Κύπρος και Ελλάδα συμφώνησαν σε συνέργειες – Υπογραφή 5 μνημονίων συναντίληψης
Υπεγράφησαν 5 MOUs (μνημόνια συναντίληψης) ανάμεσα σε φορείς των δύο χωρών στην πρώτη Ελληνική - Κυπριακή Επιχειρηματική Συνάντηση Κορυφής
- Γαλλία: Σε αβεβαιότητα η χώρα – Ανοίγει ο Μακρόν δρόμο για πρόωρες εκλογές;
- Ένας νεκρός και μία σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο στο Ηράκλειο (φωτογραφίες)
- Σφοδρές χιονοπτώσεις στη Βρετανία: Έκλεισαν τα αεροδρόμια σε Μάντσεστερ και Λίβερπουλ
- Πότε θα ταφεί ο Χασάν Νασράλα - Απειλές του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας προς τη Χεζμπολάχ
Σημαντικές συζητήσεις και αναλύσεις περιελάμβανε η πρώτη Ελληνική – Κυπριακή Επιχειρηματική Συνάντηση Κορυφής ( 1st Greece – Cyprus Business Summit) η οποία έγινε την περασμένη Παρασκευή, υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών Ελλάδος και Κύπρου, του Υπουργείου Τουρισμού Ελλάδος, του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) της Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της Κύπρου.
Υπουργοί της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωποι από το χώρο της Ναυτιλίας, του Τουρισμού και του Επιχειρείν, αλλά και CEOs Οργανισμών συμμετείχαν σε συζητήσεις και αναλύσεις με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και να δημιουργηθούν συνεργασίες, οι οποίες θα φέρουν πιο κοντά τις δυο χώρες.
Παράλληλα με τις εργασίες του «1st Greece – Cyprus Business Summit», υπεγράφησαν 5 MOUs (μνημόνια συναντίληψης) ανάμεσα σε φορείς των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε 4 MOUs με φορείς της Κύπρου. Με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των Υδάτινων Πόρων, με την Υδατοπρομήθεια Λευκωσίας Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Διανομής Νερού στους καταναλωτές και με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Και Αμαθούντας Λάρνακας, για συνεργασία στον Τομέα της Συλλογής και Επεξεργασίας Λυμάτων της πόλεως της Λεμεσού. Επίσης, υπέγραψε με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων της Λάρνακας, Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον Τομέα της Συλλογής Και Επεξεργασίας Λυμάτων της πόλεως της Λάρνακας.
Το πέμπτο MOU υπεγράφη από τον Δήμο Πειραιά και τον Δήμο Λάρνακας για συνεργασία και σύσφιξη των Διμερών Σχέσεων. Το έκτο Μνημόνιο Συναντιλήψης ανακοινώθηκε και θα υπογραφεί προσεχώς από το Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδας και του Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου. Επίσης υπεγράφη από 25 εκπροσώπους πολιτικής ηγεσίας, δημόσιων οργανισμών, θεσμικών φορέων, ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων κοινή δήλωση με στόχο τη συνεργασία και τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.
Στιγμιότυπα
Άδωνις Γεωργιάδης: Ρεκόρ Επενδύσεων των τελευταίων 18 χρόνων
Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι υπάρχει αληθινή προσέλκυση ξένων επενδυτών και ότι φέτος θα πετύχουμε ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 18 χρόνων καθώς δεν υπάρχει κανένα φρένο από τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα παρά τις δύσκολες συνθήκες.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ πώς προχωράνε οι επενδύσεις εν μέσω πληθωρισμού, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πολέμου ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Τολμώ να πω ότι είναι καλύτερα τα πράγματα από τότε που ξεκινήσαμε τη θητεία μας. Δεν φανταζόμουν ότι διεθνείς κολοσσοί όπως η Αmazon, η Cicso και η Microsoft θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και θα επένδυαν στην χώρα μας». Μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνές data center.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ρωσική εισβολή και να την παραλληλίσει με την κυπριακή εισβολή. «Μας υποχρεώνει ο πολιτισμός να είμαστε σε αυτήν την πλευρά της ιστορίας και να σταματήσουμε την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι δυνατόν η Ελλάδα όταν στην Κύπρο υπάρχει μία παράνομη εισβολή να δεχόμαστε αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία; Όταν ένας κράτος εισβάλει σε ένα άλλο κράτος όπως η Τουρκία στην Κύπρο, θα αγωνιζόμαστε μέχρι να αποτραπεί» τόνισε.
Χρήστος Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα την διετία 2022-23 θα είναι πρωταθλήτρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε επενδύσεις και εξαγωγές»
Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην επικαιρότητα, ξεκαθάρισε ότι από τα 3 δις που προσέφερε η κυβέρνηση για τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το 1,1 δις προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η χώρα μας από ένα πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμα του 7% το 2020 έπεσε στο 5% το 2021 και η προσδοκία για φέτος είναι να έχει ένα 2% και στο συν 1% το 2023. «Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη καλή δημοσιονομική εκτέλεση, το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε στην άκρη από τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα σε ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, πάνω από 39 δις ευρώ και η εκτίμηση ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας -αν και έχουμε πληγεί- πάνω από 3% δημιουργείται ο χώρος να στηρίξουμε τα νοικοκυριά με αυτά τα 3 δις», υπογράμμισε.
Πετρίδης: «Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα»
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Πετρίδη: «ο πληθωρισμός είναι ένα νομισματικό φαινόμενο για να αντιμετωπιστεί πρέπει αντί να πέσουν λεφτά στην αγορά, να φύγουν. Αν δείτε τα έκτακτα μέτρα που πήρε η Κύπρος ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ. Συνολικά η στήριξη κατά αναλογία πληθυσμού είμαστε από τις χώρες που έδωσαν την μεγαλύτερη στήριξη συγκριτικά με την Ευρώπη.
Μ. Βορίδης: Θεσμικές αλλαγές για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε συνεργασία με την Κύπρο
Ο Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών, επεσήμανε ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση στο επίπεδο της ψηφιοποίησης «τρέχει» με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ αναφέρθηκε στην προγραμματική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών Ελλάδας και Κύπρου, η οποία επιτρέπει στις δύο κυβερνήσεις να εμβαθύνουν τις συνεργασίες του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με την αντίστοιχη Κυπριακή Σχολή.
Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Ελλάδα, Χρίστος Δήμας, αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας αλλά και στις δράσεις που έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για την προώθησή της. «Έχουμε δώσει φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες R&D ενώ μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ δίνουμε την δυνατότητα να χρηματοδοτούνται καινοτόμα έργα και νεοφυείς επιχειρήσεις και δίνουμε μεγάλη έμφαση στη στήριξη των Περιφέρειας, ώστε να δημιουργούμε κέντρα καινοτομίας σε περισσότερα μέρη στη χώρα μας», ανέφερε σχετικά.
Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κύπρου, Κυριάκος Κόκκινος, υπογράμμισε ότι το σημείο αφετηρίας δεν πρέπει να είναι η τεχνολογία αλλά ο πολίτης. «Η τεχνολογία έρχεται ως εργαλείο ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες», ανέφερε.
Ζαχαράκη και Περδίος για τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στον τουριστικό κλάδο
Τις επιπτώσεις του πολέμου στον τουριστικό κλάδο συζήτησαν η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Τουρισμού Κύπρου, Σάββας Περδίος.
«Στο 2% αποτιμούνται τα έσοδα από την Ρωσία και Ουκρανία, συνεπώς η έκθεσή μας δεν είναι μεγάλη σε αυτές τις αγορές», σχολίασε η κα Ζαχαράκη.
Ο υφυπουργός Τουρισμού Κύπρου, Σάββας Περδίος, σημείωσε σχετικά: «Η Κύπρος έχει τουρισμό και τον χειμώνα. Μέχρι στιγμής τα δεδομένα είναι καλά, παρά την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον και της Ρωσικής Εισβολής. Το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι στο 70% της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Δεν θα είμαστε στα επίπεδα του 2019 καθώς η εξάρτηση του τουρισμού μας από Ρωσόφωνες χώρες αναμένεται να επηρεαστεί. Το 2019 που είχαμε ρεκόρ αφίξεων (4 εκατ. αφίξεις) το 20% ήταν από Ρωσόφωνες αγορές. Φέτος αναμέναμε 800.000 αφίξεις μόνο από αυτές τις χώρες αλλά καταφέραμε να μετριάσουμε τις απώλειες αυτές με την ανάπτυξη μας και σε άλλες αγορές».
Γ. Πλακιωτάκης: «Η ψηφιοποίηση και από-ανθρακοποίηση τα δύο μεγάλα στοιχήματα της ναυτιλίας»
Στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος, αναφέρθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Κύπρου, Βασίλης Δημητριάδης.
Ο κ. Πλακιωτάκης κατά την τοποθέτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ναυτιλία δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία δεκαετία είχαμε χαμηλές πτήσεις ναύλων, τα τελευταία δυο χρόνια είχαμε την πανδημία και φέτος τη ρωσική εισβολή. Αυτήν την περίοδο εξετάζονται οι κυρώσεις της Ρωσίας, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε αυτές οι κυρώσεις να μην είναι δυσανάλογες για τους Ευρωπαίους πολίτες. Όπως επίσης δεν θα πρέπει να απωλέσουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας σε βάρος άλλων ναυτιλιακών χωρών εκτός Ευρώπης».
Σχετικά με την απο-ανθρακοποίηση ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι υπάρχει ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πλαίσιο: «Σε εθνικό επίπεδο έχουμε υιοθετήσει πράσινα φορολογικά κίνητρα για πλοία που μειώνουν τις εκπομπές πέρα από των υποχρεώσεων ώστε να ανταμείψουμε και να επιβραβεύσουμε όσους τολμούν σε αυτή την δύσκολη μεταβατική περίοδο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις