Το «τρομακτικό» χρέος του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν – Διπλή πυρηνική απειλή
Η ομοιότητα του Πούτιν με τον Κιμ, και το αντίστροφο, επιβεβαιώνεται από την αμοιβαία πίστη τους στην απειλή να ρίξουν... πυρηνικά στους εχθρούς τους.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε σε μια εξαιρετική στιγμή για τη Βόρεια Κορέα. Ενώ οι ΗΠΑ θα ήθελαν τα Ηνωμένα Έθνη να τιμωρήσουν τη Βόρεια Κορέα με αυστηρότερες κυρώσεις για όλες τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, μπορεί να αναδείξει τη σπουδαία σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και να είναι σίγουρος ότι η Ρωσία θα εμποδίσει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.
Όπως γράφει ο έμπειρος αναλυτής Donald Kirk στην αμερικανική ιστοσελίδα «The Hill», στις 25 Απριλίου 2019, ο Κιμ και ο Πούτιν συναντήθηκαν στο Βλαδιβοστόκ, την πόλη-λιμάνι της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή. Έκτοτε, φαίνεται ότι έχουν καλύτερες σχέσεις από ποτέ, χάρη στην απόλυτη υποστήριξη της Βόρειας Κορέας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τώρα ήρθε η ώρα για τον Πούτιν να ανταποδώσει στον Κιμ την υποστήριξη, με τη βοήθεια που έχει μεγάλη ανάγκη. Ο Πούτιν θα μπορούσε να ξεκινήσει παρέχοντας στη Βόρεια Κορέα βαρέα όπλα και ανταλλακτικά. Κορυφαία προτεραιότητα για τη Βόρεια Κορέα είναι να επισκευάσει ή/και να αντικαταστήσει όλα εκείνα τα MiG και άλλα μαχητικά, βομβαρδιστικά και μεταφορικά αεροσκάφη, που κληροδότησε ο παππούς τού Κιμ και ιδρυτής της δυναστείας Κιμ Ιλ Σουνγκ, από το σοβιετικό καθεστώς, μετά την εισβολή των Βορειοκορεατών στη Νότια Κορέα τον Ιούνιο του 1950.
Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 τερμάτισε τη ροή βοήθειας προς τη Βόρεια Κορέα. Το πιο άμεσο αποτέλεσμα ήταν ότι η Ρωσία έπαψε να δέχεται το σχεδόν άχρηστο βορειοκορεατικό νόμισμα ως πληρωμή για ένα ευρύ φάσμα αγαθών, που χρειάζονταν απεγνωσμένα για να στηρίξουν την εξαθλιωμένη βορειοκορεατική οικονομία.
Γρήγορα, η Βόρεια Κορέα βυθίστηκε σε τόσο μεγάλη φτώχεια, που έως και δύο εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα ή από ασθένειες κατά τη διάρκεια αυτού που η Βόρεια Κορέα αποκαλεί επίσημα «επίπονη πορεία» της δεκαετίας του 1990.
Μπορείτε να κατηγορήσετε για τα χειρότερα δεινά της Βόρειας Κορέας την άρνηση της Ρωσίας να «περιλούσει» το καθεστώς, όχι μόνο με εξοπλισμούς, αλλά και με πολλά άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων μηχανημάτων για εργοστάσια που σύντομα αναγκάστηκαν να κλείσουν, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.
Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ πέθανε στο αποκορύφωμα της κρίσης το 1994, ξεφεύγοντας από την ευθύνη για την πείνα των πολιτών του, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες επίσης βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν ή καταδικάστηκαν στα «γκουλάγκ», που είχε δημιουργήσει στις ψυχρές, ορεινές, βόρειες περιοχές της χώρας του, για την παραμικρή απιστία στην εξουσία του.
Ο γιος του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, δεν ήταν λιγότερο σκληρός κατά τη διάρκεια μιας βασιλείας που έληξε με τον θάνατό του τον Δεκέμβριο του 2011 και την άνοδο του διαδόχου της τρίτης γενιάς, Κιμ Γιονγκ Ουν, στην απόλυτη εξουσία.
Τώρα, με τη δυναστεία των Κιμ να παραμένει σταθερά εδραιωμένη, ενώ η χώρα βυθίζεται όλο και βαθύτερα στη φτώχεια, ο Πούτιν θα πρέπει να επαναφέρει τις σχέσεις εκεί όπου ήταν πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη του Κιμ, ίσως αναμένεται να στέλνει τρόφιμα και άλλα αγαθά στη Βόρεια Κορέα σχεδόν δωρεάν, ενώ θα πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία για να ενισχύσει τον κορεατικό λαϊκό στρατό των 1,2 εκατομμυρίων ανδρών, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα χερσαία, εναέρια και ναυτικά μέσα.
«Καμαρώνουν» και οι δύο για τα πυρηνικά τους όπλα
Η ομοιότητα του Πούτιν με τον Κιμ, και το αντίστροφο, επιβεβαιώνεται από την αμοιβαία πίστη τους στην απειλή να ρίξουν πυρηνικά στους εχθρούς τους. Ενώ ο Πούτιν έχει καυχηθεί για την ισχύ των «πυρηνικών δυνάμεών» του, ο Κιμ είπε περίπου το ίδιο σε μια ομιλία του στις 25 Απριλίου στην πλατεία «Κιμ Ιλ Σουνγκ», για τον εορτασμό της 90ής επετείου από την ίδρυση του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού.
Οι δικές του πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να «ενισχυθούν τόσο από πλευράς ποιότητας, όσο και από πλευράς κλίμακας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιεσδήποτε πολεμικές καταστάσεις», σύμφωνα με την επίσημη αγγλόφωνη έκδοση που κυκλοφόρησε από το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ.
Θα επικεντρωθεί στην «ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων του κράτους μας, με την ταχύτερη δυνατή ταχύτητα» – μια προειδοποίηση ότι έχει κάθε πρόθεση να προκαλέσει τον εκλεγμένο πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, από τη στιγμή που ο Γιουν θα ορκιστεί στη Σεούλ στις 10 Μαΐου.
Το πιο τρομακτικό είναι ότι ο Κιμ δήλωσε πως θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί όχι απλώς «αποτρεπτικά», αλλά «όταν δημιουργηθεί σε αυτή τη γη μια κατάσταση που δεν επιθυμούμε καθόλου». Η πυρηνική ισχύς μπορεί να χρειαστεί «για την αποφασιστική εκπλήρωση μιας απροσδόκητης δεύτερης αποστολής», όπως είπε, εννοώντας σε περίπτωση που παραβιάζονται «θεμελιώδη συμφέροντα». Με άλλα λόγια, κάθε πρόσχημα θα πρέπει να αρκεί.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Κιμ έχει τα πυρηνικά στα χέρια του. Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι έχει κατασκευάσει τουλάχιστον 60 πυρηνικές κεφαλές, ενώ παράγει περισσότερες από αυτές στις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις της στο Γιονγκμπιόν, περίπου 60 μίλια βόρεια της Πιονγκγιάνγκ, καθώς και σε υπόγειες εγκαταστάσεις αλλού.
Ο Κιμ διέταξε την έκτη, πιο πρόσφατη, πυρηνική δοκιμή της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2017 και θεωρείται ότι έχει μια έβδομη δοκιμή ψηλά στη λίστα του με τα «πρέπει να κάνω». Στην παρέλαση πριν από την ομιλία του, αρκετοί διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι παρουσιάστηκαν με δραματικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου μοντέλου Hwasong-17.
Παρότι η ρητορική του Κιμ φαίνεται αφηρημένη, ο Πούτιν θα πρέπει να αισθάνεται ακόμα ευτυχής που θα τον ανταμείψει με αεροπλάνα, πυροβόλα και – το πιο τρομακτικό απ’ όλα – πυραύλους και την πυραυλική τεχνολογία για να πλήξει τους κοντινούς γείτονες της Βόρειας Κορέας, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Η ανάγκη για περισσότερα και καλύτερα ρωσικά αεροπλάνα και όπλα για την ενίσχυση του παρακμάζοντος, ετοιμόρροπου οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας είναι ακόμη πιο επείγουσα, δεδομένου ότι ο Γιουν της Νότιας Κορέας έχει καταστήσει σαφές πως θα ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στους βόρειους γείτονές του και θα καταργήσει τις εκκλήσεις εξευμενισμού που διατύπωνε ο απερχόμενος πρόεδρος, Μουν Τζε-ιν.
Ο Πούτιν, μόλις δοκίμασε ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, και οι Ρώσοι γνωρίζουν πώς να τον εκτοξεύσουν με πυρηνική κεφαλή. Οι Βορειοκορεάτες πιστεύεται ότι δεν έχουν ακόμη καταλάβει πώς να στερεώσουν μια πυρηνική κεφαλή στην άκρη των δικών τους ICBM. Ο Πούτιν θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλύσει αυτό το ζήτημα.
Οι Ρώσοι επιστήμονες, φυσικοί και μηχανικοί, ίσως συμβουλεύσουν τους Βορειοκορεάτες σχετικά με την τεχνολογία, που θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο και θα φέρει τον κόσμο όλο και πιο κοντά σε έναν καταστροφικό πόλεμο, στον οποίο μπορεί να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι.
- Τραμπ: Η διευθύντρια της εκστρατείας του αναλαμβάνει προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο
- Μέση Ανατολή: Στέλνουν και άλλα F-15 οι ΗΠΑ εν είδει προειδοποίησης στο Ιράν
- Πούτιν: Χωρίς ουδετερότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη
- Ρέθυμνο: Νέος βαρύς φόρος αίματος στον ΒΟΑΚ – Αλλοι 2 νεκροί σε σφοδρή μετωπική (βίντεο)
- Πώς ετοιμάζεται η Κίνα για δασμούς Τραμπ
- Προβληματίζει η αύξηση του εργατικού κόστους στις ΗΠΑ – Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας