Βρετανία: Οι έξι δελφίνοι του Μπόρις
Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο Τζόνσον θα φύγει. Μέχρι τώρα, έχει αποδειχθεί πολύ σκληρός για να «πεθάνει». Ωστόσο, αρκετοί στο Γουέστμινστερ προετοιμάζονται...
Γράφει ο Γιάννης Ανδριτσόπουλος
Τρία χρόνια νωρίτερα, φιγουράριζε ως υπ’ αριθμόν 1 δελφίνος της Τερίζα Μέι. Οι Τόρις έψαχναν απεγνωσμένα διέξοδο στο αδιέξοδο του Brexit και ο πλακατζής, γκαφατζής, ολίγον παλαβός – και μπροστάρης της εκστρατείας του Leave – Μπόρις Τζόνσον τούς έπεισε ότι μπορεί να την προσφέρει. Στις 23 Ιουλίου 2019 εξελέγη ηγέτης των Συντηρητικών και μία ημέρα αργότερα πέρασε το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ. Σήμερα, μία πανδημία, ένα Brexit, δεκάδες σκάνδαλα και ένα (προσώρας) πρόστιμο για συμμετοχή σε παράτυπο πάρτι μετά, η καρέκλα του τρίζει και ο βρετανικός Τύπος μιλάει ήδη για τη «μετά Τζόνσον εποχή». Προσοχή: ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο Μπόρις θα φύγει. Μέχρι τώρα, έχει αποδειχθεί πολύ σκληρός για να πεθάνει και δεν αποκλείεται να επιβιώσει, οδηγώντας το κόμμα του στις επόμενες κάλπες. Ωστόσο, αρκετοί στο Γουέστμινστερ προετοιμάζονται – άλλοι φανερά, άλλοι κρυφά – για τη διαδοχή του. Ποιοι είναι οι δελφίνοι του άλλοτε δελφίνου;
Λιζ Τρας
Στην Ελλάδα έγινε γνωστή τον περασμένο Μάρτιο όταν μπέρδεψε – σε ταγκ στο Facebook – τον Νίκο Δένδια με τον… Νίκο Βέρτη. Στη Γηραιά Αλβιώνα, οι άσπονδοι φίλοι της την αποκαλούν «υπουργό Instagram» σχολιάζοντας δηκτικά (και ίσως σεξιστικά) το μπαράζ αναρτήσεων που κάνει – ντυμένη στην τρίχα και σε πάντοτε προσεγμένες πόζες. Η υπουργός Εξωτερικών είναι θιασώτης της ελεύθερης αγοράς, αρέσκεται στις συγκρίσεις με τη Θάτσερ και θεωρείται εκ των επικρατέστερων διαδόχων του Τζόνσον. Αρκετές δημοσκοπήσεις τη φέρνουν στην κορυφή των προτιμήσεων των μελών του κόμματος. Ωστόσο, οι συχνές γκάφες της (όπως όταν ενθάρρυνε τους Βρετανούς να… πολεμήσουν στην Ουκρανία εάν αισθάνονται την ανάγκη) έχουν προκαλέσει αρνητική εντύπωση.
Ρίσι Σούνακ
Ο ανερχόμενος αστήρ της βρετανικής πολιτικής σκηνής έγινε, εν μια νυκτί, διάττων. Ο υπουργός Οικονομικών, λαοφιλής λόγω των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε εν μέσω lockdown, θεωρούνταν μέχρι πρότινος ο προφανής διάδοχος του Τζόνσον. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για φοροαποφυγή της συζύγου του (η οποία είχε δηλωθεί ως φορολογική κάτοικος εξωτερικού, παρότι είναι κάτοικος Αγγλίας) και η επιβολή προστίμου από τη Σκότλαντ Γιαρντ για συμμετοχή του σε «κορωνοπάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ τον έπληξαν ενδεχομένως ανεπανόρθωτα. Ηδη πολλοί θεωρούν ότι έχει τεθεί οριστικά εκτός κούρσας. Παρ’ όλα αυτά, ο ινδικής καταγωγής Σούνακ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος hedge funds, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.
Τζέρεμι Χαντ
Το 2019 ήρθε αντιμέτωπος με τον Μπόρις στον «τελικό» της κούρσας διαδοχής. Μετά την ήττα του, αποχώρησε από την κυβέρνηση (ήταν υπουργός Εξωτερικών) όταν αρνήθηκε τον υποβιβασμό που του πρότεινε ο νέος πρωθυπουργός. Εκτιμάται ότι έχει τη στήριξη της ισχυρής ομάδας των Συντηρητικών βουλευτών One Nation. Ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας επέκρινε τις αποτυχίες της κυβέρνησης στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Πλασάρεται ως «εναλλακτικός Τζον Μέιτζορ» και τονίζει ότι έχει «θατσερική προσέγγιση» στην οικονομική πολιτική. Ωστόσο, η σύνδεσή του με τις θητείες του Ντέιβιντ Κάμερον και της Τερίζα Μέι θα τον δυσκολέψει να προσελκύσει τη βάση των Τόρις.
Σάτζιντ Τζάβιντ
Επειτα από την ανεπιτυχή – αλλά όχι απογοητευτική – συμμετοχή του στην κούρσα για την ηγεσία το 2019 (ήρθε τέταρτος), το όνομα του υπουργού Υγείας «παίζει» ξανά. Οταν ο Τζόνσον εγκαταστάθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ, του έδωσε τον θώκο του υπουργείου Οικονομικών – μέχρι που τον «έφαγε» ο μακιαβελικός Ντόμινικ Κάμινγκς. Τον περασμένο Ιούνιο επανήλθε στην κυβέρνηση. Οι χειρισμοί του στην πανδημία (κατάργησε όλους τους περιορισμούς ήδη από τον Φεβρουάριο) επικροτήθηκαν από τους Συντηρητικούς βουλευτές, αλλά αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από πολλούς επιστήμονες. Στα βαρίδια του συγκαταλέγεται η αποκάλυψη ότι επί εξαετία απέφευγε (νομίμως) να φορολογείται επί εισοδημάτων που προέκυπταν στο εξωτερικό.
Μπεν Γουάλας
Η δημοτικότητα του υπουργού Αμυνας εκτινάχθηκε έπειτα από τους χειρισμούς του στην απομάκρυνση προσφύγων και Βρετανών από το Αφγανιστάν και στη βρετανική «απάντηση» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δύο δημοσκοπήσεις έφεραν τον πρώην στρατιωτικό στην κορυφή των προτιμήσεων για την ηγεσία. Ωστόσο, δεν είναι πολύ γνωστός στον κόσμο, ενώ η στενή του σχέση με τον Τζόνσον θα τον δυσκολέψει, ιδίως εάν η βάση αποφασίσει αλλαγή σελίδας.
Τομ Τάγκεντχατ
Ο πρώην στρατιωτικός και νυν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (αυτο)προβάλλεται ως μετριοπαθής ηγέτης που θα ενώσει όλες τις πτέρυγες του κόμματος. Είναι ο πρώτος και μοναδικός έως τώρα βουλευτής που έχει εκδηλώσει την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα. Είναι φρέσκος, σοβαρός και άφθαρτος, ωστόσο η παντελής έλλειψη υπουργικής εμπειρίας και η υπερβολική εστίασή του στα διεθνή θέματα (έναντι των εσωτερικών) μετρούν αρνητικά.
- Πούκι: «Να πάρουμε κάτι θετικό με Ελλάδα – Είναι σημαντικό να σπάσουμε το αρνητικό σερί»
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο: Το νέο τρέιλερ πριν από την πρεμιέρα
- Νέα συνέντευξη Τύπου δικηγόρων και πραγματογνωμόνων για τα Τέμπη
- Αμαλιάδα: «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται»
- Παπανδρέου: Το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί την ανάγκη διαρκούς περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών