγγελέα Τζούλιαν Κόκοτ δεν είναι δεσμευτική, το δικαστήριο όμως αναμένεται να την υιοθετήσει όταν ανακοινώσει την επίσημη ετυμηγορία του τους επόμενους μήνες, σημειώνει το Reuters.
Διαβάστε επίσης:
- Ρύπανση: Στις ευρωπαϊκές πόλεις, σχεδόν κανείς δεν γλιτώνει από τα μικροσωματίδια
- Καμία χώρα δεν συμμορφώθηκε με τα όρια του ΠΟΥ για την ατμοσφαιρική ρύπανση
Η Κόκοτ σημείωσε στη γνωμοδότησή της ότι υπάρχει η ανάγκη νομικής προστασίας είναι μεγαλύτερη για τις φτωχότερες κοινότητες που συνήθως ζουν και εργάζονται σε περιοχές υψηλότερης ρύπανσης.
Για να λάβουν αποζημίωση οι ενάγοντες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οφείλονται άμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το δημόσιο μπορεί επίσης να αποφύγει την καταδίκη αν αποδείξει ότι τα όρια ρύπανσης θα παραβιάζονταν ακόμα και αν βρισκόταν σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της ρύπανσης.
«Η νομική αυτή επιβεβαίωση ότι υπάρχουν τρόποι να κριθούν ένοχες οι Αρχές είναι μείζον επίτευγμα στη μάχη για καθαρό και υγιεινό αέρα» σχολίασε η Ιρμίνα Κότιουκ, δικηγόρος της νομικής εταιρείας Client Earth που ειδικεύεται στις περιβαλλοντικές υποθέσεις.
Η γνωμοδότηση εκδόθηκε για την υπόθεση κατοίκου του Παρισιού που ζήτησε αποζημίωση 21 εκατ. ευρώ από το γαλλικό δημόσιο για την υπέρβαση των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις βλάβες που υποστηρίζει ότι υπέστη η υγεία του.,
Η υπόθεση εξετάστηκε από δικαστήριο των Βερσαλλιών που ζήτησε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευκρινίσει αν οι πολίτες μπορούν να αξιώνουν τέτοιες αποζημιώσεις.
Το Παρίσι παραβίαζε τα νομικά δεσμευτικά όρια της ΕΕ για το διοξείδιο του αζώτου –ουσία που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα- την περίοδο 2010-20.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τους πρόωρους θανάτους που αποδίδονται στην κακή ποιότητα του αέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει μείωση των ορίων ρύπανσης έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τις αυστηρότερες προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις