Η αστυνομία πρέπει να μάθει να αποφεύγει τα φιάσκα
Η υπόθεση με τον «Ινδιάνο» στη Νέα Σμύρνη υπογραμμίζει ότι χρειάζεται η αστυνομία να είναι πολύ πιο προσεκτική πριν θεωρήσει ότι εντόπισε έναν ένοχο
Τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021 είχαν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
Γιατί πλάι στη μεγάλη διαδήλωση είχαν υπάρξει πρωτοφανούς έντασης επιθέσεις σε αστυνομικούς, που κινδύνεψαν.
Γεγονός, που φόρτισε το κλίμα για την αναζήτηση υπευθύνων.
Μόνο που φαίνεται πως αυτό τότε μεταφράστηκε σε μια προσπάθεια με κάθε τρόπο να βρεθούν «ένοχοι».
Όμως, η εμπειρία δείχνει ότι αυτό είναι η βασιλική οδός για σοβαρά λάθη, για σκευωρίες, ενίοτε και για «κατασκευή ενόχων».
Και αυτό φάνηκε και στον τρόπο που αντιμετώπισαν την υπόθεση του «Ινδιάνου».
Θυμίζουμε ότι ενώ αναζητούσαν στοιχεία για τους δράστες της επίθεσης, που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό ενός αξιωματικού, είχε εμφανιστεί ένας μάρτυρας ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι είχε δει τον αδερφό της εν διαστάσει συζύγου του και είχαν έναν διάλογο και μετά τον είδε να χτυπάει τον αστυνομικό.
Το γεγονός ότι ο νεαρός, τον οποίο υπέδειξε ο μάρτυρας, από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι ήταν αλλού, ότι μπορούσε να το αποδείξει και ότι η σε βάρος του μαρτυρία δεν έστεκε και ήταν αποτέλεσμα οικογενειακών διαφορών του μάρτυρα δεν έπεισε τους αστυνομικούς που επέμειναν να τον αντιμετωπίζουν ως βασικό ύποπτο.
Και μάλιστα ύποπτο για ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες στις οποίες περιλαμβάνονταν απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έκρηξη, κατασκευή/προμήθεια/κατοχή εκρηκτικών βομβών, διατάραξη κοινής ειρήνης από τελούντες βιαιοπραγίες, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, εξύβριση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, παραβίαση των μέτρων για τον κοροναϊό.
Το αποτέλεσμα θα είναι να περάσει επτά μήνες προφυλακισμένος πριν αποφυλακιστεί και 14 μήνες μέχρι να απαλλαγεί πλήρως με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και αφού στο μεταξύ είχε στιγματιστεί.
Ξέρω ότι κάποιος θα πει ότι τελικά το «σύστημα λειτούργησε», οι θεσμοί έκαναν τη δουλειά τους και έτσι ήρθε η απαλλαγή.
Δεν αντιλέγω ότι από ένα σημείο και μετά όντως έγινε αυτό. Όμως, προηγήθηκε μια μεγάλη περίοδος όπου ενώ υπήρχαν τα στοιχεία ο άνθρωπος αυτός συνέχισε να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας.
Επιπλέον, όλα αυτά απλώς ενισχύουν μια παγιωμένη σχεδόν εκτίμηση στην κοινή γνώμη ότι η αστυνομία συχνά κινείται με τρόπο που οδηγεί σε σκευωρίες και ταλαιπωρεί αθώους.
Ούτε μπορεί προφανώς η τελική απαλλαγή από τη δικαιοσύνη να αντισταθμίσει την ταλαιπωρία που προηγείται.
Γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρξουν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί και οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέπουν τέτοια φιάσκα.
Γιατί η αστυνομία σε τελική ανάλυση πρέπει να εμπνέει αίσθημα ασφάλειας και όχι να ενισχύει την ανασφάλεια των πολιτών.
- Κώστας Πρετεντέρης: Λαμπρό πνεύμα
- Βουλή: Τέλος και τυπικά η χρηματοδότηση στους Σπαρτιάτες
- Κυβέρνηση για Συρία: Επιστολή Ελλάδας – Κύπρου – Αυστρίας για ορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ
- Αεροπλάνο πλημμύρισε εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Η Μπαρτσελόνα μπορεί να χάσει τον Όλμο ως ελεύθερο τον Ιανουάριο – Ο ειδικός όρος στο συμβόλαιό του
- Νέα Ιωνία: Λήστεψαν δύο τράπεζες με διαφορά λίγων λεπτών – Αναζητούνται οι δράστες