Ρωσία – Κίνα: «Έκρηξη» στις εμπορικές συναλλαγές
Πολύ σημαντική αύξηση καταγράφεται στις εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας - Κίνας στο πρώτο τετράμηνο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένως ισχυριστεί ότι η Ρωσία δεν μπορεί ποτέ να απομονωθεί οικονομικά, όσες κυρώσεις και αν της επιβάλει η Δύση. Οι αριθμοί μαρτυρούν ότι, αν μη τι άλλο, προσπαθεί να αποδείξει πως έχει δίκιο, στρέφοντας δυναμικά το κέντρο βάρους της ρωσικής οικονομίας προς Ανατολάς και πρωτίστως προς την Κίνα – συμπληρώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την κοινή πορεία Μόσχας και Πεκίνου στα βασικά γεωπολιτικά μέτωπα, αλλά και τη στρατιωτική τους συνεργασία.
Πάνω από 25% σε τέσσερις μήνες
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Πεκίνο, η αξία των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα αυξήθηκε στη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2022 κατά 25,9%. Έφτασε δε στα 51,09 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον στόχο των 200 δισ. ετησίως που έχουν θέσει οι ηγέτες των δύο χωρών απολύτως εφικτό – πιθανότατα δε νωρίτερα από το 2024, που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός.
Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία, οι κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία αυξήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου (υπενθυμίζεται ότι η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου) κατά 11,4%, φτάνοντας στα 20,24 δισ. δολάρια. Αντιστοίχως, οι ρωσικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 37,8%, με την αξία τους να φτάνει στα 30,85 δισ. Έτσι, η Ρωσία έχει ένα πλεόνασμα της τάξης των 10 δισ. δολαρίων στις εμπορικές συναλλαγές της με την Κίνα το πρώτο τετράμηνο.
Τι εξάγουν οι Ρώσοι και τι οι Κινέζοι
Η παραπάνω εικόνα είναι αναμενόμενη, καθώς η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη απορροφά ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου (και παράγωγων προϊόντων) και φυσικού αερίου, καθώς οι αγορές της Δύσης σταδιακά «κλείνουν». Εξάλλου, αυτά είναι και τα βασικά είδη που εξάγει η Ρωσία προς την Κίνα, μαζί με άλλες πρώτες ύλες, όπως είναι ο χαλκός και η ξυλεία.
Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι τροφοδοτούν τη ρωσική αγορά με άλλα είδη που παράγουν, αντικαθιστώντας σταδιακά τους Δυτικούς. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι συσκευές smartphones, είδη βιομηχανικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, παιχνίδια, είδη ρουχισμού και υπόδησης, αυτοκίνητα και άλλα οχήματα, κλιματιστικά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλα.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι πολλές κινεζικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Ρωσία, καλύπτοντας κενά σε τομείς και δραστηριότητες που προκαλεί η αποχώρηση των αντίστοιχων δυτικών ομίλων και το εμπάργκο στις συναλλαγές.
Πηγή: ot.gr
- Μπρέντα Λι: «Ο Τζον Λένον ήταν ο αγαπημένος μου Beatle»
- Θεσσαλονίκη: Άγιοι Βασίληδες με κανό και σανίδες SUP «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό
- Κοντά στο γκολ ο Βαλμπουενά, τον σταμάτησε ο Ντραγκόφσκι (vid)
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ