Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι θα πει ο Πούτιν στην επέτειο της νίκης κατά του Ναζισμού
Ολόκληρος ο κόσμος περιμένει με αγωνία την ομιλία του Πούτιν καθώς έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν επιτυγχάνουν την πρόοδο που περίμενε στα πολεμικά μέτωπα
Με κομμένη την ανάσα περιμένει η Δύση το σημερινό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή την επέτειο της νίκης κατά του Ναζισμού.
Οι Φόβοι για κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία αλλά και οι πιθανές απειλές για έναν γενικευμένο πόλεμο κατά οποιασδήποτε χώρας επιχειρήσει ι να σταθεί εμπόδιο στους στόχους της Ρωσίας, έχουν φέρει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε κατάσταση συναγερμού.
Ολόκληρος ο κόσμος περιμένει με αγωνία την ομιλία του Πούτιν καθώς έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν επιτυγχάνουν την πρόοδο που περίμενε στα πολεμικά μέτωπα.
Μια σειρά από ταπεινώσεις στα πεδία των μαχών που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία , μπορεί να οδηγήσουν τον Ρώσο πρόεδρο σε μία σειρά από σπασμωδικές κινήσεις και απειλές που θα δοκιμάσουν για μια ακόμη φορά τις αντοχές της Δύσης.
Παρέλαση με πυρηνικά και απειλές για «συντέλεια του κόσμου» στη Μόσχα
Η Ρωσία πραγματοποίησε χθες τις τελευταίες πρόβες πριν από την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς θα πει ο ρώσος πρόεδρος, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να κάνει μία επίδειξη ισχύος, προβάλλοντας τα πανίσχυρα όπλα που θα διαθέτει η χώρα.
Για μία ακόμη φορά αναμένεται να επισημάνει τους κινδύνους για κλιμάκωση του πολέμου που θα υπάρξουν εάν η Δύση συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία για να αντισταθεί στη ρωσική πολεμική μηχανή.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Όλα έτοιμα στην Κόκκινη Πλατεία – Παρέλαση από 11.000 στρατιώτες, σε σχήμα «Ζ» θα πετάξουν τα πολεμικά αεροσκάφη
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το «αεροσκάφος της Αποκάλυψης», ένα Ιλιούσιν Il-80, που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου, θα πετάξει πάνω από την Κόκκινη Πλατεία στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για όλα σε περίπτωση που απειληθεί.
Στην παρέλαση άλλωστε θα υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες και όπλα, που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24 και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας.
Θα ανακοινώσει ολοκληρωτικό πόλεμο;
Πάντως τα σενάρια για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο από πλευράς Πούτιν που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αν και δεν επιβεβαιώνονται από το Κρεμλίνο, υπάρχουν και έρχονται στο προσκήνιο ενόψει της σημερινής του ομιλίας.
Από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου οι Ρώσοι γίνονται όλο και πιο αδύναμοι, καθώς έχουν χάσει τον καλύτερο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό τους στη μάχη. Οι Ουκρανοί, εν τω μεταξύ, δυναμώνουν καθημερινά, καθώς λαμβάνουν σημαντική βοήθεια από τις χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες τους έχουν εφοδιάσει με το είδος των προηγμένων όπλων που μόνο να ονειρεύονταν θα μπορούσαν πριν από την εισβολή του Πούτιν.
Το Spectator επιχειρεί να προσεγγίσει τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου σε ανάλυσή του. Είναι αδιανόητο ότι ο Πούτιν θα μπορέσει να κηρύξει οποιαδήποτε νίκη στο Ντονμπάς στις 9 Μαΐου, όπως αρχικά σκόπευε. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα χρησιμοποιήσει την επέτειο για να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία και να κινητοποιήσει πλήρως τη ρωσική κοινωνία, σημειώνει το Spectator.
Είναι μια τρομακτική απόφαση που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Πούτιν. Ο στρατός που έστειλε στην Ουκρανία για να την κατακτήσει έχει αποδειχθεί ότι είναι βαθιά ελαττωματικός, πολύ μικρός για να κατακτήσει μεγάλες περιοχές και ανεπαρκώς διοικούμενος.
Ταπεινώθηκε στη μάχη του Κιέβου και οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν για να εδραιώσουν τον στρατό τους στο Ντονμπάς, όπου ο Πούτιν ήλπιζε να κηρύξει τη νίκη στις 9 Μαΐου, τονίζεται στη συγκεκριμένη ανάλυση.
Φόβοι για κλιμάκωση
Πάντως ολοένα και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες, είναι επιφυλακτικοί με τις προθέσεις του Πούτιν, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να προχωρήσει σε κλιμάκωση.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της», δήλωσε χθες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, εκφράζοντας ωστόσο και ανησυχία για τον κίνδυνο της κλιμάκωσής του.
Τιμώντας την 77ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας με τηλεοπτικό του διάγγελμα ανέφερε:
«Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε περισσότερα από 60 εκατομμύρια θύματα. Οι Γερμανοί διέπραξαν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ακόμη πιο οδυνηρό να βιώνει κανείς ότι σήμερα, 77 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου, η ωμή βία παραβιάζει και πάλι το νόμο στην καρδιά της Ευρώπης, ότι ο ρωσικός στρατός σκοτώνει στην Ουκρανία άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μετατρέπει πόλεις σε ερείπια και επιτίθεται ακόμη και σε όσους προσπαθούν να διαφύγουν», αναφέρει ο κ. Σολτς στο μήνυμά του, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της δήλωσής του.
- Γάζα: Η σφαγή συνεχίζεται παρά τις ελπίδες για εκεχειρία – Δεκάδες νεκροί και νέα πλήγματα σε νοσοκομείο
- ΑΕΚ: Η κατάρα των γιορτών!
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα